REKLAMI GEÇ

TEMA’nın maden dosyasında Denizli detayı: 4 ilçe maden sahası içinde

TEMA’nın maden dosyasında Denizli detayı: 4 ilçe maden sahası içinde

TEMA, maden sahalarıyla ilgili dosyalardan ikincisini Muğla için yayımladı. Raporda Denizli’den de 4 ilçeyi kapsayan geniş bir alanın maden araması için ruhsatlandırıldığı görüldü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Ekim 2020 Perşembe, 13:46

Madencilik faaliyetlerine ilişkin ikinci raporunu hazırlayan TEMA, Muğla’nın yüzde 59’unun, ormanlık alanların ise yüzde 65’inin madenlere ruhsatlı olduğunu açıkladı. TEMA’nın raporunda Denizli’nin Tavas, Kale, Beyağaç ve Çameli ilçelerinin de maden için ruhsatlandırıldığı görüldü.

Birgün’de yar alan habere göre; Zengin canlı tür çeşitliliği, iklimi, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi geçmişi ve eşsiz koyları ile ülkenin en önemli doğa, kültür ve turizm alanlarından biri olan Muğla’nın yüzde 59’u madenlere ruhsatlı. Ayrıca önemli bir tarım merkezi olan Muğla ve yakın çevresi madenler nedeniyle tehdit altında.

Temmuz ayında Kazdağları’na ilişkin raporunu paylaşan TEMA Vakfı, Muğla özelinde yaptığı çalışmayı da kamuoyuyla paylaştı. TEMA Vakfı’nın hazırladığı rapora göre, Muğla bin 449 maden ruhsatına bölünmüş durumda.

Maden Kanunu’nda bugüne kadar yapılan değişikliklerin; ülkemnin doğa alanlarını, tarım alanlarını, meralarını ve kültür miraslarını madencilik faaliyetine açtığına dikkat çeken TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; “Mevcut Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikler, tüm koruma statülerini yok var sayarak; yaşam alanlarımızı da binlerce maden ruhsatı ile karşı karşıya bırakıyor. Bugün maalesef ülkemizde doğa koruma alanı, tarım alanı ya da içme suyu havzası kanunlarla korunmamaktadır. Halbuki, ülkemizde kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korunan alanlar oluşturmamız gerekiyor. Aksi halde madencilik faaliyetleri Çanakkale’de olduğu gibi Muğla’nın da ormanlarını, tarım alanlarını, meralarını, şehrin kültürünü ve turizmi tehdit etmeye devam edecek. Yetkilileri Muğla ve tüm illerimiz için madencilik faaliyetlerine karar verirken; doğal varlıklarımızı, tarımımızı ve su varlıklarımızı göz önünde bulundurmaya ve bu tarihi sorumluluğu hep birlikte almaya davet ediyoruz” dedi.

DENİZLİ DETAYI
Haritaya bakıldığında Tavas, Kale, Beyağaç ve Çameli’nin büyük bölümünün maden sahası içinde kaldığı görülüyor. Parsellere ayrılan sahalardaki renklere bakıldığında ise çoğunluğunun ruhsatının ihaleye çıktığı, bir miktarına arama ruhsatı verildiği ve küçük bir bölümünün de işletme ruhsatlı olduğu görülüyor. Haritadaki kırmızı alanlar işletme ruhsatını, yani maden işletmelerinin çalışmaya başladığını gösteriyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı