REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Halil Kumsar’dan kritik uyarı: Pamukkale fayı 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilir

Prof. Dr. Halil Kumsar’dan kritik uyarı: Pamukkale fayı 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilir

Pamukkale’nin Irlıganlı Mahallesi’nde 03.21 itibariyle birbiri ardına depremler yaşandı. Denizli Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, meydana gelen depremleri değerlendirdi. Kumsar, “Pamukkale fayı 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilir. Büyük depremler oluşmadan önce deprem önlemlerini almak gerek. Belediyelerde jeoloji mühendislerinin sayıları artmalı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Ocak 2021 Cuma, 14:27

Denizli, saat 03.21’de başlayan sarsıntılar nedeniyle uzun bir gece yaşadı, güne de sarsıntılarla uyandı. Pamukkale’nin Irlıganlı Mahallesi’nde meydana gelen ve en büyüğü 4.1 olan depremler korku yarattı.

PAMUKKALE FAYI 6.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR
Prof. Dr. Halil Kumsar, birbiri ardına meydana gelen depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Kumsar, Pamukkale fayının 6.8 büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve ölümcül sonuçlara yol açmaması için şimdiden önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Kumsar, “Depremlerin şehir merkezine çok yakın yerde meydana gelmesi ve derinliklerinin yüzeye yakın olması hissedilmeyi arttırdı. Pamukkale fayı 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilir” dedi.

Ekim ayında İzmir’de meydana gelen depremin, Denizli’de de olabileceğini yıkıcı hasarlar vermeden önce önlemler alınması gerektiğini ifade eden Kumsar, “İzmir’de meydana gelen yıkıcı deprem Denizli’de de olabilir. Ben deprem zamanı İzmir’e gittiğimde bazı binaların jeolojik yapısının depreme uygun olmadığını gördüm. Denizli’de de bu tür ölümle sonuçlanan faciaların yaşanmaması için, büyük deprem olmadan önlem alınmalı. Belediyelerde çalışan jeoloji mühendisleri sayısı arttırılmalı. Şu an ki sayı yeterli değil” diye konuştu.

Honaz’da da 6.2 büyüklüğünde deprem üretebilecek fay olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kumsar, “Honaz’da bulunan fayda da aktif bir faydır, 6.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Daha önce de 5.7 büyüklüğünde deprem üretti. Fayın kırılmasıyla Karatekeden Kızılyer’e kadar uzanan bir kırık meydana geldi. Bu tür faylar 3.5, 4.0 büyüklüğünde depremler meydana getirebilir, bu depremler normal hayatımızın parçası olan depremlerdir. Deprem zararlarını deprem olmadan önce göz önüne almak gerekir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı