REKLAMI GEÇ

Dededen toruna Denizli’ye damga vurdular

Dededen toruna Denizli’ye damga vurdular

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde geçirdiği iki ameliyatın ardından kalp yetmezliği sonucu 72 yaşında vefat eden Haluk Müftüler, ticaretten siyasete Denizli’nin önemli figürlerinden birisi olarak anılacak.

/ DENİZLİHABER / 21 Kasım 2013 Perşembe, 11:09

Müftüler Ailesi, Denizli tarihinde önemli bir yere sahip. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, 15 Mayıs 1919’da “Müftünüz olarak Cihad-i Mukaddes Fetuasını ilan ve tebliğ ediyorum. Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz” sözleriyle Denizli’de milli mücadeleyi başlatan isim oldu.

GAZETE PATRONU MÜFTÜLER
Haluk Müftüler, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezuniyeti sonrasında ticarete atıldı. Kağıt ticareti yapan Müftüler, bir süre basın sektöründe de bulundu. 1970’li yıllarda Denizli’de yayınlanan yerel İlkhaber Gazetesi’nin sahipliğini yaptı.

ic-3

DTO BAŞKANI OLDU
Demokrat Parti kökenli bir aileden gelen ve siyasete ilgi duyan Müftüler, plakasında “AP” yazan otomobile binecek kadar Süleyman Demirel hayranıydı.

12 Eylül sonrası Ziya Tıkıroğlu’nun Denizli Belediye Başkanı seçilince, ondan boşalan Denizli Ticaret Odası Başkanlığı koltuğuna oturdu.

ic-2

SİYASET GÜNLERİ
1989 yılında yapılan yerel seçimde Denizli Belediye Başkanlığına aday oldu. Ancak Ali Marım’akarşı kaybetti. “Siyasete devam” diyen Müftüler, Demirel çizgisindeki siyasetin karşılığını milletvekili olarak aldı. DYP’den 19 ve 20. dönem milletvekili seçildi.

KOMİSYON BAŞKANLIKLARI
Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından DYP Genel Başkanı olan Tansu Çiller’in de yakınındaki isimler arasında yer aldı. Müftüler.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu ile Liderlerin Mal Varlıklarını Araştırma Komisyonu başkanlıkları görevlerinde bulundu.

ic-1

ÇİLLER’E BAYRAK AÇTI
Türkiye siyasetinin en çok konuşulan isimlerinden olması da Mal Varlıklarını Araştırma Komisyonu Başkanlığı ile başladı. Çiller’i aklama suçlandı.

Bu arada 28 Şubat süreci tüm ağırlığıyla yaşanırken DYP-RP koalisyonuna en çok karşı çıkan isim olarak dikkati çekti. Çiller’in RP’yle ortaklıkta ısrar etmesi ve buna karşı yükselen sesleri DYP’den ihraçla tehdit etmesi üzerine Müftüler, DYP’den ayrıldı. TBMM Başkanlığı’na sunduğu istifa mektubunda, “Gördüğüm lüzum üzerine partimden istifa ediyorum” dedi.

ANAP’A KATILDI
Müftüler’in bu istifası DYP’de taşları yerinden oynattı ve istifalar birbirini izledi. İstifa eden ve Demirel’e yakınlığıyla tanınan milletvekilleri daha sonra amblemi şemsiye olan Demokrat Türkiye Partisi’ni (DTP) kurdu.

Haluk Müftüler ise tercihini ANAP’tan yana kullandı. Ancak 1999’da yapılan genel seçimde milletvekili seçilemedi ve aktif siyasetten çekildi.

Yorumlar

mehmet GENÇOĞLU   -  Bağlantı 21 Kasım 2013, 20:34

ALLAH RAHMET EĞLESİN. KOCA ÇINAR MEKANIN CENNET OLSUN

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı