REKLAMI GEÇ

İMO, değişen Şantiye Şefliği Yönetmeliği hakkında açıklama yaptı: Eksik!

İMO, değişen Şantiye Şefliği Yönetmeliği hakkında açıklama yaptı: Eksik!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Nigar Höyük, bakanlık tarafından hazırlanan Şantiye Şefleri Yönetmeliği’ni eksik buldu. Höyük, tüm sorumluluğu alan şantiye şeflerinin mutlaka mühendis olması gerektiğini söyledi, “Şantiye şefliği tam zamanlı çalışma gerektirir, kağıt üzerinde bir görev değildir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Temmuz 2022 Cuma, 16:01

Höyük, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hakkında yazılı açıklama yaptı. Höyük, yönetmeliği incelediklerini ve ihtiyacı karşılamayacağını düşündüklerini söyledi.


Şantiye şefliğinin önemli bir görev olduğunu ve deprem kuşağında bulunan Türkiye’de daha da önem kazandığını belirten Höyük, şunları söyledi:* “Deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklanmaktadır. Yapı üretiminin mühendislik esaslarına uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayan en önemli görevin şantiye şefliği olmasına rağmen usulüne uygun olarak yerine getirilmemesi inşaat hatalarını, dolayısıyla deprem hasarlarını büyütmektedir” dedi.

* Şantiye şefliğinin; bir yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi ile inşaatın iş ve işlemlerinin planlanmasını sağlamak gibi önemli görevlerinin yanı sıra işçi sağlığı ve güvenliğini şantiye sahasında gözetmek gibi önemli bir rolü vardır.

* Bugün ülkemizde her yıl iki binin üzerinde işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyorsa ve bunun büyük çoğunluğu inşaat işlerinde oluyorsa, sorun yine şantiye şefliği görevinin hakkıyla yerine getirilmesini sağlamadaki eksikliklere dayanmaktadır.

* Sınırlı durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir.

* Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalıdır.

* 2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre, toplam ruhsatlar içerisinde inşaat mühendisi üyelerimizin üstlendikleri şantiye şefliği oranı yüzde 45,8’dir. Yapı ruhsatlarının önemli bir oranında şantiye şefliği görevlendirmesi uygun meslek gruplarından yapılmamaktır.

* Şantiye şefliği görevinin, sadece resmi prosedürleri tamamlamak amacıyla kâğıt üstünde kaldığı bilinmektedir. Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde ilgili her kurum ve kuruluşun gözü önünde sadece kağıt üzerinde kalması halkın can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturmaktadır.

* Şantiye şefliği, sürekli eğitime gereksinim duyan bir görev alandır. Dolayısıyla bu görevin yerine getirilmesi için ilgili meslek odalarının vereceği eğitimlere katılıp belgelendirilmesi gerekir.

* Bu sorunları çözecek önerilerimize, Bakanlığın hazırladığı taslakta yer verilmemesi Bakanlığın, yapı güvenliğine ne kadar önem verdiğinin de göstergesi olmuştur.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı