REKLAMI GEÇ

Laodikya’daki Helenistik Tiyatro, Büyük Ölçüde Orjinalliği Korunarak Ayağa Kaldırılacak

Laodikya’daki Helenistik Tiyatro, Büyük Ölçüde Orjinalliği Korunarak Ayağa Kaldırılacak

Kazı ve restorasyon çalışmaları Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından yürütülen Laodikeia Antik Kenti’nde çalışmalar devam ediyor. PAÜ Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve aynı zamanda Laodikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Helenistik Tiyatro’nun çok büyük ölçüde orijinalliği korunarak ayağa kaldırılacağını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2020 Perşembe, 17:33

Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya’da ortaya çıkarılan ve çalışmaları devam eden Helenistik Tiyatro ile ilgili bilgi verdi.

2003 yılından bu yana Laodikeia Antik Kentinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına kazı ve restorasyon çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Prof. Dr. Celal Şimşek, 2008 yılından itibaren yıl boyunca aralıksız kazı ve restorasyon çalışmalarının yapıldığını ve bu yönüyle Laodikeia Antik Kenti kazılarının, Türkiye’deki ilk kurumsal kazıların başında geldiğini dile getirdi.

Proje bazlı çalışmaların 2020 yılında da sürdürüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Şimşek, pandemi nedeniyle gerekli tedbirler alınarak, Helenistik Tiyatro kazı ve restorasyon çalışmalarının, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan alınan proje ile devam ettirildiğini söyledi.

Laodikeia Antik Kenti’nde iki adet tiyatro bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Celal Şimşek, Helenistik Tiyatro’nun yaklaşık bir buçuk yıl içinde ziyarete açılmasının planlandığını söyledi.

Şimşek, “Kentin batısında Helenistik Tiyatro, kuzeyinde ise Roma Tiyatrosu yer almaktadır. Bizim en önemli hedefimiz, bir buçuk yıl içerisinde, Helenistik Tiyatroyu restorasyonunu tamamlayarak, kenti ziyarete gelen misafirlerimiz ile dolayısıyla ülke turizmimizin hizmetine sunmaktır. M.Ö. 2. Yüzyıl’da yapıldığını tespit ettiğimiz bu tiyatro, ilk olarak M.S. 1. Yüzyıl’ın başında geniş çaplı bir restorasyon geçirmiş. Sonrasında 3. Yüzyıl’ın başlarında bir restorasyon daha yapılmış. Özellikle de o dönemde yaşanan bir depreme bağlı olarak yine 4. Yüzyıl’da restore edilmiş. 5. Yüzyıl’ın başında da sahne binası, kentin sur duvarının bir parçası olarak kullanılmış. Tiyatronun alt kaveyası mermerden, üst kaveyası ise travertenden yapılmış. Yaptığımız çalışmalarda özellikle alt kaveyada bulunan mermer basamakların çok kırılmış olduğunu fark ettik. Burada tamamlama yöntemine gidiyoruz. Eski, düzgün kesilmiş moloz taşlarla tamamlama yapıyoruz. Üst kaveyada ise çok az bir eksik var. Kestirttiğimiz ve analizini yaptırttığımız traverten ocaklarından getirilen taşlarla bu kısımda restorasyonu sürdürüyoruz” dedi.

TİYATRONUN ORJİNALLİĞİ, ÇOK BÜYÜK ÖLÇÜDE KORUNMUŞ OLACAK
Çalışmalar bittiğinde tiyatronun yaklaşık %5 ila %8’inin yeni malzemeden yapılmış olacağını ifade eden Prof. Dr. Celal Şimşek, bu yönüyle ülkede ayağa kaldırılmış en önemli yapılardan biri olacağına dikkat çekti.

2021 yılı Mayıs ayında tiyatroyu tamamen ayağa kaldırmış olacaklarını dile getiren Prof. Dr. Şimşek, çalışma yapılan alanların da büyüklüğü göz önüne alındığında, iki yıl gibi kısa bir sürede, ayağa kaldırılacak olmasının önemine değindi.

Prof. Dr. Şimşek, “Tiyatro alanları, kamusal yapılardır. Bu nedenle de büyük yapılardır. Bunların restorasyonu yıllar sürer. Ama biz burada PAÜ ekibi olarak, pandemi döneminde de sadece bir ay çalışmalara ara verdik. Mayıs ayının ortalarından itibaren tiyatrodaki restorasyon çalışmalarına tam kapasite olarak ediyoruz. Pamukkale Üniversitesi olarak yürüttüğümüz kazılardan üç tanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından on iki ay boyunca süren kazıların arasına dâhil edildi. Bizler, binlerce yıl öncesine ait kültür varlıklarının ortaya çıkarılması ve ayağa kaldırılması için çalışıyoruz. Kültürel varlıkların gelecek kuşaklara aktarılması için bir görev üstlenmiş durumdayız” dedi.

“LAODİKYA’YI HAZİRAN AYINDA YENİDEN ZİYARETE AÇMAYI PLANLIYORUZ”
Ülkenin, kültürel ve tarihi bakımından birçok zenginliği bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Celal Şimşek, Haziran ayının başından itibaren Laodikya Antik Kenti’ni yeniden ziyarete açmayı planladıklarını ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı