REKLAMI GEÇ

Denizli meyveciliğin lojistik merkezi olacak

Denizli meyveciliğin lojistik merkezi olacak

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Denizli İl Koordinatörlüğü, 10. çağrı döneminde yatırım tutuarı 41 milyon lirayı bulan 11 soğuk hava deposu sözleşmesi imzaladı. TKDK, 2021 yılı içinde toplam yatırım maliyeti 148 milyon lirayı bulan 85 projeye kazandırdı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Aralık 2021 Salı, 14:05

TKDK İl Koordinatörü Şakir Çınar, kurumun faaliyetlerine ve desteklerine ilişkin bilgi verdi. Denizli’nin meyve ve sebze üretiminde ülkemizin önde gelen illerinden olduğunu belirten Çınar, kavun, ayva, üzüm, şeftali, nar üretim miktarı bakımından Türkiye’de ilk beşte yer aldığını kaydetti. Çınar, amaçlarının depolama ve satış imkanlarını artırarak ürünlerin karlılığını maksimuma çıkarmak olduğunu söyledi..

10. çağrı döneminde, yatırım tutarı 41 milyon TL’yi bulan 11 soğuk hava deposu ile sözleşme imzaladıklarını dile getiren Çınar, “Bu işletmeler yatırıma başladı ve yaklaşık 17 milyon TL hibe ödemesi için çalışmalar devam ediyor. Denizli’de yıllık 145 bin ton kavun, 7 bin ton ayva, 371 bin ton üzüm, 72 bin ton şeftali, 44 bin ton nar üretimi yapılıyor. Elma ve kiraz üretimi de dikkate alındığında Denizli’de bu ürünleri ayıklayıp, sınıflandırıp, paketleyen ve pazara hazır halde depolayan birçok işletmeye ihtiyaç var. TKDK da verdiği destekler ile meyve sebzedeki hasat sonrası kayıpları minimuma indirmeyi ve ürünlerin ekonomik değerini arttırmayı hedefliyor” dedi.

2021 YILINDA 148 MİLYON LİRA SÖZLEŞMEYE BAĞLANDI
Kurum olarak destekledikleri kırsal kalkınma yatırımlarının devam ettiğini anlatan Çınar, “Bugüne kadar toplamda 686 projeye imza atıldı bunların büyük bir kısmı faaliyete geçti, bir kısmının da yatırımları devam ediyor. Denizli’ye bu yıl il koordinatörlüğü olarak toplam yatırım maliyeti 148 milyon TL olan 85 proje kazandırmıştık. Kasım ayında yaklaşık 15 milyon liralık yatırım bütçeli 5 proje imza altına alındı ve yatırımlar başladı” dedi.

AMACIMIZ DENİZLİYİ MEYVECİLİĞİN LOJİSTİK MERKEZİ YAPMAK
Destekledikleri birçok sektörün olduğunu belirten Çınar, “Bu sektörlerden soğuk hava depoları Denizli ile en uyumlu olanlarından. Denizli Allah vergisi bir yapıya sahip. Turunçgilden elmaya, nardan ayvaya kadar hem sıcak iklim ürünlerinin hem de soğuk iklim ürünlerinin üretilebildiği bir coğrafya. Bu denli geniş yelpazede üretimin yanında, Avrupa’nın tamamına, Orta Doğu’ya, Amerika’ya, Kanada’ya ihraç edilen birçok ürün bulunuyor. Bu ürünlerin uygun şekilde pazarlanması, miktarının ve gelirinin arttırılması kurum olarak başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor. Yatırımların tamamlanmasıyla ve önümüzdeki dönemlerde destekleyeceğimiz meyve sebze işleme tesisleri ile Denizli meyveciliğin lojistik merkezi olacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı