REKLAMI GEÇ

Meraklıları Denizli Horozu’nu heyecanla bekliyordu, ilk yumurtalar kuluçkaya alındı

Meraklıları Denizli Horozu’nu heyecanla bekliyordu, ilk yumurtalar kuluçkaya alındı

Denizli’de dünyaca ünlü horozun yeni nesli kuluçkaya alındı. Meraklılarının kısıtlamalara takılması nedeniyle bu yıl üretimine geç başlanan Denizli Horozu için 8 bine yakın civciv sipariş edildi. Meraklıları ari ırkın kesin olarak korunduğu tek yer olan Denizli İl Tarım Müdürlüğünden her yıl yüzlerce horoz satın alıyor. Bu horozların fiyatı 250 lirayı buluyor. Kuluçkahaneye alınan ilk yumurtaları bir yıl öncesinden sipariş edenler oluyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde Denizli Horozu’na olan ilginin çok fazla olduğu belirtiliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Haziran 2021 Cumartesi, 10:36

Denizli’nin dünyaca ünlü horozu Denizli Horozu, meraklılarının kısıtlamalara takılması nedeniyle bu yıl geç üremeye alındı. Denizli Tavuğu ile birlikte satılan bu özel tür için Denizli İl Tarım Müdürlüğü’ndeki kuluçkahanede hummalı bir çalışma yürütülüyor. Çalışanlar dışında kimsenin girmesine izin verilmeyen kümesler ve kuluçkahanelerde katı bir hijyen prosedürü uygulanıyor. Uzmanların bu kadar titiz olmalarının nedeni ise bu kümeslerdeki tavuk ve horozların ari ırk olduğundan emin olunması. Uzmanlar kendileri dışında yetiştirilen Denizli Horozu’nu ari ırk olarak kabul etmiyor.

MESELE UZUN ÖTMEKTE DEĞİL
Denizli Horozu’nu tanımlayan en önemli özelliği tüylerinin rengi ve ötüş şekli. Özellikle kuyruk ve boğaz bölgesindeki siyah tüylerin güneşte koyu bir yeşil tonu taşıdığı rahatlıkla görülebiliyor. Bu özellik siyah renkli olan Denizli Tavuğu’nda da bulunuyor. Pamukkırı, Pekmezkefi, Al Horoz ve Demirkırı olarak adlandırılan dört türe sahip Denizli Horozu, çok uzun ötüşü ile değil kararlı ötüşü ile öne çıkıyor.

Denizli İl Tarım Müdürlüğü Üretim Birimi Sorumlusu Mustafa Ünal, uzun ötüşten sonra bayılan horoz videoları bulunduğunu hatırlatarak, “Bunlar çok uzun da ötse aradığımız özellik değil. Denizli Horozu ortalama 33 saniye öter. Sesi yavaş yavaş yükselir ve bir noktada en üst seviyeye çıkar, sonra kademeli olarak yeniden düşer. Ayrıca tok bir sese sahiptir. Diğer ötüşler ari olmayan ırklara aittir” ifadelerini kullandı.

BİR HOROZUN FİYATI 250 LİRA
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, Denizli Horozu’na olan merakın hiç azalmadığını belirterek, “Salgın nedeniyle şehirlerarası yolculuk kısıtlandı. Bu nedenle meraklıları buraya kadar gelip alamadı. Biz de kuluçka dönemini geciktirdik. Yıl içinde aldığımız siparişlere göre üretim yapıyoruz. Her yıl 400 horoz 400 tavuğun yanı sıra, 8 bin civciv ve bir o kadar da damızlık yumurtayı meraklılarına satıyoruz. Burada teşhir bölümümüz var. Vatandaş geliyor seçip satın alıyor. Horoz 250, tavuk 125, civciv 18 ve yumurta 10 liradan satılıyor. Kapasitemiz çok daha fazla ama talebe göre üretim yapıyoruz. Her yıl belli bir miktar da kendi çiftliğimize ayırıyoruz. Yıl boyunca satışlar sürüyor. İlkbahardan sonbahara kadar üretim yapıyoruz. Bu yıl geç başladık” dedi.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN GELİYORLAR
Telefonla siparişler aldıklarını söyleyen üretim sorumlusu Ünal, “İki yıldır salgın nedeniyle sıkıntı var. Şu ana kadar birkaç parti çıkarmış olmamız gerekirdi. Kuluçkaya yeni aldık. Buradaki üretimin yüzde 80’i şehir dışına gidiyor. Özellikle Karadeniz bölgesi ve Antalya civarında meraklısı çok. Artvin’den buraya kadar gelen oluyor. Daha çok hobi amaçlı yetiştiricilik yapılıyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı