REKLAMI GEÇ

Mimar Odası, Mimar Sinan’ı andı

Mimar Odası, Mimar Sinan’ı andı

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Balkanlar’dan Yakındoğu’ya çok geniş bir coğrafyada Osmanlı’nın özgün mimarisini yaratan ve en görkemli yapılarını inşa eden, evrensel deha Koca Sinan’ı yaşama veda edişinin 433. yılında andı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Nisan 2021 Cuma, 14:57

Mimarlar Odası, Mimar Sinan’ın ölüm yıldönümünü takip eden hafta boyunca ulusal ve uluslararası düzeyde anma etkinlikleri düzenliyor, iki yılda bir de Mimar Sinan’ın anısını yaşatmak üzere Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında mimarlık alanında önemli yapıtlara imza atmış, meslek etiğine bağlı, deneyimli mimarları “Mimar Sinan Büyük Ödülü” ile onurlandırıyor.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, yayınladığı anma mesajıyla verdiği eserlerle, olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleriyle ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturan Mimar Sinan’ın yapıtları; “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlattı.

Anma mesajında şu ifadelere yer verildi:

“Sinan’ın mimarlığının üstün evrensel değerinin, gerek bulunduğumuz coğrafyada gerekse çağdaş dünyada daha çok tanınması, eserlerinin ve yaklaşımının gelecek nesillere aktarılarak ilham kaynağı oluşturması için çalışmalar yürütmek Mimarlar Odası’nın ve mimarların toplumsal ve tarihsel sorumluluğudur.

Sinan’ın mirası ve ölümsüz eserleri; sanatsal ve düşünsel yorumları, kent ve toplumu mimarlıkla buluşturan tasarım yaklaşımı eşsiz bir kaynak oluşturmaktadır. Mimarlar Odası çalışmalarını; bu mirasın bütünlük içinde korunması ve yaşatılması; farklı biçimlerde meslek alanımıza aktarılarak sürekliliğinin sağlanması ilkesiyle yürütmektedir. Dünya mirası başyapıtların yaratıcı dehası büyük Ustayı, Osmanlı’nın baş mimarını daha çok araştırmak, yorumlayabilmek ve gelecek kuşaklara anlatabilmek mesleki bir sorumluluk olarak benimsenmektedir.

Bugün ülkemiz, kentlerimiz ve giderek uluslararası alanda mesleğimizin temel tartışma alanlarından olan “koruma” konusunda bilimsel yöntemlerle çok boyutlu, toplumcu koruma düşüncesini geliştirmek, bunu eğitim ve meslek alanında yaygınlaştırabilmek çalışmalarımızın ve programlarımızın odağındadır. Ayrıca mesleki yarışmalarla, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı Büyük Ödülü ile Sinan’ın dehasının, düşüncelerinin ve mesleki yaratıcılığının gerek meslektaşlarımızla gerekse toplumla buluşturulması ve yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Koca Sinan’ın başyapıtlarında izlenen bağlamsal ilişkilendirme yeteneği, yapı sistemlerindeki tutarlılık, mekânsal kurgudaki bütünlük ve toplumların yaşam biçimleri ve kültürleriyle kurulan uyum bugünün mimarları ve mimarlık eğitimi için özel değerler oluşturmaktadır.

Bu kapsamda; Mimar Koca Sinan’ı ölümünün 433. yılında saygıyla anarken; bize bıraktığı değerleri yaşatarak korumayı ilke edinerek gelecek kuşaklara aktarmayı borç biliyoruz. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı