REKLAMI GEÇ

İç sularda balık avı yasakları başladı

İç sularda balık avı yasakları başladı

Denizli Amatör ve Sportif Olta Balıkçıları Derneği (DENOLDER) Başkanı Mustafa Yalçın, 1 Mart itibariyle iç sularda bazı türler için av yasaklarının başladığını açıkladı. 31 Mayıs’a kadar üreme dönemindeki türler için yasak kararı alındığını belirten Yalçın, sazan, kadife, siraz, yayın ve tatlı su kefali avcılığının yapılamayacağını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Mart 2024 Pazartesi, 12:23

Kentlerin iklim şartlarına göre alınan yasak kararının değişkenlik değişkenlik gösterdiğini belirten Yalçın, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tebliğine göre Denizli, Antalya, Aydın, Gaziantep, Adana, Hatay, İzmir, Kilis, Mersin, Muğla ve Osmaniye’de 31 Mayıs’a kadar üreme dönemindeki türler için yasak kararı alındı. Denizli’ye yakın kentler olan Uşak, Burdur, Isparta, Afyon, Kütahya ve Balıkesir gibi şehirlerde ise yasaklar 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında uygulanacak. Yasak dönemler kentlere göre kademeli olarak 15 Ağustos tarihine kadar sürecek” dedi.

Amatör ve sportif avcılara seslenen Yalçın, yasak dönemde kurallara uyulması çağrısı yaptı. Sürdürülebilir avcılık ve türlerin popülasyonlarının zarar görmemesi amacıyla alınan yasak kararının doğanın nefes alması için önemli bir fırsat olduğunu belirten Yalçın, “Amatör ve sportif avcılar her zaman doğaya saygılı olmuşlar ve kurallara uymuşlardır. Önümüzdeki en büyük sorun su kaynaklarımızın süratle kirleniyor olması ve kaçak yollarla ticari avcılık yapan kural tanımazlardır. Yasak, kural tanımayan bu kişilere karşı devletimizin ilgili birimleri mücadelesini sürdürmekte, bizler de amatör ve sportif balıkçılık dernekleri olarak bu mücadelenin bir parçası olmaya çalışmaktayız. Sürdürülebilir avcılık için bu sporun gelecek nesillere de aktarılabilmesi için sucul yaşamın korunması büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla her yıl düzenli olarak üreme dönemlerinde alınan yasak kararına herkesin uyması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

DOĞAYI KORUMAK GÖREVİMİZ
Amatör ve sportif avcıların meralarda karşılaştığı en büyük sorunun insan kaynaklı kirlilik olduğunu hatırlatan Yalçın, “İç sularımız sadece amatör ve sportif avcılar tarafından değil aynı zamanda doğanın güzelliklerinden faydalanmak isteyen herkesi kendisine çekiyor. Meralarda gördüğümüz en büyük sorun insanların başta çöpleri olmak üzere oluşturdukları kirliliktir. Amatör avcılar gittikleri meralarda kendi çöplerini bırakmadıkları gibi, bulundukları alanlarda temizlik de yapıyorlar. Her avlaktan torbalar dolusu çöpler toplanarak yerel yönetimlerin belirttiği bertaraf ünitelerine bırakılıyor. Halkımızdan isteğimiz vakit geçirdikleri bu güzel alanlarda çöplerini bırakmamalarıdır. Ülkemizde doğal yaşam için en büyük tehdidin kirlilik sorunu olduğu unutulmamalıdır. Diğer yandan serbest dönemlerde kural tanımayan, yasaklı ekipman ve yöntemlerle sucul yaşama müdahale eden herkesin karşısında olduğumuzun bilinmesini isteriz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı