REKLAMI GEÇ

Engellilerin rapor çilesi

Engellilerin rapor çilesi

Engeli süreklilik arz eden yurttaşların rapor süreleri koronavirüs salgını nedeniyle mayıs sonuna kadar uzatılmıştı. Rapor süreleri bitecek olan engelliler, bu konuda mağduriyet yaşanmaması için koronavirüs salgını bitene kadar yeni bir düzenleme istiyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2020 Pazar, 14:26

Engeli sürekli olan ve iyileşme ihtimali olmayanların raporlarını belli sürede yenilemesi gerekiyor. Koronavirüs salgını nedeniyle engellilerin rapor süreleri mayıs ayının sonuna kadar uzatılmıştı. Ama yine de mağduriyet yaşayanlar var. Düzenleneme yapılmazsa Haziran ayında mağduriyetler artacak. Türkiye Sakatlar Derneği Denizli Şube Başkanı Osman Çiyancı, kararın gözden geçirilmesini ve korona virüs son buluna kadar engellilerin hak ettiği haklar konusunda mağduriyet yaşamamalarını istedi.

MAĞDURİYET GİDERİLSİN
Engellilere ait yapılan rapor düzenlenmesinde engellilerin mağduriyetlerinin giderilmesini istediklerine dikkat çeken Türkiye Sakatlar Derneği Denizli Şube Başkanı Osman Çiyancı, “Türkiye’de yapılan çalışmalara göre engelli oranı yüzde 12.29. Bunların içerisinde ilk sırada % 9.70 iç organlarda meydana gelen kalp hipertansiyon, diyabet, astım gibi hastalıklarla ilgili engelliler var. Bunu ortopedik, görme, işitme ve zihinsel engelliler takip ediyor” dedi.

2017 yılında yapılan engelli veri tabanı oluşturulması projesi kapsamında Elde edilen verilere göre Denizli’de yaşayan engellilerin %31.9’unu ortopedik engelliler, %24.9’unu zihinsel engellilerin oluşturduğunu anlatan Çıyancı, “%13’ünü ruhsal ve duygusal bozukluğa sahip bireyler, %11.4’ünü görme engelli bireyler, %10.8’ini dil ve konuşma yetersizliği olan bireyler, %9’unu işitme engelli bireyler oluşturuyor. Kentte yaşayan toplam engelli sayımız 23.116 olarak tespit edildi” dedi.

Rahatsızlıklarında dolayı engelli bireylerin raporlarında sürekli ibaresi belirtilmesine rağmen raporların tekrar yenilenmesinin istenmesinin en büyük sıkıntı olduğunu anlatan Çıyancı, “Ehliyetini almış bir engelli birey yıllardan beri araba kullanıyor ve bu bireylerin de raporlarını ve ehliyetlerinin yenilenmesi isteniyor. Bizler raporların yenilenmesine karşı değiliz ancak, verilen hakların kaybedilmemesini istiyoruz. Yine süreklidir ibaresi olan rapor verilen engellilerin raporlarının yenilenmemesini istiyoruz. Daha önce yüzde 40- 45 engelli olduğuna dair verilen rapor yenilendiği ve bu oranların altında düştüğünde engelli vatandaşımızın emekli maaşları kesiliyor. Engelli emekli maaşı cezası ile tekrar talep ediliyor. Bizler bu raporların değişmesine karşı değiliz. Koronavirüs sebebiyle bu sürelerin uzatılmasını, bu düzenlemenin zaman içerisine yayılmasını istiyoruz. Bizler engellilerin hakların zayi edilmesini istemiyoruz. Bu süreçte emekli maaşları kesilerek mağdur olan kardeşlerimiz var. Engellilerin de bu toplumun bir varlığı olduğunu bilinmesini istiyoruz. Devletimiz engelli bireylerinin ve ailelerin her zaman yanında olmuştur. Bu düzenleme de bizlerin yanında olacaklarına yürekten inanıyoruz. Bizler haksız alınan rapor ve maaşların önüne geçilmesi konusunda yapılan çalışmaları her zaman destekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı