REKLAMI GEÇ

Saraç ustası kalmayınca, kendi devesini süsleyerek başladı, mesleği diriltti

Saraç ustası kalmayınca, kendi devesini süsleyerek başladı, mesleği diriltti

Teknolojiye yenilen birçok meslek yok olmanın eşiğine geldi. Bunlardan biri de saraç ustalığı. Koşum ve eğer takımları yapan kimse kalmayınca Güneydoğu gazisi Mehmet Gökçe, mesleği kendi imkânları ile öğrenmek zorunda kaldı. Kendi devesi için süsler yaparak saraçlığa adım atan Gökçe, şimdi bölgedeki devecilerin tamamına hizmet veriyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Şubat 2021 Cumartesi, 11:03

Deve tutkusu olan Güneydoğu gazisi 42 yaşındaki Mehmet Gökçe, evladı gibi gördüğü devesi için aksesuar yaptıracak yer bulamayınca, çareyi meslek sahibi olmakta buldu.

USTA KALMADI İŞ BAŞA DÜŞTÜ
Bir arkadaşı ile birlikte deve satın alan Gökçe, koşum, eğer ve süsleri yaptıracak sayaç arayışına girdi. Çabası sonuç vermeyen Gökçe, başka çaresi kalmayınca kolları sıvadı, kendi devesi için aksesuar yapmaya başladı.

Uzun ve yorucu bir sürecin ardından sayaçlık mesleğine adım atan Gökçe, Buldan’da evinin altındaki 10 metrekarelik dükkanı sayaç atölyesine çevirdi, üretime başladı.

Sayaç olma sürecini anlatan Gökçe, “Deveyi aldıktan sonra ufak tefek eksikleri ile uğraşırken, yırtığını söküğünü düzeltirken saraç olmaya karar verdim. Usta oldum diyemem. Çıraklığını yapamadığınız bir işin ustası olamazsınız. Denizli’de sadece Sarayköy ve Buldan’da devecilik yapılır. Bu bölgelerde de usta kalmadı. Son usta da birkaç yıl önce vefat etti. Bu işi öğrenecek kimse kalmadı. Ben de kendi imkanlarım ile öğrendim. Öğrenmeye de devam ediyorum” diye konuştu.

Güneydoğu’da iki parmağını kaybeden ve bölgede Gazi Mehmet olarak bilinen Gökçe develer için ağızlık, çul, kolon ve karın bağları, boyunluk, muskalık, yular, zincir atma yuvaları ve süsler yapıyor. Gökçe’nin tamamen el işi ürünleri bölgedeki devecilerin ilgisini çekiyor.

BU HASTALIK ANLATILAMAZ
Deve sahiplerinin bazen özel süsler istediğini onların da isteklerine yerine getirdiğini söyleyen Gökçe, “Genellikle canlı ve parlak renkler tercih ediliyor. Deveyi güzel ve heybetli gösterecek süslemeler isteniyor. Bu çok farklı bir sevgi ve hastalık. Bu hobi anlatılabilir bir şey değil. Ben de deve sahibi oldum. Develer evlat gibidir. İlgi ister, sevgi ister. Sadece yemini suyunu vermekle olmaz. Bu aynı zamanla yüzlerce yıllık bir gelenek. Yörük kültürünün devam ettiği Buldan ve Sarayköy dışında deveci kalmadı. Buldan’da 13-14 kişiyiz. Fakat deve güreşlerini izleyen binlerce insan var. Biz de bu işin bir ucundan tuttuk. Devam ettirmek niyetindeyim” diye konuştu.

AY YILDIZ SİMGESİ OLDU
Askerliği sırasında iki parmağını kaybeden Gökçe her yaptığı muskada ay yıldız motiflerine yer veriyor. Bunun adeta kendisinin simgesi olduğunu belirten Gökçe, “Gazi diye tanınıyorum. Ay yıldız simgem. Bir devenin üzerinde ay yıldız görürseniz mutlaka ben yapmışımdır” diye konuştu.

Son dönemde deve güreşlerine karşı kamuoyunda olumsuz düşüncelerin oluştuğunu de söyleyen Gökçe, “Sanıldığının aksine develer birbirine zarar vermiyor. Bunlar evlat gibi seviliyor. Birbirine zarar versin ister miyiz? Bu hayvanların doğasında birbirileri ile mücadele etmek var. Çiftleşme dönemlerinde zaten bu güreş olur. Birbirilerine zarar vermesinler diye çeneleri bağlanır. Güreşirken riskli bir durum görüldüğünde hemen hakemler ve urgancılar müdahale eder. Veteriner hekimler var. Onlar da müdahale eder. Çok dikkatli hassas bir konudur. Deve sahipleri için onlar bir hayvan değil evlattır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı