REKLAMI GEÇ

Yaralı bulunan vaşaktan 9 saçma çıktı, yaban hayatı uzmanı uyardı: Zararsızdır öldürmeyin

Yaralı bulunan vaşaktan 9 saçma çıktı, yaban hayatı uzmanı uyardı: Zararsızdır öldürmeyin

Çardak’ta ormanlık alanda köylüler tarafından yaralı olarak bulunan ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedaviye alınan vaşak, kurtarılamadı. Yaban Hayatı Araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu, önemli bir bireyi kaybettiklerini söylerken, bir kez daha avcılara seslendi: Lütfen öldürmeyin

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 22 Ekim 2021 Cuma, 14:21

Yapılan muayenede arka tarafı felçli olduğu belirlenen yaralı vaşağın, vücudundan ikisi omuriliğe isabet etmiş 9 saçma çıktı. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve ender görülen vaşağın avcılar tarafından vurulduğu belirlendi.

POPÜLASYONUN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYACAK ÖNEMLİ BİR BİREYİ KAYBETTİK
Katledilen vaşakla ilgili twitter hesabından paylaşım yapan Yaban Hayatı Araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu, türü bakımından önemi bulunan dişi vaşağın popülasyonun devamlılığı için de oldukça kıymetli olduğuna dikkat çekti, şunları söyledi:

“Vücuduna isabet eden 9 saçmadan ikisi omuriliğine saplanmış ve ne yazık ki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Erişkin ancak yeni yetme erişkin bir dişiydi. Popülasyonun devamlılığını sağlayacak önemli bir bireyi kaybetmiş olduk. Üstelik bulunduğu popülasyon Balkan vaşağı soyunu bulduğumuz noktayla (GB Anadolu) bağlantılı ve bu soya ait olması çok muhtemel. Genetik analizler bize durumun ne olduğunu gösterecek.”

VAŞAK ZARARSIZDIR, DAHA FAZLASINI KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK
Vaşağın zararsız bir canlı türü olduğuna dikkat çeken Mengüllüoğlu, yaban hayatı açısından en büyük değerlerden biri olduğunu ifade ederek, “Lütfen her gittiğiniz yerde vaşakların zararsız canlılar oluşu, kaçak avcılığın sebep oldukları, sağlıklı bir yaban hayatının önemi ve bunun en büyük değerlerimizden biri oluşu üzerine konuşun. Özellikle çocuklar ve gençlerle sohbet edin onlara sorun, cevaplayın, anlatın. Daha fazlasını kaybetme lüksümüz yok. Bu güzelliği ve diğerlerini kurtarabilmek için çaba sarfeden Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Hesna Kandır hocama çok teşekkürler. Ellerinden geleni yapıyorlar ancak dilekleri hayvanların oraya düşmemesi ve bu tip vakaların olmaması yönünde. Kurumlara da çok iş düşüyor, ekoloji dersleri şart. Hep beraber elimizden geleni yapalım” diye konuştu.

https://twitter.com/anatolynx/status/1451140266132492295

Yorumlar

VATANDAŞ   -  Bağlantı 22 Ekim 2021, 18:09

Üzücü bir durum bulunduğu alanlardaki halk daha çok bilgilendirilmeli bilinçlenmeli özellikle sanırım çivril bölgesi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı