REKLAMI GEÇ

Denizli, dolaşım sistemine bağlı ölümlerin en çok yaşandığı ikinci şehir

Denizli, dolaşım sistemine bağlı ölümlerin en çok yaşandığı ikinci şehir

Denizli’de ölen her iki kişiden birinin kalp ve damar hastalıklarına bağlı öldüğü Denizli, bu oranla Türkiye’de bu hastalığa bağlı ölümlerin en çok yaşandığı ikinci şehir oldu. Birinci sırada ise komşumuz Aydın bulunuyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Haziran 2020 Çarşamba, 13:16

Denizli, kalp damar hastalıklardan ölümlerde Türkiye’de üst sıralara tırmanmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 ölüm istatistikleri bültenine göre, kalp damar (Dolaşım sistemi) hastalıklarına bağlı ölüm oranının yüzde 47 olduğu Denizli, bu rakamla Türkiye ikincisi oldu.

ÖLÜM İSTATİSTİKLERİ
TÜİK’in verilerine göre, Denizli’de geçen yıl 6 bin 705 kişi öldü. Denizli, bin kişi başına düşen ölüm oranını ifade eden ‘kaba ölüm hızı binde 6,5 oldu. Bebek ölüm hızının ise binde 8,4 olduğu Denizli’de asıl dikkat çekeni ölüm nedenleri oldu.

KALPTEN 3 BİN 151 KİŞİ ÖLDÜ
Denizli’de uzun yıllardır her iki ölümden biri kalp damar hastalıklarına bağlı nedenlerle gerçekleşiyor. Bu hastalığa bağlı ölümlerde ülkedeki ilk 10 şehir içinde hep bulunan Denizli bu kez basamak yükseltti. TÜİK’in verilerine göre 2019’da Denizli’deki ölümlerin yüzde 47’si kalp damar hastalıklarına bağlı gelişti. Yani Denizli’deki 6 bin 705 ölümden 3 bin 151’i kalp ve damara bağlı hastalıklar nedeniyle gerçekleşti.

İLK ÜÇ ŞEHİR
Denizli bu oranla, bu hastalığa bağlı ölümlerin en çok yaşandığı ikinci şehir oldu. Birinci sırada ise yüzde 47,2 ile komşu şehir Aydın gelirken, üçüncü sırada ise yüzde 44 ile Kırıkkale bulunuyor.

Denizli’de ölüm nedenleri şöyle sıralanıyor:-

Yüzde 47 (3 bin 151 kişi) ile dolaşım sistemi hastalıkları (Kalp damar hastalıkları)

Yüzde 15,7 (bin 54 kişi) ile iyi ve kötü huylu tümörler (Kanser)

Yüzde 12,9 (864 kişi) ile solunum sistemi hastalıkları

Yüzde 4,5 (302 kişi) sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları,

Yüzde 9 (196 kişi) endokrin (iç salgı bezi), beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar
Yüzde 4,5 (299 kişi) dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmele

Yüzde 9,3 (623 kişi) diğer nedenler.

Yorumlar

basicman   -  Bağlantı 25 Haziran 2020, 12:46

bence ilgili kuruluş ve uzmanlar bunun nedenini araştırmalı,çünkü kağıt üzerinde iki ege kenti ve ege yemekleri,yeme içme kültürü ve yetişen meyve sebze durumuna ters orantılı gözüküyor…bir yerde terslik var!..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı