REKLAMI GEÇ

Denizli yöresinin binlerce yıllık doğal serinleticisi: Karlı pekmez

Denizli yöresinin binlerce yıllık doğal serinleticisi: Karlı pekmez

Kışın kuyulara gömülen karların yazın çıkarılması, kendi bağlarında yetişen üzümlerden yapılmış pekmezle hazırlanıp servis edilen karlı pekmez Denizli yöresinde binlerce yıldır damakları şenlendirmeye ve serinletmeye devam ediyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2020 Pazar, 14:24

Denizli yöresindeki herkesin en az bir kez tattığı, içinde renklendirici, tatlandırıcı gibi kimyasallar bulunmayan tamamen doğal yollardan elde edilen binlerce yıllık bir serinletici olan –yöreye göre adı değişse de- karlı pekmez ilgi görmeye devam ediyor.

Kışın yağan kar, dağların zirvesine yakın noktalarda kuyulara gömülerek yaz oluncaya kadar bekleniyor. Ardından o kar yerinden çıkarılıp, keten çuvallara doldurulup getiriliyor.

Yöre halkının kendi bağlarında yetiştirdiği pekmezle karılarak servis ediliyor ve beğenilerek tüketiliyor. Yine doğal vişne suyu ile yapılanı da oldukça beğeniliyor.

Bu fotoğraflar ise Acıpayam’ın Kelekçi mahallesi yakınlarında bu işi yapan Murat Ünal’a ait… Yolunuz buralara düşerse, Garamuğar çeşmesi yakınlarında hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yapılan tamamen doğal bir serinletici karlı pekmez, ya da yöredeki adıyla ‘kar karması’nı tadabilirsiniz. (Fotoğraflar: Mustafa Ünal)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı