REKLAMI GEÇ

İç Ege’nin kuş cenneti Acıgöl’de sular çekilmeye devam ediyor

İç Ege’nin kuş cenneti Acıgöl’de sular çekilmeye devam ediyor

Denizli ve Afyonkarahisar sınırında yer alan Acıgöl’de kuraklığın etkisiyle ortalama derinliğin 1 metrenin altına düştüğü belirtildi. İç Ege’nin kuş cenneti olan Acıgöl’de ortaya acı bir tablo çıktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Mayıs 2021 Cuma, 15:41

Başta flamingolar olmak üzere barındırdığı onlarca kuş türüyle yurt içi ve dışından kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarını kendine çeken Acıgöl, ülkede Tuz Gölü’nden sonra sodyum sülfat oranıyla ikinci sırada yer alıyor.

Sularında son yıllarda oluşan çekilmeyle gündeme gelen Acıgöl, bu sene de kuraklıktan etkilendi.

Çekilme izlerinin hemen her noktadan izlenebildiği gölde, eskiden su altında bulunan bazı bölgelerin yol olarak kullanılmaya başlanması dikkati çekiyor.

Gölle ilgili araştırmalar yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölde su çekilmesinin yaklaşık 25 yıldır sürdüğünü söyledi.

Gölde bu sene ortalama su seviyesinin 1 metrenin altına kadar düştüğünü ifade eden Kesici, “Acıgöl, su hacmi ve yüzey alanının yüzde 70’ten fazlasını kaybetmiş durumda. Gölün mayısta çok daha iyi durumda olması gerekirdi. Bunun aksine çok şiddetli kuraklık ve kuruma periyodu içinde olduğunu görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“GÜZELİM GÖLÜMÜZE ARTIK KUŞLAR DA GELMEZ OLDU”
Göle yakın konumdaki Gemiş Mahallesi’nde yaşayanlar da sudaki çekilmeyi üzüntüyle izliyor.

Gemiş Sulama Kooperatifi Başkanı Mehmet Başdağ, çekilmenin 2016’dan bu yana hızlandığını, bölgenin yeteri kadar yağış almaması nedeniyle sularının her geçen gün azaldığını anlattı.

Mahalle sakinlerinden Ali Tok ise kuraklığın artık gözle görülür şekilde arttığını belirterek, “Eskiden su dolu alanlarda artık arabalarla dolaşıyoruz. Acıgöl göz göre göre tükeniyor. Yağış olmadı. Güzelim gölümüze artık kuşlar da gelmez oldu. İnşallah bir an önce bu kurak dönem biter” diye konuştu. DENİZLİ (AA)

Yorumlar

Dazkırı lı   -  Bağlantı 28 Mayıs 2021, 21:29

Allah aşkına sodyum sülfat fabrikası 2 sene çalışmasın bak su nasıl artıyor çardak Dazkırı halkı doğru demıyor muyum bu göl siz zaten 49 yada 99 yıllığına kıraladınız su sizin zaten yani

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı