REKLAMI GEÇ

Denizlili avcılar bu habere dikkat!

Denizlili avcılar bu habere dikkat!

İç sularda av için geri sayım başladı. Sezonun açılmasına çok kısa süre kaldı. Fakat amatör balık avcılarının bilmesi gereken çok önemli kurallar bulunuyor. İşte doğa dostu gerçek avcılar ile bohçacıları birbirinden ayıracak o önemli kurallar…

/ DENİZLİHABER / 8 Mayıs 2013 Çarşamba, 11:29

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yıl yeni bir sirkü yayınlamadı. Bakanlığın geçen yıl yayınladığı sirküler 2016 yılı av sezonunun sonuna kadar geçerli olacak.

Sirkülere göre iç sularımızda en yaygın tür olan Sazan balığının boy limiti 40 santim. Amatör avcılar kişi başına günlük beş balıktan fazlasını tutamayacak. Yayın balığında ise boy limiti 90 santimden başlıyor. Günlük limiti ise sadece bir balık.

Doğal alabalıkta boy limiti 25 santim ve günlük limit üç adet olurken Gökkuşağı alabalıkta boy limiti bulunmuyor.

Denizlili avcıların sıklıkla uğradıkları avlaklardan Adıgüzeller Barajı, Akyar Göleti, Aydoğdu Göleti, Eşenler Göleti, Gökpınar Baraj Göleti, Elmalı Gölü, Demirköprü Barajı, Bozdoğan Baraj Göleti ile bu bölgelerdeki çay ve derelerde avlanma yasağı 1 Haziran’da kalkıyor.

Yapraklı Baraj Göleti ve Çavdır Göleti gibi Burdur il sınırları içindeki avlaklar ile Balıkesir, Isparta ve Uşak’taki avlaklarda av yasağı 15 Haziran tarihinde sona eriyor.

Geçen yıl yayınlanan sirkülere göre her amatör avcı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilecek. Olta başına iğne sayısı ise 3’ü geçmeyecek. Alabalık avında amatörler sadece iki olta takımı kullanabilecek. Boy limitlerinde yüzde 5 oranında istisna tanınabilecek.

Avcıların bu güne kadar en yaygın şekilde kullandığı küspeli avlanma takımları da garip bir şekilde yasaklar arasında yer alıyor. Sirkülerin 13. maddesinde; küspeli olta takımının yasak olduğu açıkça ifade ediliyor.

Sirkülerin saha tecrübesi olmayan kişiler tarafından amatörce hazırlandıkları açıkça görülüyor. Bakanlık bir değişiklik yapmaz ise bu durum 2016 yılı av sezonu sonuna kadar geçerli olacak.

Tırıvırı olarak bilinen ve paraşüt olarak da anılan olta takımının kullanılması yasaklar arasında yer alıyor. Akarsu yataklarının değiştirilmesi, zıpkın kullanılması, patlayıcı yada zehirli madde kullanımı yasak.

Amatör avcıların yakaladıkları her türlü balığı satmaları yasak. Tutulan balıkların başka su kaynaklarına bırakılması da beraberinde çok büyük cezaları getiriyor.

Tüm bu uyarılara rağmen kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Beraberinde getirdikleri olta takımlarına el konulacak ve gerekirse doğal kaynakları tahrip etmekten dava edilecek.

Yorumlar

m.murat açan   -  Bağlantı 9 Mayıs 2013, 14:35

Hangi yasaktan bahsediyorsunuz kendini insan zanneden mahlukatlar yumurtlamak için sığ sulara gelen balıkları avlamayı marifet sanıyorlar. inanmayanlar çok uzaklara gitmesine gerek yok Gökpınar göletine gidip bir baksın. telefonla şikayet ediyoruz fakat denetleme yapılmıyor diğer göl ve barajlarda da durum farklı değil.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı