REKLAMI GEÇ

Denizlili galericiler, ‘yetki belgesi uygulamasını’ memnuniyetle karşıladı: Kalite artacak

Denizlili galericiler, ‘yetki belgesi uygulamasını’ memnuniyetle karşıladı: Kalite artacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yeni düzenlemede ikinci el araç ticareti yapan ve yetki belgesini hala almayan işletmelerin 31 Ağustos’a kadar yetki belgesi almaları gerektiğini duyurdu. Otonomi Başkanı Berzan Taşer, “Bu düzenlemeyi uzun zamandır bekliyorduk. Artık kayıt dışı ticaretin önüne geçilecek, sektörde kalite artacak” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Ağustos 2020 Cumartesi, 12:25

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkında yapılan yeni düzenleme bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Düzenlemeye göre ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretini yapan ve yetki belgesini henüz alamayan işletmelerin 31 Ağustos’a kadar belgelerini almaları gerektiği duyuruldu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı yazılı açıklamada, sektörün sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması amacıyla hazırlanan düzenlemede daha hızlı ve güvenli bir ortamda yapılacağını vurguladı.

GEÇİŞ SÜRECİ BİR DAHA UZATILMAYACAK
Pekcan, hali hazırda faaliyette olan işletmelerin yetki belgesi almaları için öngörülen ve daha önce 2 defa uzatılan geçiş sürecinin bu defa uzatılmadığına işaret ederek, “İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020’ye kadar yetki belgesi almaları gerekmektedir. Bakanlıkça aksi tespit edilmedikçe, bir takvim yılı içinde 3’ten fazla taşıt satışı ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı ticari faaliyetler takip edilerek yaptırım uygulanacak.” bilgisini verdi.
Bakan Pekcan, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının, yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar arasına eklendiğini belirtti.

İLANLARDA TÜKETİCİLERİ YANILTICI BİLGİ VE BELGELERE YER VERİLEMEYECEK
Pekcan, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine yönelik ilan yapan işletmelerin, tüm ilanlarında yetki belgesi numarasına yer vermek ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanını kullanmak zorunda olacağını belirtti. . İlan siteleri için getirilen kurallar 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek.

EKSPERTİZ RAPORU SATIŞTAN 3 GÜN ÖNCE ALINACAK
Ekspertiz raporunun satıştan önceki 3 gün içinde alınması gerekeceğini ifade eden Pekcan, raporunzu süre içinde alınmaması durumunda, “rapor alınmamış gibi” işlem göreceğini vurguladı.

GÜVENLİ ÖDEME SİTEMİYLE DOLANDIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Pekcan, ikinci el taşıt alım satımındaki nakit ödemelerde “Güvenli Ödeme Sistemi”nin kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek, “Güvenli Ödeme Sistemi sayesinde taşıt alım satımında yaşanan dolandırıcılık ve sahtecilik faaliyetleri ile çalınma riskleri bertaraf edilecek, para transferlerinin hızlı ve kolay biçimde yapılması ve kayıt altına alınması sağlanacak. Ayrıca, tüm taraflar açısından modern, güvenli ve teknolojik bir altyapıyla zaman, iş gücü ve maliyet avantajı yaratılacak, aynı zamanda işlemlerin kayıt altına alınması ve kamu otoritelerine güvenilir verilerin sağlanması suretiyle kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sağlanacak.” değerlendirmesinde bulundu.

OTONOMİ BAŞKANI TAŞER: UZUN SÜREDİR BEKİYORDUK, ARTIK SEKTÖR DAHA KALİTELİ OLACAK
Otonomi Başkanı Berzan Taşer yapılan düzenlemeyi uzun zamandır beklediklerini belirtti. Taşer, “Uzun zamandır beklediğimiz bir düzenlemeydi. Resmi Gazete’de yayımlandığını gördük mutlu olduk. Uygulama, kayıt dışı satışların önüne geçecek. 2019 yılında 6 milyona yakın araç kayıt dışı satıldı. Sektörümüz artık daha kaliteli olacak. Bu durumlarla ilgili mağdur olan birçok insan vardı. Yeni düzenleme bunların önüne geçecek. Biz federasyon olarak yeni düzenlemeden çok memnunuz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı