REKLAMI GEÇ

KYK faizlerinin silinmesi maddesi TBMM’de kabul edildi

KYK faizlerinin silinmesi maddesi TBMM’de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren “torba” kanun teklifinin 7’nci maddesi ile Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi borçlarının faizlerinin silinmesi ilişkin düzenleme kabul edildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ekim 2022 Perşembe, 11:25

5 milyondan fazla yükümlünün olduğu, halen 3 milyona yakın öğrencinin almaya devam ettiği öğrenim kredisine dair düzenlemeyi içeren kanun teklifi, TBMM’de görüşüldü.

TBMM Genel Kurulu’nda, ‘torba kanun’ teklifi görüşmeleri sürerken teklifin, KYK faizlerinin silinmesine ilişkin 7’nci maddesi kabul edildi.
Böylece yasanın tamamı görüşülüp yürürlüğe girdiğinde KYK öğrenim kredisi borcu olan öğrenciler, yalnızca aldıkları kredi tutarı kadar geri ödeme yapacak.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar, borçlarını, aldıkları miktar kadar ödeme yapacak.
Öğrenim kurumundan mezun olan ya da herhangi bir nedenle öğretim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borcunu ödeyecek.
Borçlu borcunu erteleme talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK’dan teyit edilmesi halinde, ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek kredi borcu hesaplanacak.
Ancak ilgili yılda TÜFE’nin yüzde 10’dan az olması halinde bu oran uygulanacak.
Erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilecek.
Ödemenin askerlik dönemine denk gelmesi halinde, borçlunun talebi üzerine herhangi bir ilave yapılmaksızın askerlik döneminin sonuna kadar kredi borcu ertelenecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı