REKLAMI GEÇ

Vaka sayısı yüz binde 73,20 olan Denizli’de 1 Haziran’da ne değişecek

Vaka sayısı yüz binde 73,20 olan Denizli’de 1 Haziran’da ne değişecek

Denizli’nin koronavirüs tablosundaki vaka sayıları, Sağlık Bakanlığı’nın 25 Mayıs verilerine güre yüz binde 73,20 olarak açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği 1 Haziran’da ise nelerin değişeceği yapılacak açıklama ile belli olacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2021 Cumartesi, 16:32

Kısıtlamalarla beraber Türkiye’de vaka sayılarında da ciddi bir düşüş yaşandı. Kademeli normalleşme sürecinin ardından yeni normalleşme takvimi kabine toplantısı sonrasında belli olacak. ‘1 Haziran’da yasaklar kalkacak mı?’ sorusu da yanıt bulacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 günlük kapanma öncesi vaka sayılarının 5 binin altına düşmesiyle beraber yasakların gevşetileceğini duyurmuştu.

DENİZLİ’DE DURUM
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; Denizli’de mart kademeli normalleşmenin başladığı 1 Mart’ta yüz binde 38 olan vaka sayıları, 40 gün gibi kısa bir sürede yüz binde 232’ye kadar çıkmıştı. 17 günlük tam kapanma ve devamında gelen önlemlerle birlikte 25 Mayıs itibariyle Denizli’nin vaka sayısı tekrar yüz binde 73’e kadar geriledi.

TRT Haber canlı yayınına katılan Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan 1 Haziran’da girilecek yeni dönemle ilgili bazı öngörüleri paylaştı.

MASKE ZORUNLULUĞU KALKACAK MI?
Herkesin merak ettiği “Maske zorunluluğu kalkacak mı?” sorusuna normalleşme ile birlikte açık havada maske zorunluluğunun kalkabileceğini söylerken şu açıklamalarda bulundu;
Açık alanlarda, belki 1 Haziran’dan sonra, çok kalabalık olmayan yerlerde maske kullanımı azaltılabilir. Ancak kapalı alanlarda sonbahara kadar maske takmaya kesinlikle devam etmeliyiz.
Pazar yerine gittiğimizde mesela maske takmamız gerekiyor. Boş bir caddede işe, okula giden kişiler maske konusunda esnek davranabilir. Mutlaka yanımızda maske olmalı.
Toplu taşımalarda maskenin geçerli olacağını düşünüyorum. Aşılamanın belli bir düzeye ulaşması maske konusu için çok önemli. Dünyada koronavirüs bitmeden bu tehdit geçmeyecek. Belki son sokağa çıkma kısıtlamasını yaşadığımız bir hafta sonu olacak. Daha dikkatli olursak normalleşmenin hızlanabileceğini düşünüyorum.

KAFE VE RESTORANLARIN DURUMU NE OLACAK?
Ramazan ayından bu yana kapalı olan kafe ve restoran tarzı işletmelerin açılıp açılmayacağını Dr. İlhan şu sözlerle analttı
1 haftalık ortalamaya baktığımızda vakalarda yüzde 22-23’lük bir düşüş söz konusu. Normalleşme yaklaşımı kapsamında uyulması gereken kurallara dikkat edilmesi gerekiyor.

İşletmecilerin Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehberleri okuması gerektiğini düşünüyorum. Müşteriler arası ne kadar oturma mesafesi olacak vb. şartlara dikkat edilmesi de gerekiyor. İşletmelerin kapalı alanlarında belki kısıtlama devam edebilir çünkü bulaş kapalı alanlarda çok daha hızlı yayılım gösteriyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN EYLÜL AYI İŞARET EDİLDİ
Yüz yüze eğitim için Eylül ayını işaret eden İlhan, sonbahara kadar toplumun birçoğunun aşılanabileceğini söylerken, üniversitelerin de güz döneminde yüz yüze eğitime geçmesine inandığını ifade ediyor:
Okullarda yaz döneminde kültürel ve sosyal faaliyetlerin olacağı bir dönem olacak. İsteğe göre katılım yapılacak bu faaliyetler çocuklar için çok önemli.
Öğretmenlerimizin aşılamasında da önemli bir noktaya kadar geldik. Güz dönemine kadar zaten herkesin aşılanmasını planlıyoruz.
Eylül ayında okullarda yüz yüze eğitimin olacağını düşünüyorum. Artık hepimiz bu mücadeleyi öğrendik. Öğrenciler maskelerini takarak eğitimlerine devam edebilirler. Üniversiteler için de aynı durum geçerli.
Dr. İlhan canlı yayında bu açıklamaları yaparken kabine toplantısının hangi gün oalcğaı ile ilgili henüz bir bilgi gelmedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı