REKLAMI GEÇ

Gökpınar’da patlayıcı ile balık avladılar

Gökpınar’da patlayıcı ile balık avladılar

Denizli’de kent merkezindeki Gökpınar Barajında iki kişi göle patlayıcı atarak ölen balıkları su yüzeyinden topladı. Görgü tanıkları suda 30’un üzerinde patlama olduğunu söyledi. Balıkların üreme döneminde yapılan katliam amatör avcıları isyan ettirdi. DENOLDER Başkanı Serkan Akdere, “Patlayıcı kullanarak balık avlanıyor. Yasak olmasına rağmen defalarca burada ağ topladık. Yetkililer artık elini taşın altına koyup gerekeni yapsın” diye konuştu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Nisan 2022 Cumartesi, 15:58

Denizli’de kent merkezindeki Gökpınar Baraj Gölünde kimliği belirsiz iki kişi suya attıkları patlayıcılarla balık avladı. Görgü tanıkları, uyarılarına rağmen kaçak avcıların avlanmayı sürdürdüklerini söyledi. Olayın duyulmasından sonra amatör avcılar isyan etti.

‘SU METRELERCE YUKARI SIÇRADI’
Arkadaşı ile birlikte göl kenarında gezinti yaptıkları sırada patlama seslerini duyduklarını belirten Selim Çırak, “Akşam saatleriydi, patlama sesini duyduk. Gölün karşı kıyısında iki kişinin suya bir şeyler attıklarını daha sonra büyük bir patlamanın olduğunu gördük. Bu belki 30 kez tekrarlandı. Daha sonra ellerindeki kepçelerle suyun yüzeyine çıkan balıkları topladılar. Buradaki habitata büyük zarar veriyorlar. Bu kişilerin önlenmesini istiyoruz. Bizlerin de elinden bir şey gelmiyor. Yanımdaki arkadaşım uzaktan uyardı ama sonuç alamadık. Bu tür avcılık yapanlar mutlaka cezalandırılmalı” diye konuştu.

‘DEFALARCA TANIK OLDUM’
Göle sık sık gittiğini söyleyen amatör avcı Hakan Heybetli ise, “Bu göle balık avlamak için sık sık gelirim. Şimdi yasak dönemdeyiz. Bu dönemde piknik ve vakit geçirmek amaçlı geliyorum. Burada patlayıcı kullananlara, ağ atanlara defalarca tanık oldum” diye konuştu.

Kaçak avcıların genellikle akşam saatlerini tercih ettiğini söyleyen Heybetli, “Plastik su şişelerinin içine maddeleri koyup göle fırlatıyorlar. Patlamanın ardından su metrelerce havaya fırlıyor. Balıklar su yüzeyine çıkınca topluyorlar. Şişelerin içine kimyasal temizlik maddeleri koyuyorlar. Ben çok kez şahit oldum. Yanlarına gidip uyarıyoruz ancak bizi tehdit ediyorlar. Biz de polisi arayacağımızı söyleyince kaçıyorlar. Bu şekilde avcılık olmaz, doğaya da zarar veriyorlar” dedi.

‘TEMİZLİK MALZEMELERİNDEN PATLAYICI YAPIYORLAR’
Kaçak avcıların temizlik maddelerinden patlayıcı yaptıklarını söyleyen Heybetli, “Doğrudan patlayıcı da kullanıyorlar. Genellikle temizlik maddelerinden patlayıcı yapıyorlar. Su şişelerinin içine por-çöz, tuz ruhu, çamaşır suyu ve klorak gibi kimyasal temizlik maddeleri koyuyorlar. Bu maddeler şişenin içinde bir süre genleşip daha sonra patlıyor. Patlama çevresindeki tüm balıkları öldürüyor. Aynı zamanda göl suyunu da zehirliyor” diye konuştu.

‘BUNLARIN VİCDANI YOK’
Denizli Amatör ve Sportif Olta Balıkçıları Derneği (DENOLDER) Başkanı Serkan Akdere, bölgeden sık sık ihbar aldıklarını belirterek, “30’a yakın patlama olmuş. Vatandaşlar yapılanın yanlış olduğunu anlatmasına rağmen şahıslar eyleme devam etmiş. Bunların vicdanı yok. Patlayıcı ile ağ ile avcılık yasal değil. Üstelik yasak dönemdeyiz. Buradaki balık türleri üreme dönemine girdi. Gölün sadece bu gününü değil geleceğini de yok ediyorlar. Biz gönüllüler bölgede sürekli kontroller yapıyoruz. Artık kaçak avcılar ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Denetimleri yetkili kurumlar yapsınlar. Bizim yasal olarak yaptırım gücümüz yok. Daha kısa süre önce üç kez ağ ile botlarına aldıkları balıklarla kaçan avcılara tanık olduk. Periyodik olarak burada kontrol yapılsın. Geleceğimize, suyumuza hep birlikte sahip çıkalım. Yetkili merciler gerekeni yapsınlar, elini taşın altına koysunlar” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Hakan   -  Bağlantı 18 Nisan 2022, 00:32

Ben oltama gelen küçük balığa bile kıyamıyorum incitmeden geri salıyorum vicdansızlar

basicman   -  Bağlantı 17 Nisan 2022, 10:59

kamu malına zarar vermekten,canlı ölümüne kasttan yargılayacaksın,eğitim şart ama ceza dahada şart oldu…

cemal   -  Bağlantı 16 Nisan 2022, 17:28

şerefsizler ah bir elimize geçmeli bak bakalım katliam nasıl yapılır göstermeli piç oğlularına doğa düşmanlarına af etmeyeceksin

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı