REKLAMI GEÇ

Denizli’de 12 sahada altın arama izni ihalesine çıkılması tepkileri beraberinde getirdi

Denizli’de 12 sahada altın arama izni ihalesine çıkılması tepkileri beraberinde getirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Denizli’de 5 ayrı ilçede 12 noktanın da bulunduğu bazı illerde altın arama izni için 31 Ağustos’ta ihaleye çıkıyor. Denizlililer, Kaz Dağlarındaki, yanı başında Uşak Eşme’deki tahribatı bildiğinden duruma tepki gösterdi. Siyasi partiler ve sivil örgütler ihalenin iptali için harekete geçti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Ağustos 2020 Cuma, 12:58

Yeraltı kaynakları konusunda son günlerde art arda üzücü haberler alan Denizli’ye şimdi de altın madeni şoku yaşatılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı 31 Ağustos’ta Denizli’de Çal, Kale, Tavas, Çameli, ve Buldan’da 12 sahanın altın aramalarına açılması için ihaleye çıkacak.

Edinilen bilgilere göre; Denizli’de altın aranacak 12 sahadan 7’si Tavas’ta bulunuyor.
Tavas-Ulukent ve Baharlar mahalleleri arasında kalan bölge
Tavas-Kızılca ve Ovacık mahalleleri arasında kalan saha.
Tavas’ın Nikfer ile Acıpayam’ın Mevlütler mahalleleri arasında kalan alan.
Tavas’ın Nikfer ve Ovacık mahalleleri arasında bulunan yer
Tavas’ın Nikfer Mahallesi yakınlarındaki saha.
Tavas Pınarlık Mahallesi yakınlarında kalan bölge
Tavas’ın Pınarlar Mahallesi yakınları…
Çameli’de Gürsu, Sofular, Elmalı ve Taşçılar mahalleleri arasında kalan bölge
Kale’de Demirciler Mahallesi yakınlarında kalan saha
Çal’da Çakırlar, Ortaköy, Bahadınlar, Çal Kuyucak ile Bekilli’nin Çoğaşlı mahalleleri arasında kalan bölge,
Yine Çal’da Karapınar, Çakırlar ve Belevi arasında kalan bir saha.
Buldan’da ise Süleymanlı ile Kovanoluk mahalleri arasında kalan bölgede arama yapılacak.
– Buldan’daki Süleymanlı Yaylası, daha birkaç ay önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca “kesin korunacak hassas alan” ilan edilen edilmişti. –

TEPKİLER
“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Denizli’de çevre ile ilgili konularda ön plana çıkan Büyük Menderes İnisiyatifi, herkesi göreve davet etti. Dönem Sözcüsü Mustafa Çallıca “Gelişmiş ülkelerin kirli teknolojileri ile yapılacak maden aramalarında ülkemizde doğal yaşam alanlarımızın katledilmesinin bir an önce durdurulmasını istiyoruz. Büyük Menderes İnisiyatifi olarak ekosistemin bozulmaması ve canlıların doğal yaşam alanlarında sağlıklı yaşayabilmeleri ve yeni pandemi, doğal afetlerle karşılaşmamak için mücadelemiz sürecektir. Kamu yetkililerini, sivil toplum örgütlerini ve yurttaşlarımızı anayasal görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu üyesi Avukat Hasan Ozan Orpak, sivil toplum örgütlerini ve yurttaşları anayasal görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti, “Ağaçların kesilmesi iklim değişikliğine neden olmakta. İklim değişikliğine bağlı olarak gıda krizinin başladığı gezegende madencilik sahaları gıda üretimini sağlayan ekosistemleri tahrip etmekte. Suyun petrolden ve altından daha değerli olacağı günlere doğru giderken su kaynaklarımızın kirletilmesine, zehirlenmesine, kurumasına ve su kaynaklarının yatak değiştirerek doğal ekosistemlerin binlerce, on binlerce yılda oluşturduğu doğal yapıların bozulmasına neden olmaktadır” dedi.

DENİZLİ YENİ KAZ DAĞLARI OLMAYACAK
Sol Parti Denizli İl Başkanı Orhun Çoban ise, “Denizli’nin yeni bir Kaz Dağı olmasına izin vermeyeceğiz. Yaşam alanlarımıza, ormanların ve ekilebilir arazilerin rant uğruna talan edilmesine sessiz kalmayacağız.

Maden sahası olarak ihaleye çıkılacak alanlardan bir tanesi olan Süleymanlı ve Kovanoluk mahalleleri arasında kalan Süleymanlı Yaylası Gölü ve çevresinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘kesin korunacak hassas bölge’ ilan edilmiş olması da kötü bir fıkranın içerisinde olduğumuzu açıklıkla gösteriyor.
Ülkemizdeki ekonomik yangın yönetenler ve küçük bir azınlık hariç herkesin malumu. Bu yangın, sürdürülebilir, üretime dayalı ve kamucu bir iktisadi anlayışla çözümlenebilir. İktidarın her fırsatta yaptığı gibi elimizdekileri satarak ve doğayı talan ederek değil.

Bizler Sol Parti Denizli il örgütü olarak; kentimize, ülkemize ve dünyamıza sahip çıkmak adına anayasal haklarımızı kullanarak tüm Denizlileri bu talana ve doğa yıkımına karşı durmaya çağırıyoruz.”

Yorumlar

Turgut karabulut   -  Bağlantı 15 Ağustos 2020, 05:02

Zizin işiniz hep engel olmak.

M.ali özhan   -  Bağlantı 15 Ağustos 2020, 00:43

Doga korunarakta bu arama yapilabilir devlet yapilacak calisma icin sartlar belirtmeli ve buna uyulmasini saglamali, sozde değil tabiki. Dolar 7.5 tl dayanmisken yeraltinda boyle bir hazinemiz varsa talan etmeden degerlendirelim. Yerli ve milli

Memleket sevdalısı   -  Bağlantı 14 Ağustos 2020, 23:11

Avrupa standartlarında çevreye zarar vermeden ülkemizin zenginlikleri çıkarılsın taki bizde zengin ve müreffeh bir ülke olalım. Alman vakıflarının propagandasına gelmeyelim.

Dilek   -  Bağlantı 14 Ağustos 2020, 22:03

Orhun çobana yürekten katılıyorum. Insan olmanın en temel unsurlarından biri duyarlılık…

Murat   -  Bağlantı 14 Ağustos 2020, 16:03

Odunmu değerli altınmı?

Bilal   -  Bağlantı 14 Ağustos 2020, 13:57

Maden bakımından zengin ülkeyiz sizlerin karşı çıkılmasıyla bu Türkiye çok geçikti Altın Madeni bence de mükemmel bir haber bunlar da karşı çıkmaya devam.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı