REKLAMI GEÇ

Laodikya’da 2200 yıl önce inşa edilen antik tiyatro, 1600 yıl sonra ayağa kaldırıldı

Laodikya’da 2200 yıl önce inşa edilen antik tiyatro, 1600 yıl sonra ayağa kaldırıldı

2200 yıl önce inşa edilen 5. yüzyılda ise kullanılamaz hale gelen Laodikya Antik Kenti’ndeki Batı Tiyatrosu, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin adeta sihirli değnek değmiş hissi veren desteği ve kazı ekibinin 2 yıllık çalışmasıyla ayağa 1600 yıl sonra kaldırıldı.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2021 Çarşamba, 14:53

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan, içinde İncil’de adı geçen 7 kiliseden birinin yer aldığı Laodikya Antik Kenti’ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki ekip tarafından 2003’ten bu yana yürütülüyor.


BİRÇOK ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI
Efes’ten sonra Anadolu’nun en büyük antik kenti olan Laodikya’da yılın 12 ayı devam eden kazılarda bugüne kadar kilise, tiyatro, kutsal agora gibi birçok önemli eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazı başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ekibiyle antik kentte kazı ve restorasyon çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Antik kent Anadolu’nun en büyük antik tiyatrosuna da ev ev sahipliği yapıyor. M.S. 79 yılında yapılan Batı Tiyatrosu 285 metre uzunluğa, 70 metre genişliğe, 25-30 bin oturma kapasitesine sahip.


TARİHİ BİR ÇALIŞMA YAPILDI
Batı Tiyatrosu’nun ağaya kaldırılmasında en önemli desteği ise Denizli Büyükşehir Belediyesi veriyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye’de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 2018 yılı Mart ayında yaptığı protokolle işletmesini üstlenip, kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya Antik Kenti’nde tarihi bir restorasyon çalışması daha yapılıyor. 2200 yıl önce inşa edilen 5. yüzyılda ise kullanılamaz hale gelen Batı Tiyatrosu, 1600 yıl sonra Büyükşehir Belediyesinin desteği ile ayağa kaldırıldı.


“GEÇMİŞTE NASIL KULLANILDIYSA BUGÜN DE O İŞLEVİ GÖRSÜN İSTİYORUZ”
Laodikya’nın geldiği noktaya bakıldığında, az zamanda çok mesafe aldıklarını ifade eden Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan, “Birçok güzellikler ortaya çıktı. Denizlimizin simgesi olan horozun burada bulunmuş olması, bu kazıyı desteklemek için belki birebir yeterli oldu. Denizlimiz antik kentleri geçmişte nasıl kullanıldıysa, geçmişte nasıl işlev gördüyse, bugün de o işlevi görsün istiyoruz. Emek veren Celal Şimşek Hocama ve Büyükşehir Belediyemizin çok değerli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.


“ANTİK DÜNYADA ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE VE ÜNE SAHİP”
Laodikya Stadyumu’nun önemine değinen Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, yazıtlardan görüldüğü kadarıyla stadyumda olimpiyat ölçeğinde etkinlikler düzenlendiğini, ayrıca gladyatör dövüşlerinin de yapıldığını belirterek, “Gladyatörlerin hem gladyatörlerle hem de vahşi hayvanlarla yaptığı müsabakalar bakımından Laodikya, antik dünyada çok önemli bir yere ve üne sahip” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı