REKLAMI GEÇ

“Uluslararası Kazı Sempozyumu” Denizli’de düzenlenecek

“Uluslararası Kazı Sempozyumu” Denizli’de düzenlenecek

Denizli, “42. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu”na ev sahipliği yapacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mart 2022 Salı, 13:24

Pamukkale Üniversitesi’nden (PAÜ) yapılan açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 23-27 Mayıs’ta düzenlenecek sempozyum Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayacak.

Sempozyum ile ilgili bilgi veren PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, 5 gün boyunca sürecek sempozyumun 5 ayrı salonda yerli bilim insanları ve dünyanın birçok ülkesinden gelen yabancı bilim insanları tarafından yapılan arkeolojik kazılar, restorasyon çalışmaları, arkeolojik yüzey araştırmaları ile antropolojik ve arkeometrik analizlerde elde edilen sonuçlar tüm bilim dünyasıyla paylaşılacağını kaydetti.

Denizli’ye gelen 2 bin civarında bilim insanı sirkülasyonu olacağını belirten Kutluhan, “Bu büyük kültürel etkinliğe ilimizin ev sahipliği yapıyor olması ve PAÜ’nin de yürüttüğü kazı çalışmaları ile sempozyuma sunacağı katkılardan dolayı büyük mutluluk içindeyiz” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da kentin bugün dünya kentleriyle yarıştığını belirterek, “Türkiye’de ilk kez 2008 yılından itibaren belediyemizin kazı ve restorasyon çalışmalarına destek verdiği Laodikya ile birlikte 19 antik kente sahibiz. Allah’ımın bir lütfu bu bereketli ve zengin topraklarda kültür mirası oldukça zengin bir şehiriz. Bunun bilinciyle geçmişimize sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmayı sürdüreceğiz” dedi.

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ise şunları kaydetti:

“PAÜ’ünün ev sahipliğinde 20 yıldan bu yana önemli kazı ve araştırmalar sürdürülmekte. Bunlar içinde özellikle Laodikya, Tripolis ve Tabae kazıları yılın 12 ayı üzerinden kesintisiz sürdürülmekte. Attouda ve Kolossai de yüzey araştırmaları yapılmaktadır. Söz konusu kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdürülmesinde üniversitemiz ülkemizin arkeolojik zenginliklerinin ortaya çıkartılması, ayağa kaldırılması, korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve dünyaya tanıtılması yönüyle önemli bilim ve toplum katkısı vermektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı