REKLAMI GEÇ

Mucize bitki safran çiçek açtı

Mucize bitki safran çiçek açtı

Denizli’de Çökelez Dağının etekleri ile Türkiye’de belli bölgelerde yetişen safran bitkisi çiçek açtı. Uzunpınar’da başarı ile üretilen ancak Pazar sorunu yaşayan safranın bir kilogramı 40 bin lirayı buluyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Ekim 2020 Perşembe, 09:23

Dünyanın en kıymetli bitkilerinden safran, Türkiye’de Safranbolu bölgesinde yetiştiriliyor ama Çökelez’in verimli etekleri de oldukça verimli sonuçlar veriyor. Çökelez Dağının eteklerinde kurulu Uzunpınar’da deneme üretimi yapan ve olumlu sonuçlar alan çiftçi Bekir Donat, açan safran çiçeklerinin fotoğrafını paylaştı.

Her yıl ağustos ayında soğanı dikilen, 30 santimetreye kadar uzayabilen, mor renkli, güzel kokulu çiçekler açan safran, ekim-kasım aylarında toplanıyor.

Boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak da adlandırılan safran bitkisi Uzunpınar’da 4-5 çiftçi tarafından her yıl üretiliyor.

TÜRKİYE’DE SAFRANBOLU, DÜNYADA İRAN
Üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı dar olan safran çiçeği, ülkemizde yaygın olarak Safranbolu ilçesinin bazı köylerinde yetiştiriliyor. Dünya safran üretiminin yaklaşık yüzde 90’nını İran gerçekleştiriliyor.

1 KİLO SAFRAN İÇİN 180 BİN ÇİÇEK GEREK
Safranın pahalı olmasının nedeni zor şartlarda yetişmesi ve çiçeğinin çok küçük bir parçasından elde ediliyor olmasından kaynaklanıyor. Ortalama 120 – 180 bin çiçekten 5 kg safran, bundan da 1 kg kuru ürün alınıyor. Bir işçi saatte 50-60 gram safranı çiçekten ayırabiliyor. Safranın düşük verimi ve yoğun emek istemesi onun dünyanın en pahalı baharatı yapıyor.

DENİZLİ’DE POTANSİYEL VAR AMA ÜRETİM SINIRLI
Uzunpınarlı çiftçi Bekir donat sayesinde bölgede iyi verim alındığının gözlenmesine karşın üretim desteklenmiyor. Donat, kendi çabalarıyla 4-5 çiftçiye daha safran ektirmeyi başardı ve verimli sonuçlar alındı. Destek olmayınca

da bölge gelişemedi, az sayıdaki çiftçi ürününü kime satacağını bilemedi. Çiftçiler, üretimde sıkıntı olmadığını ancak alıcı bulunması halinde safran alanlarının çoğalacağı görüşünde…

1 KİLOGRAMI 40 BİN LİRA
Safranbolulu safran üreticisi İsmail Yılmaz, 25 dönümlük alanda üretim yaptığını ve bu yıl 15 kilogram hasat beklediğini söyledi.

Çiçekleri görmeye gelenlerin çok olduğunu aktaran Yılmaz, “Bu yıl genellikle Arap ülkelerinden geliyorlar. Onlar safranı çok seviyor ve tüketiyor. Kilosu 40 bin liradan satıyoruz. Ağustos ayında soğanlarını diktik. Ekim ve kasım aylarında çiçeklerini hasat ediyoruz. Soğanlar 3 yıl boyunca toprakta kalıyor ve her yıl çiçeklerini topluyoruz. Bir soğan 8-10 yavru veriyor” diye konuştu. Fotoğraflar: Ahmet Özler – AA

Yorumlar

filiz   -  Bağlantı 20 Nisan 2021, 14:39

safran cicegi satıcağım ama büyük firmalar ilgilenirse sevinirim

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı