REKLAMI GEÇ

Karantina süreci evlilikleri nasıl etkiledi?

Karantina süreci evlilikleri nasıl etkiledi?

Koronavirüs insanların üzerine kabus gibi çöktü. Pandeminin etkileri sağlıkta, ekonomide, iş ve eğitim dünyasında yıkıcı bir şekilde hissedildi. Ancak, pandeminin bir diğer ve önemli olumsuz etkileri aile ve özel hayatta oldu. Bu süreçte eve kapanmak zorunda kalan çiftler arasında birçok sorun ortaya çıktı, anlaşmazlıklar hat safhaya ulaştı. Avukat İsmihan Yıkar, bu sürecin boşanma oranlarına etkisini değerlendirdi.

Sema Kayılı / DENİZLİHABER / 25 Mayıs 2020 Pazartesi, 09:00

Çin’de ortaya çıkan, kısa sürede tüm Dünya’yı etkileyen koronavirüs ile mücadele devam ediyor. Pandemi önlemleri kapsamında alınan kararlar, izolasyon nedeniyle sokağa çıkışların kısıtlanması, zaman zaman da tamamen kapatılması beraberinde yeni sorunları da getiriyor.

Normalleşme sürecinin ardından aile yaşamı açısından bizi nelerin beklediğini Avukat İsmihan Yıkar’a sorduk. Yıkar, bu süreçte çiftlerin, karantina sonrasında boşanma davası açmak için yaptığı başvuruların artmaya başladığını söyledi.

ERKEKLERİN BOŞANMA İSTEME ORANI ARTTI
Koronavirüs süreci öncesinde kadınların erkeklere oranla daha çok boşanma davası açan taraf olduğunu belirten Yıkar, bu oranın koronavirüs sonrasında değişiklik gösterdiğini, eskiye oranla boşanma davası için başvuran erkek sayısında ciddi artış olduğunu söyledi.

Yıkar, “Salgın öncesin kadınların açtığı davalarda boşanma oranı yüzde 70 iken, şu anda bu oran yarı yarıya oldu. Eskiye göre erkeklerin boşanma talepleri arttı” dedi.

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE EKONOMİK KAYGI ÇİFTLERİ ETKİLEDİ
Salgın sonrasında ekonomik olarak sarsılan insanların durumunun evlilik hayatlarına da yansıdığını anlatan Yıkar, genelde aldatmaya dayalı açılan boşanma davalarının yerini ekonomik kaygıya bıraktığını kaydetti.

Avukat Yıkar, ”Salgın öncesinde boşanmak isteyen çiftlerin çoğunluğu güven sarsıcı eylemlerden oluyordu. Salgın sonrasında ise beni boşanma davası açmak için arayan bireylerin çoğunluğunun sebebi maddi kaygılar. Ailesini geçindiremeyeceğini düşünen bireyler çözümü boşanmakta arıyor” diye konuştu.

“ÇOCUĞUMA TAHAMMÜL EDEMİYORUM” DİYEN OLDU
Boşanma sebeplerinin salgın öncesine göre değişiklikler gösterdiğini ifade eden Yıkar, “Boşanma sebepleri bu süreçte farklılık gösterdi. Hiç bu kadar birlikte zaman geçirmeyen çiftler, bu dönemde birbirlerine katlanamadı. ‘Çocuğuma tahammül edemiyorum, boşanmak istiyorum’ diyen bile oldu. Genelde boşanma süreleri 5 yıla kadar ama şu an beni 2 aylık çiftler bile arıyor boşanmak için” dedi.

AİLE İÇİ ŞİDDET ARTTI
Karantina sürecinde kendisine gelen boşanma taleplerinin önemli bir bölümünü aile içi şiddetin oluşturduğunu belirten Avukat Yıkar, “İzolasyon süreci, çiftleri hiç alışık olmadıkları kadar uzun birlikte vakit geçirmeye zorladı. Bu da anlaşmazlıkları, tartışmaları, en önemlisi de aile içi şiddeti beraberinde getirdi. Çiftlerin boşanma taleplerine gerekçe olarak gösterdikleri şiddet olayında da artış gözlüyoruz” dedi.

Yorumlar

Mert artuç   -  Bağlantı 25 Mayıs 2020, 16:10

İşsizlikten o işsizlikten. Millet işinden oldu, evde kadın dırdırından duramadı tabi. Adamın elinde olan bir şey sanki. Kadınların hiç tahammülü yok yokluğa.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı