REKLAMI GEÇ

Meteoroloji’nin kuraklık haritası korkuttu: Denizli için ‘Olağanüstü Kurak’ alarmı verildi

Meteoroloji’nin kuraklık haritası korkuttu: Denizli için ‘Olağanüstü Kurak’ alarmı verildi

Meteorolojinin yağış ve sıcaklık verilerine göre hazırladığı haritalarda Denizli için ‘olağanüstü kuraklık’ tehlikesi alarmı verildi. Bir yıllık verilere göre Denizli olağanüstü kurak bölgede yer aldı, Haziran ayında ise şiddetli kurak olarak gösterildi. Veriler, kuraklık nedeniyle ürünlerin veriminde ciddi kayıp yaşayan çiftçiyi endişelendirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Temmuz 2021 Çarşamba, 10:47

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, haziran ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi (SPI – Standardized Precipitation Index) ve Normalin Yüzdesi Metoduna (PNI – Percent of Normal Index) şeklinde iki farklı metotla meteorolojik kuraklık haritalarını hazırlıyor.

Son yılların en kurak yılını geçiren Denizli’de çiftçi yağışların az olmasından ciddi yara aldı, büyük kayıp yaşadı. Meteoroloji verileri ketteki üreticileri endişelendirdi.

Meteoroloji’nin Nisan, Mayıs ve Haziran ayları sıcaklık ve yağış değerlendirmesine göre hazırlanan raporda Denizli’de yağışlarda ciddi düşüşlerin yaşandığı ortaya konuldu. Sıcaklıkların giderek arttığı, yağışların da azaldığı bu süreçte Denizli’nin büyük bir bölümü ‘olağanüstü kurak’ bölgede yer aldı.

HAZİRAN’DA ŞİDDETLİ RİSKLİ BÖLGEDE YER ALDI
Normalin Yüzdesi Metoduna göre hazırlanan haritada Haziran ayı verilerine göre ise Denizli’nin bir kısmı, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Akdeniz’in büyük bölümü, Kuzey Ege, ‘şiddetli kurak’ olarak yer alıyor. Ege bölgesinde Denizli, en riskli ve acil durum alarmı verilen kent olarak dikkat çekiyor.

BİR YILLIK VERİLER KORKUTTU
Standart Yağış İndeksi metoduna göre, bir yıllık verilerin paylaşıldığı haritada ise Denizli’nin büyük bir bölümü yine ‘olağanüstü kurak’  olarak gösterildi. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında bu yıl Haziran ayına kadar kentte yaşanan kuraklık, Meteorolojinin verilerinde gözler önüne seriliyor.

Normalin Yüzdesi Metoduna göre 12 aylık verilerle hazırlanan haritada Denizli’nin bir kısmı şiddetli kurak geri kalan kısmı da orta şiddette kurak bölgede yer aldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı