REKLAMI GEÇ

Honaz Tüneli ve yeni çevreyolu; Denizli’den geçişi kolay hale getirdi

Honaz Tüneli ve yeni çevreyolu; Denizli’den geçişi kolay hale getirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Denizli ziyaretinde açılışını yaptığı en önemli yatırımlardan biri, 2’nci etap çevreyolu ve Honaz Tüneli… Bu yol, özellikle İzmir, Ankara, Uşak, Manisa yönünden gelip Muğla ve Antalya yönüne gitmek isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor. İşte yeni yolun tam güzergahı ile Denizli, İzmir, Aydın, Afyonkarahisar, Ankara, Kütahya, Manisa ve Uşaklılara sağladığı imkanlar…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Ocak 2023 Pazar, 12:49

Denizli, uzun süreden bu yana beklediği çevreyolu yatırımına kavuştu. Birinci etap çevreyolu, Kumkısık’tan başlayıp Afyonkarahisar karayolu Kale mahallesine kadar geliyordu. İkinci etap ise buradan başlayıp Cankurtaran’a kadar uzanıyor. Yaklaşık 5 yıl önce başlayan ikinci etabın yapımı, kapsamında tünel olması nedeniyle uzadı. 30 kilometrelik yolun Cankurtaran bölgesine ulaşması için Honaz dağı eteklerine 2 bin 650 metre uzunluğunda çift tüp Honaz tüneli inşa edildi. Ayrıca uzun bir bekleme sürecinin ardından ikinci etap çevreyolu ve tünelin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.


Honaz Tüneli çift tüp geçişten oluşuyor.. (Görsel: Karayolları Genel Müdürlüğü/Twitter)

Honaz Tüneli Nerede?

Denizli’nin Honaz ilçesinden geçişi sağlıyor. Denizli, Antalya ve Muğla gibi tatil yörelerine bağlantıyı sağlıyor. Bu nedenle özellikle yaz dönemlerinde Denizli bir geçiş bölgesi halini alıyor. Özellikle çevreyolunun  tamamlanması sayesinde Denizli’nin şehir içine girmeye gerek kalmadı.

Yol, İzmir ve Manisa yönünden gelenleri Kumkısık Kavşağı’ndan alıp Cankurtaran bölgesine ulaştırıyor. Afyonkarahisar ve Uşak yönünden gelenlerin de Kale Mahallesi’nden Cankurtaran’a gitmelerini sağlıyor. Honaz Tüneli, Denizli’nin tam ortasında bulunan Honaz Dağı’nın eteklerinde kurulu. Özellikle tünelin üzerine kurulduğu çevreyolu sayesinde yolculuk kısalıyor.


Denizli Çevreyolu ve Honaz Tüneli güzergahı.. (Görsel: Karayolları Genel Müdürlüğü)

Honaz Tüneli Haritası… Güzergahı Nasıl?

İzmir, Aydın, Manisa, Uşak, Afyonkarahisar’dan gelip, Antalya ve Muğla gibi tatil yörelerine gitmek isteyenlerin Denizli geçişini kolaylaştırıyor. Aydın yönünden gelenler, Kumkısık kavşağından ayrılarak çevreyoluna bağlanıyor. Ayrıca bu yola girildiğinde artık hiç şehir içine girmeye gerek kalmıyor. Çevreyolunun Muğla-Antalya yönlendirmelerini takip etmek yeterli. Yol, doğrudan Kale ve Ovacık Mahallelerini geçerek Honaz Tüneli bağlantısına ulaşıyor. Özellikle Tünelin ucu, Denizli’nin en zorlu rampalarından Cankurtaran yokuşunu tırmanmaya gerek bırakmıyor. Doğrudan Cankurtaran kavşağına bağlanıyor.

Yol, Ege ve iç Anadolu bölgesinden gelip, turizm bölgelerine bağlanmayı kolay hale getiriyor. Aynı şekilde bu yoldan dönüş de aynı şekilde kolaylaşıyor.


Denizli Çevreyolu ikinci etabı.. (Görsel: Karayolları Genel Müdürlüğü/Twitter)

Honaz Tüneli Avantajları Neler?

Yeni yapılan Honaz Tüneli, birinci ve ikinci etaptan oluşan çevreyolu projesi Karayolları Genel Müdürlüğü yaptı. Müdürlüğün açıklamasına göre hem çevreyolu, hem de tünel, Denizli’de yaşayanlar ya da burada geçecek olanlara şu avantajları var:

  • 28 kilometre olan şehir içi geçişi 14 kilometreye düşüyor
  • Özellikle bayram ve tatil yoğunluğunda 45 dakika olan Denizli geçişi artık 10 dakika sürecek.
  • Yol ve tünel sayesinde Denizli içindeki araç sayısı günlük 30 bin azalacak.
  • Denizli’yi geçiş güzergahı olarak kullananlar, şehir içi keşmekeşine girmek zorunda kalmayacak.
  • Tünel ve yol, zamandan ve yakıttın tasarruf edecek. Ayrıca hesaplamaya göre yıllık 794 milyon dolar tasarruf sağlanacak.

Honaz Tüneli Kaç Kilometre?

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre tünel; çift tüp şeklinde. Gidiş ve geliş iki ayrı tüpten yapılıyor. Ayrıca Honaz Tüneli uzunluğu 2 bin 640 metre. İkinci etabın tamamlanmasıyla çevreyolunun toplam uzunluğu ise 32 kilometreye ulaşıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tünelle ilgili şu kapsamlı videoyu paylaşmıştı:

Honaz Tüneli Geçişi Ücretli mi?

Birçok kentin özellikle tatil yörelerine bağlanmasını sağlayan tünel, devlet karayolu üzerinde. Yolun inşaatını ve işletmesini Karayolları Genel Müdürlüğü yapıyor. Kamu kaynakları kululanılarak yapılan yoldan ve tünelden geçiş için ücret alınmıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Denizli’de açılışlar yaptı

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı