REKLAMI GEÇ

Hanımeller, eğitimli gıdacıları ortaklığa bekliyor

Hanımeller, eğitimli gıdacıları ortaklığa bekliyor

Denizli’de, 2003 yılında kurulanHanımeller Ev Ürünleri Kooperatifi yoluna devam ediyor. Bu alanda “En uzun faaliyette kalan kooperatif” unvanına sahip Hanımeller, ev yemeklerinin sunulduğu yeni bir yeri daha hizmete sunarken, gıda üzerine eğitim alan gençleri de ortak olarak aralarına davet ediyor.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 4 Haziran 2014 Çarşamba, 10:18

Hanımeller Ev Ürünleri Kooperatifi, 11 yıl önce 50 üyenin katılımıyla kuruldu.  Kooperatifte aktif olarak çalışan 15 ev hanımı, önce evlerinde yaptığı börek, pasta, kurabiye gibi unlu mamulleri belediye hizmet binasının arkasında açtıkları stantta pazarlayarak, işe başladı. Daha sonra da İstiklal Caddesi’ndeki Öğretmenevi’nin arka kısmında bir işyeri kiralayıp yollarına devam ettiler. Yaşları 50 ile 60 arasında değişen Safiye Demir, Zeynep Demir, Emine Kaygın, Fatma Elyas, Gülseren Ekinci, Ayşe Ünal ile Huriye Uy  Hanımeller Ev Ürünleri Kooperatifinin aktif üyelerinden.

Her birinin uzmanlık alanı farklı. Kimi saç böreği açıyor, kimi tatlı, kimi kurabiye yapıyor. Yaptıklarını da İstiklal Caddesi’ndeki yerlerinde pazarlıyorlar. Toplu siparişlerde aldıklarını söyleyen kooperatif üyelerinin sorunu, yerel yönetimlerin kendilerine destek olmaması. Çanakkale’nin Biga ilçesini örnek gösteren kooperatif üyeleri, orada İlçe belediyesinin pazaryerinde kadınlara bir yer tahsis ettiğini ve burada kadınların ev ürünlerini pazarlayabildiğini belirtti.

Böyle bir örneğin Denizli’ye de taşınabileceğini dile getiren Emine Kaygın, “Kendi ayaklarımızın üzerinde durmayı öğrendik. Emeğimizden fedakarlık ederek kooperatifi ayakta tuttuk.  15 üye ile çalışıyorduk, ancak şimdi 9 üye kaldı. Yola çıkarken bizim hayallerimiz çok farklıydı. 15 üye sayımızı, yeni şubeler açarak 50’lere 60’lara çıkarmaktı.  Ama yerel yönetimler destek vermeyince, 9 üye ile ayakta kalma mücadelesi veriyoruz” dedi.

“BİRÇOK KOOPERATİF KAPANDI”
Buna rağmen “en uzun süre faaliyetini devam ettiren kooperatif” unvanı aldıklarını anlatan50 yaşındaki kooperatif üyesi Safiye Demir, birçok ilde aynı dönemde açılan çok sayıda kooperatifin kapandığına dikkat çekti.  Demir, “Denizli’de bizler, kadınların örgütlenerek çalışmasının meyvelerini aldık. Zorda olsa ayakta kaldık ve bu mücadelemizde başarılı olduk. Şimdi, yeni bir yer açtık. Denizli’ye özgü ev yemeklerinin sunulduğu Hanımeller Lokantası’nı hizmete açtık. Yeni üyeleri kooperatife kazandırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca yalnızca Denizli’de değil. Denizli’nin ilçelerinde de kooperatifleşerek büyümeyi hedefliyoruz. Ancak yerel yönetimlerin desteği şart” diye konuştu.

EĞİTİMLİ GENÇLERE ORTAKLIK ÇAĞRISI
Meslek Yüksekokulları ile birlikte çalışmayı planladıklarını söyleyen Demir, “Lise veya meslek yüksekokullarının gıda bölümünde mezun olan öğrenciler, bizimle birlikte çalışmak isterse kooperatifimizin üyesi olacak. Bizler hem gençleri istihdam etmiş olacağız, hem de bizden sonra kooperatifi yürütebilecek, ayakta tutacak üyelerimizi yetiştirmiş olacağız” dedi.

ONLARDA KERMESLERDEN ŞİKAYETÇİ
Son zamanlarda sayıları hızla artan ve her köşe başında karşımıza çıkan kermeslerden rahatsız olan Hanımeller Ev Ürünleri Kooperatifi üyeleri, “Bunlar kermes olmaktan çıkıp bir şirkete döndü. Kermes dediğin 1-2 gün açık kalır, sonra biter. Ama 2 aydır devam eden kermesler biliyorum. Üstelik buralarda gıda ürünlerinin satılmasına karşıyız. Çünkü denetim yok, ne malzeme kullanıldığı bilmiyor. Bizler sürekli denetleniyoruz. Kullandığımız yağdan una kadar, mutfağımızdan salonumuza kadar denetleniyoruz. Evde yapılan her ürün sağlı olmayabilir. Kermeste gıda ürünleri yasaklanmalı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı