REKLAMI GEÇ

İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı kutlanıyor

İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı kutlanıyor

Özgürlük, bağımsızlık ve milli mücadelenin ön önemli imgelerinden biri olan İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılını kutluyoruz.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mart 2022 Cumartesi, 10:13

Denizli protokolü de bu özel güne ilişkin mesajlar yayınladı.

İşte o mesajlar:

ALİ FUAT ATİK (DENİZLİ VALİSİ)
“Ömrünü Hakk’a ve hakikate adamış, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif tarafından kaleme alınıp kahraman ordumuza ithaf edilen İstiklal Marşı, sadece günün manevi ikliminden etkilenmiş kıymetli bir mütefekkirin hissiyatı değildir; tarihin derinliklerinden gelerek sonsuz bir geleceğe uzanacak, büyük Türk milletini, tarih sahnesinden silmek isteyenlere karşı, ecdadın verdiği eşsiz mücadelenin destanlaşan öyküsü, azim ve fedakârlıkla elde edilen kurtuluş zaferimizin sembolü, bağımsızlık sevdamızın tüm dünyaya ilan edilişinin en veciz ifadesidir. İstiklal Marşı, aynı zamanda bu toprakları bizlere vatan yapmış bir neslin geleceğe seslenişidir. Ecdadın bizlerden istediği: Geçmişinden ders alarak geleceğine yön verebilen bir nesil, “Asım’ın nesli” olup; bilimde, sanatta, sporda, teknolojide, üretimde milletimizin âli hedeflerini gerçekleştirme yolunda çalışmak; yüreğindeki iman ateşini her daim canlı tutup dışarıdan ve içeriden gelebilecek her türlü tehdit karşısında uyanık olmaktır.

İstiklal Marşı, var olma mücadelesini her ne pahasına olursa olsun zaferle taçlandıran yüce milletimizin “bağımsızlık vesikası” olarak her daim zihinlerde ve gönüllerde saklı kalacak; ruhlarımızı birleştirerek yolumuzu aydınlatmaya devam edecek, cennet vatanımızın semalarında ilelebet yankılanacaktır.
Bu duygularla başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşlarını, asil Türk milletinin milli-manevi duygularını mısralarıyla destanlaştıran ve Türk’ün bağımsızlık sevdasını tüm dünyaya haykıran, büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u, milletinin istiklali uğrunda nefsi istikbalini hiçe sayarak canı dahil her şeyini feda eden aziz vatan evlatlarını, sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
“Milli Mücadele döneminde Türk milletini ayağa kaldıracak, birlik ve beraberliği pekiştirecek bir milli marş gereksinimi duyulduğu 12 Mart 1921’de TBMM tarafından 724 şiir arasından Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı seçildi. Milli Şair Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın her dizesinde inanç, iman, cesaret, kahramanlık, bağımsızlık aşkı, vatan ve millet sevgisi doludur. Milli Mücadelenin en zorlu döneminde, aziz milletimizin yeniden şahlanışına vesile olan bu eşsiz eser sonsuza kadar vatanımızın her karış toprağında gururla söylenecektir. Ömrünü vatana ve millete adayan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy ve tüm eserlerine sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz. Milli Mücadele döneminde ülkemizin dört bir tarafında dalga dalga yankılanan, milletimizin bağımsızlık ateşini alevlendiren İstiklal Marşımız dün olduğu gibi bugün de aynı duygularla söylenmektedir. Bu eşsiz eser Türk milletinin bağımsızlığından asla ödün vermeyeceğinin tescili olmaya devam edecektir. Bu vesilelerle başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız için kanını döken aziz şehitlerimizi, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve ebediyete irtihal eden tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

YÜCEL GÜNGÖR (AK PARTİ DENİZLİ İL BAŞKANI)
“Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızı kaleme alırken milletimizin cesaretini ve maneviyatını eşsiz bir şekilde mısralara dökmüştür. Mehmet Akif Ersoy sadece bir şair değil, aynı zamanda kendini İstiklal Mücadelesine adamış örnek bir vatanseverdir.

Ak Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da milli değerlerimize sahip çıkacak, ortak sesimiz olan İstiklal Marşımızı ve bağımsızlığımızın sembolü ay yıldızlı bayrağımızı ilelebet muhafaza edecek gençler yetiştirmek hedefiyle, bilim yolunda yürümeye devam edeceğiz.

İstiklal Marşımızın kabulünün 101’inci yılında; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve bağımsızlığımız için mücadele eden tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.”

BÜLENT NURİ ÇAVUŞOĞLU (CUMHURİYET HALK PARTİSİ DENİZLİ İL BAŞKANI)
“Bundan tam 101 yıl önce, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin ayakta alkışlayarak kabul ettiği İstiklal Marşımızın, Kuvayı Milliye ruhunu mısralarında barındıran ve dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanının yazılı hali olduğuna işaret eden Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Türk milletinin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklâl Marşı’mızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Milli Marş’ olarak kabul edilişinin 101’inci yıl dönümünü büyük bir gururla kutlamaktayız. Türk ulusunun kendisini esir etmek isteyen güçlere karşı topyekûn verdiği bir savaş ile ulusal benliğini kurtardığı ve bağımsızlığa olan tutkusunu destanlaştırdığı istiklâl mücadelemiz, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un muhteşem mısralarıyla ölümsüzleşmiştir. Gönül ve fikir dünyamızın inşasında çok önemli bir rol üstlenen, hayatı boyunca hak davası yolunda olmayı, temel felsefe edinmiş Mehmet Akif’i tanımak ve yeni nesillere tanıtmak öncelikli görevimizdir.

“Yüce Türk milletinin hiçbir dayatmaya asla boyun eğmeyeceğinin haykırışı olan İstiklal Marşı’mız; gerektiğinde milletimizin birlik ve beraberlik ile başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığının da göstergesidir. Birlik ve beraberlik ruhumuzun anlamı olan İstiklal Marşımıza herkesin sahip çıkması gerektiğine ve milletimiz özgür ve bağımsız yaşadığı sürece milli marşımızın aynı coşku ve heyecanla herkes tarafından hep bir ağızdan söyleneceğine olan inancım tamdır. Bu düşüncelerle; İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

MEHMET ALİ YILMAZ ‘MHP PAMUKKALE İLÇE BAŞKANI)
“Yüce milletimizi sonsuza kadar ayakta tutacak çok güçlü mısralarla örülmüş ölmez bir şaheser olan İstiklal Marşı’mızın 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 101.yıl dönümünü kutluyoruz. İstiklal Marşımız, milli mücadelemizin hatırasını içeren benzeri olmayan eşsiz bir eserdir. İstiklal Marşımız, Cumhuriyeti kuran milletimizin değerlerinin çok somut ve özel bir ifadesi olmakla birlikte milli mücadelenin en çetin dönemlerinde halkımıza büyük cesaret ve moral aşılamıştır. Bu düşüncelerle, İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün 101.yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

MUSTAFA ŞEVİK (BULDAN BELEDİYE BAŞKANI)
“Bağımsızlığımızın sembolü olan İstiklâl Marşımızın kabulünün 101. yılını idrak ederken bize böylesine anlamlı bir marş hediye eden milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’u rahmet ve minnetle yâd ediyorum. 101 yıl önce, Büyük Türk Milleti’nin silkinerek kendine gelişini ve bağımsızlık mücadelemizi anlatan İstiklal Marşı’mız; devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolüdür.
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, yazdığı İstiklal Marşı’yla milletimizin içindeki o ulvi ve büyük duygulara adeta tercüman olmuştur. İstiklal Marşı; milletimizin onur ve gurur mücadelesinin yıldızı olarak milletimize mal olmuştur. Geleceğimizin umudu olan gençlerimize ve bizlere düşen, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un mirasına sahip çıkarak, Türkiye’nin sahip olduğu milli ve manevi değerleri muhafaza ederek, bu değerler üzerinden ülkemizi dünya devletleri arasında hak ettiği seviyeye çıkarmayı misyon edinmektir. Bu duygu ve düşüncelerle; İstiklal Marşı’mızın 101. kabul yıldönümünde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmetle anıyor, Bayrağımız ve Vatanımız uğruna şehit düşen tüm kahramanlarımıza Cenab-ı Haktan rahmet dileyerek, minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.”

SÜLEYMAN EKİCİ (DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ)
“Bugün İstiklâl Marşı’nın millî marşımız olarak kabulünün 101. yıldönümünü kutluyoruz. İstiklâl Marşı’mız vatan, millet, bayrak ve bağımsızlık duygumuzun ilmik ilmik dokunduğu eşsiz bir şaheserdir.

Her bir dizesine milletimizin kahramanlık, vatanseverlik, fedakârlık, cesaret ve bayrak sevgisi gibi yüksek faziletlerinin yansıdığı İstiklâl Marşı’mız, şanlı bayrağımızın vatan topraklarımızda dalgalanışının güvencesidir.

İstiklâl Marşı, Türk milletinin eşsiz bağımsızlık destanıdır. Bu büyük destanın şairi Mehmet Âkif Ersoy, kurtuluş mücadelemizin ruhunu İstiklâl Marşı’mızın her dizesine yansıtmıştır.

Millî birlik ve beraberlik duygumuz, bağımsızlığa olan tutkumuz ve bayrak sevgimiz İstiklâl Marşı’mızla ifadesini bulmuştur. Bizler büyük bir şair ve fikir insanı olan Mehmet Âkif’in duygu ve düşünce dünyasını iyi okumalıyız. Ülkemizi Âkif’in yüksek ahlakını, kişiliğini, vatan, millet ve bayrak sevgisini örnek alarak muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmalıyız. Her zaman Çanakkale’de, Sakarya’da ve Dumlupınar’da düşmana geçit vermeyen ecdadın torunları olduğumuzu unutmamalıyız. Daima aynı azim, inanç, iman ve kararlılıkla çalışmalıyız. İlim ve fende olduğu gibi millî ve manevi değerlerimizi hayatımızın her safhasında benliğimize işlemeliyiz.

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 101. yıldönümünde Mehmet Âkif Ersoy’a en içten dileklerimle şükranlarımı sunuyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı