REKLAMI GEÇ

Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun

Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun

Bugün 8 Mart. ABD’nin New York kentinde, 1857 yılında 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve gitmiş, 129 kadının can verdiği faciaya dönüşmüştü. Bu acı olayın ardından 8 Mart tarihi Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Türkiye’de ise 1921 yılından beri kadınlar günlerini kutluyor, seslerini yükseltiyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mart 2023 Çarşamba, 09:00

Denizli protokolü de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesajlar yayınlayarak, bu özel günü kutladı.

İşte Denizli protokolünün o mesajları;

ALİ FUAT ATİK (DENİZLİ VALİSİ)
Yaşamımız boyunca her anımızda varlıklarıyla gurur duyduğumuz, desteklerini bizden hiçbir vakit esirgemeyen, yüreğindeki sevgi ve şefkati bizlere karşılıksız veren, bizleri eğiten, yetiştiren; her zaman diğer yarımız olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyorum.

Kadın; sevginin, fedakârlığın, merhametin, hoşgörünün simgesidir. Kadın annelik gibi çok zor ve kutsal bir görevi üstlenen, bunun yanında hayatın pek çok zorluğunu omuzlarında taşıyan olağanüstü bir varlıktır. Dahası kadın, toplumun yapı taşı olan ailenin en önemli unsuru, değerlerimizin koruyucusu ve taşıyıcısı, geleceğimizin sahibi, çocuklarımızın karakterini şekillendirmesi açısından da yarınlarımızın mimarıdır. Bu bakımdan büyük bir aile olarak nitelendirebileceğimiz toplumun sağlıklı, mutlu ve müreffeh bireylerden oluşmasında en önemli faktör kadınlarımızdır. Bununla birlikte kadınlarımızın iş gücünde, sosyal ve akademik alanlar başta olmak üzere yaşamın her alanında aktif rol alarak gerek Denizli’mizde gerek ülkemiz genelinde oluşturdukları katma değer, bizleri gururlandırmakta, geleceğin Türkiye’si yolunda daha büyük başarılar elde etme inancımızı güçlendirmektedir. Nitekim Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk de nitelikli bir toplum oluşturma yolunda eşit haklarla donatılmış kadının önemini “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?” sözleriyle ifade etmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, vatanımızın birliği ve milletimizin selameti yolunda canlarını feda eden kahraman vatan evlatlarının anneleri ve eşleri başta olmak üzere millet ve devlet olarak hedeflediğimiz çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmamızda büyük emeği, katkısı ve duası bulunan, yaptıklarıyla insanlığın umudunu yeşerten, yüreklerindeki sevgi ve şefkati hiçbir karşılık beklemeden veren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bir kez daha kutluyor; hepsine ayrı ayrı sevgi ve saygılarımı iletiyorum.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
“Eğitimden, kültüre, ekonomiden siyasete hayatın her alanında büyük başarılar ortaya koyan kadınlarımız, ülkemizin geleceğine daha da güvenle bakmamızın teminatı olmuşlardır. Emekleri, sevgi dolu yürekleri ve fedakârlıklarıyla hayatı daha da anlamlı kılan tüm kadınların bu özel gününü kutluyorum. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılında 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak kutlama kararı almıştır. İnsanlık tarihi boyunca farklı medeniyet ve kültürlerde statüsü sürekli tartışılan kadın, kadim Türk milleti nezdinde etkin ve önemli roller üstlenmiş, sonsuz sevgisi, özverisi ve fedakarlığıyla her zaman en kıymetli konumlarda tutulmuştur.

Türk kadını, Milli Mücadele dönemi başta olmak üzere vatanın bağımsızlığı için cepheden cepheye koşmuştur. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934’de Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanımış, dünyanın birçok ülkesinden önce kadınlarımıza verilen bu hak Cumhuriyetimizin de önemli kazanımlarından biri olmuştur. Eğitimden, kültüre, ekonomiden siyasete hayatın her alanında büyük başarılar ortaya koyan kadınlarımız, ülkemizin geleceğine daha da güvenle bakmamızın teminatı olmuşlardır.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, her zaman kadınlara pozitif ayrımcılık yapmış ve her platformda onları desteklemeye devam etmiştir. Kadınlarımızın hayatın her alanına etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak toplumumuzun temel ve ortak sorumluluğudur. Bu vesilelerle başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere; yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, her zaman yanımızda olan tüm fedakar kadınlarımızın ve attığım her adımda en büyük destekçim eşim ve kızlarımın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

AVNİ ÖRKİ (PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI)
“Kadınlarımız toplumumuzda her zaman belirleyici rol oynamıştır. Pamukkale Belediyesi olarak kadınlarımıza yönelik projelerimize öncelik vererek, hem ev hanımlarına hem de çalışan kadınlarımıza her zaman destek oluyoruz. Kadınlarımızın eğitimlerine destek verici projelerimizi önceliklerimiz arasında tutuyoruz. Ev hanımlarımızın el becerilerini geliştirerek ev ekonomilerine destek sağlamalarına olanak sağlayan kurslarımızı yıllardır ücretsiz olarak sürdürüyoruz. Kadınlarımızın kendi ayaklarının üstünde durabilmelerini önemsiyor, kadınlarımızın her zaman saygıyı hak eden varlıklar olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bu sebeple kadınlarımızın yılda bir gün değil her gün hak ettiği değeri gördüğü, her türlü şiddetten uzak, gözyaşlarının mutluluktan aktığı günlere ulaşma temennisiyle, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

MUSTAFA ŞEVİK (BULDAN BELEDİYE BAŞKANI)
“Kadın annedir, kadın vatandır, kadın ülkedir, kadın gelecektir, kadın gelecek nesillerin teminatıdır. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Kadınlar sosyal ve ekonomik hayatın içinde eşit, onurlu ve saygın bir yeri olmalıdır. Bunun artmasında da herkese büyük görevler düşmektedir.

Kahraman ve fedakar Türk kadınının hak ettiği yerlerde olması, layık olduğu sosyal, siyasal ve ekonomik sıçramalar yaşaması bizim tehir edemeyeceğimiz bir gayedir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, nerede yaşarsa yaşasın ülkemizin tüm hanımefendilerine en iyi dileklerimi sunuyorum. Aziz şehitlerimizin muhterem annelerine en derin hürmetlerimi bildiriyor, şiddet ve cinayete kurban giden tüm kızlarımızı, kadınlarımızı rahmetle anıyorum.”

YÜCEL GÜNGÖR (AK PARTİ İL BAŞKANI)
“Kadınlar her zaman mücadeleleri, çalışma azimleri ve aile içindeki rolleri ile toplumların temel taşını oluşturmuşlardır. Kadın; anadır, eştir, evlattır, kardeştir, candır, hayatın merkezindedir. Ailenin, değerlerimizin, koruyucusudur. Kadınların hayatta, daha adil şartlarla olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün yaptığımız birçok yenilik ve değişimlerle kadınlarımızın gerek iş dünyasında gerek siyaset dünyasında başarılarını görmekten büyük bir onur duyuyoruz. Kadın girişimci kardeşlerimizin başarıları ve azimleri bizleri mutlu ediyor. Bu vesileyle şehit ve gazi annelerimiz ve kıymetli eşleri başta olmak üzere emekçi, merhametli tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

ALİ OSMAN HORZUM (CHP İL BAŞKANI)
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kadınların eşit yurttaşlar olması için yapılan devrimlerin yanı sıra, onların siyasal ve sosyal yaşamda hak ettikleri yere sahip olması için mücadele vermekteyiz. Fransa ve İtalya’da kadınlara 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de seçme ve seçilme hakkı tanınırken, CHP’nin Kurucu Genel Başkanı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle, kadınlarımızın iktisadi ve siyasal hayata katılmaları doğrultusunda atılan adımlarla, 1930′da belediye seçimlerinde seçme, 1933′te muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934′te milletvekili seçme ve seçilme haklarına kavuşmuştur.

Türkiye’de kadınların karşısındaki en önemli meselelerden birinin kadınlara eşit şartlar sunulmamasıdır. Kadınlarımız bir çok iş kolunda ya tercih edilmiyor, ya da daha düşük ücretlerle, düşük statülü yarı zamanlı işlere sıkışmış durumdalar. Kadına karşı işlenen suçlarda da maalesef cezalar caydırıcılıktan son daraca uzak. Kadın cinayetleri her yıl artarak devam ediyor. Anayasa referandumunda ileri demokrasiye atıf olarak sunulan, ‘kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık’ maddesinin eylemde hiçbir işe yaramadığı, tecavüzün suç olmaktan çıkartılmaya, kadın mağdurların ipe sapa gelmez gerekçelerle failleştiği, faillerin ise mağdura’ dönüştürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kadın hakları için en önemli sözleşmemiz İstanbul Sözleşmesi’nden tek adamın kararı ile çekildiğimiz bir ülkede yaşıyoruz. Hem dünyada hem ülkemizde bu durum kader değildir, kabullenilmesine mahkûm olunan değiştirilemez koşullar değildir.

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği çağdaş Cumhuriyetimize sahip çıkmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Her türlü şiddetin son bulduğu yarınlarda buluşmak dileğiyle, tüm kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaşam sürmelerini diliyorum.”

MÜJDAT İLHAN (CHP MERKEZEFENDİ İLÇE BAŞKANI)
“Tarih boyunca yoksulluğa, işsizliğe, şiddetin her türlüsüne karşı savaşarak tüm kaybettiklerini kazanca dönüştürmeye çalışan, bunun için çabalayan, emek harcayan, kendilerine çizilen sınırların ötesinde bir karşı duruş sergileyen kadınlarımız, maalesef hala şiddetin, tacizin, cinsel sömürünün hedefi olmakta, fuhuşa sürüklenmekte, alınıp satılmakta, töre cinayetlerine, namus meselesine kurban gitmektedir. Ne yazık ki, dünyada her üç kadından biri her gün şiddete maruz kalmakta ve yine üzülerek söylemek gerekir ki insan haklarının en çok ihlali kadınlar üzerinde olmaktadır. Kadınlarımızın hak ettikleri yerlere gelmesi ancak yasal olarak güçlenmelerine bağlıdır. Onlara sağlanacak hukuksal dayanak, kadınlarımızın geleceğinin teminatı olacaktır.

Kadınlarımız, yüzyıllardır devam eden ekonomik, siyasal ve sosyal varoluş mücadelelerinde güçlü adımlarla, umut ve güven dolu bir geleceğe doğru, Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ilerlemeye devam etmektedir. Geçmişimizin yaratıcıları ve geleceğimize yön veren kadınlarımızın, hiç kimseye boyun eğmeden yaşaması, hakkettikleri değeri görmesi en büyük temennimizdir. Bu inançla tüm kadınlarımızın, “8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ” nü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı