REKLAMI GEÇ

Öncü bir köylü başlattı, Denizli dünyanın kekik merkezi oldu

Öncü bir köylü başlattı, Denizli dünyanın kekik merkezi oldu

Denizli’de 90’lı yılların başında öncü bir üretici kırdan söktüğü kekik fidelerini tarlasına ekerek tohum oluşturmayı başardı ve kentte kekik üretiminin önünü açtı. Bugün dünyada tüketilen kekiğin yüzde 95’ini Türkiye üretiyor. Bu kekiklerin yüzde 90’ı ise Denizli’de yetişiyor. Adıgüzel Baraj Gölü’nün eteklerinden esen rüzgârın etkisi, kaliteli toprak ile birleşince yağ oranı ve aroması yüksek kekik ortaya çıkıyor. Şu sıralar yeni fidelerin toprakla buluştuğu tarlalarda bir yandan da ara sürüm ve ot mücadelesi devam ediyor. Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, 88 ülkeye doğrudan ihraç edilen kekiğin hikâyesini anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Mayıs 2021 Pazar, 12:12

Türkiye, Dünya’daki kekik üretiminin yüzde 95’ini gerçekleştiriyor. Türkiye’deki üretimin yüzde 90’ı ise Denizli’de yapılıyor. Kentte kekik üretiminin büyük bölümü Pamukkale ilçesinin Gözler, Güzelpınar, Kurtluca, Doğanlı, Belenardıç, Akdere ve Eymir köylerinde yetişiyor. Güney ve Buldan ilçelerinin kente bakan yamaçları ile Bekilli ve Tavas ilçelerinde sınırlı sahalarda da üretim yapılıyor. Denizli’de yıllık yaklaşım 20 bin ton kekik üretimi gerçekleştiriliyor. Sektör yaklaşık 5 bin kişinin geçimini sağlıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 185 bin dekar alana kekik ekilirken bunun 172 bin 461 dekarı Denizli’de yer aldı. 88 ülkeye doğrudan yıllık ortalama 60 milyon dolarlık kekik ihracatı gerçekleştiriliyor.

ÖNCÜ BİR KÖYLÜ BAŞLATTI
Denizlili üreticilerin kekik ile tanışması 90’lı yılların başlarında oldu. Gözler’de Mehmet Aksoy adlı bir öncü üretici dağdan topladığı kekik fidelerini ilk kez tarlasında denedi ve tohum üretmeyi başardı. Bölge toprağının ürün için elverişli olduğunun görülmesi üzerine Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bölge üreticilerine ‘Bilyalı Kekik’ tohumları temin ederek üretimin fitilini yaktı. Üreticiler aynı dönemde ada çayı ve lavanta ile birlikte denedikleri kekik üretiminden büyük verim aldı.

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli’de kekiğin hikayesinin 90’lı yılların başında başladığını belirterek, “Üretici burada bir gelecek olduğunu görünce yoğun şekilde bu ürüne yöneldi. Öncü üreticinin denemelerinden ve enstitünün desteğinden sonra Bilyalı Kekik (İzmir Kekiği) ovada hakim ürün halini aldı” dedi.

DİKİM BAŞLADI, TARLALARDA HUMMALI ÇALIŞMA VAR
Toprak yapısının kekiğe uygun olmasının ve üreticinin bilinçlenmesinin kekiğin bölgede ana ürün olmasını sağladığını kaydeden Gemici, “Pamukkale’nin bir bölgesinde özellikle iyi verim alındı. Toprağın yapısı bu ürün için çok uygun. Adıgüzel baraj gölünün eteklerinden esen rüzgarın da etkisi ile aynı zamanda bölgedeki zengin toprak yapısının özelliği sayesinde bu ürün sıkça yetişiyor. Kaliteli, aroması yüksek bir ürün ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Temmuz ayında hasat edilen kekik için dikim dönemi de başladı. Bölge köylerinde yeni oluşturulan kekik tarlaları için köylüler hummalı bir şekilde çalışıyor. Ayrıca ara sürüm ve otla mücadele de devam ediyor. Eski tarlalarda çapalama için köylüler kalabalık gruplar halinde çalışıyor.

PAMUKKALE BELEDİYESİ TESCİLLEDİ
Kekiğin üretim merkezi olan Pamukkele’de belediye tescil başvurusu yaptı. AKP’li belediye Başkanı Avni Örki’nin başvurusu üzerine bu bölgede üretilen kekik ‘Denizli Kekiği’ adıyla tescillendi. Pamukkale Belediyesi Ocak ayında Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret Tescil başvurusunda bulunmuştu. 3 aylık askı sürecinin tamamlanmasının ardından ‘Denizli Kekiği’nin tevsili yapıldı.

Örki, “Bundan sonra bu ürünün pazarlamasında Denizli adı küresel pazarda önemli bir yer edinmiş olacak. Denizli birçok konuda olduğu gibi bu konuda da adını dünyaya duyurmaya devam edecek” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı