REKLAMI GEÇ

‘Yalancı bahara’ aldanıp açan çiçeklerin üzerine kar yağdı

‘Yalancı bahara’ aldanıp açan çiçeklerin üzerine kar yağdı

Mart başından itibaren etkili olan bahar havasına aldanıp çiçek açan ağaçlar, dün yağan karın altında kaldı. Baharın müjdecisi çiçek açan ağaçların üzerine yağan kar çiftçiyi tedirgin ederken, asıl tehlike önümüzdeki 3 günü kapsayan kritik süreç. Meteoroloji don uyarısı yaparken, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, çiftçileri dona karşı önlem almaya çağırdı.

Ali İbileme / DENİZLİHABER / 17 Mart 2020 Salı, 12:21

Denizli’de soğuk hava etkili oluyor. Geçtiğimiz hafta 20 derecelerin üzerinde seyreden hava sıcaklığı bu hafta 12 derece birden düştü. Sıcak havanın etkisiyle ‘yalancı bahara’ aldanan badem, kayısı, ayva gibi ağaçlar çiçek açtı.

Kışa geri dönen hava beraberinde kar yağışını da getirdi. Çiçek açan meyve ağaçları kar altında kaldı, çiftçiyi de telaş sardı.

METEOROLOJİ’DEN KÖTÜ HABER
Çiftçi meyve ağaçlarını etkileyen kar ve soğuk nedeniyle ürünler konusunda endişeye kapılırken, asıl kötü haberi ise Meteoroloji verdi. Meteoroloji Müdürlüğü, bu geceden itibaren başlayacak ve 20 Mart’a kadar sürecek don tehdidine dikkat çekti.

YETKİLİLERDEN UYARI
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, meteorolojinin don uyarısı yaptığını hatırlattı ve imkanı olanların bu konuda önlem aldığını istedi.

Kar yağan bölgeler başta olmak üzere kentte bu geceden itibaren önümüzdeki 3 günlük süreçte don olayının yaşanacağını aktaran Gemici, “Geçtiğimiz 10 günlük süreçte havaların sıcak olması bazı ağaçların çiçek açmasına neden oldu. Arkasından gelen kar çiçeklerin üzerine yağdı. Kar yağan bölgelerde çiçek açan ağaçlarda kayıplarımız var. Ancak bu kayıplar sadece kar yağan bölgelerimizde sınırlı kalmayacak. Don olayı kentin tamamında etkili oluyor. Önümüzdeki 3 günlük süreçte de don olayları devam edeceği için biz şuan sahaya inip detaylı bir inceleme yapamadık, donun bıraktığı hasar önümüzdeki günlerde belli olacak” dedi.

“UYARI SAATİNDE SAMAN BALYALARINI YAKIN”
Vatandaşların imkanları ölçüsünde önlem almaları gerektiğini ifade eden Gemici, “Açıkta tarım yapılan yerlerde pek fazla alınabilecek bir önlem yok. Durumu iyi olanlar don olaylarına karşı rüzgar sirkülasyonu kullanıyor ama bizim bölgemizde bu imkanlar pek mevcut değil. Bizim vatandaşlarımız dona karşı daha çok eski yöntemleri kullanıyor. Meteorolojinin uyarı yaptığı saatlerde ağaçların arasında saman balyalarının yakılması donun etkisini azaltacaktır. Bu zaten Denizlili üreticilerimiz tarafından kullanılan bir yöntem ancak yakma işleminin kesinlikle meteoroloji tarafından açıklanan don olayının gerçekleşeceği saatte yapılması gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı