REKLAMI GEÇ

Denizlili dokuma ustası 56 yıldır dedesinden emanet el tezgahının başında

Denizlili dokuma ustası 56 yıldır dedesinden emanet el tezgahının başında

Geleneksel dokumacılığın merkezlerinden Denizli’nin Buldan ilçesinde yaşayan Yaşar Dışkaya (71), dedesinden emanet el tezgahında 56 yıldır ipekten ürünler hazırlıyor.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 7 Eylül 2023 Perşembe, 12:35

Buldan’ın dokumacılıktaki geçmişi bölgede yer alan Tripolis Antik Kenti’ndeki bulgulara göre antik döneme kadar gidiyor. Geçmişten günümüze dokuma mesleğin sürdürüldüğü Buldan’da tezgahlardan çıkan o ritmik sesler duyulmaya devam ediyor.

Az sayıda dokuma ustası ise tezgahlarda hem geçimlerini sağlıyor hem de bir geleneğin yaşaması için emek harcıyor.

Ata mesleği dokumacılığı sürdüren ustalardan biri de Yaşar Dışkaya…Henüz 15 yaşında tahta tezgahın başına geçen Dışkaya, çok sevdiği mesleğinden kopamadı. Dedesi ve babası da dokuma ustası olan Dışkaya, yıllardır ipekten şal ve elbise gibi ürünlerle hayatını kazanıyor.

Dedesi Abdullah Dışkaya’nın evine kurduğu tezgaha gözü gibi bakan Dışkaya, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini heyecanla sürdürüyor.

Dışkaya, teknolojiyle çıkan otomatik tezgahlara rağmen el dokumasını bırakmadığını söyledi.

Dedesinden kalma tezgahta ipek dokuma hazırladığını anlatan Dışkaya, şöyle konuştu:

“İpliği ve boyayı kendim hazırlıyorum. Peştamal, şal ve kadınların giydiği yöresel kıyafet olan has ipek üretimi yapıyorum. Atölyemde ürünlerimi 1500 ila 2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyorum. Hayatımı dokumacılıkla sağlıyorum. Küçüklüğümüzde herkesin evinde dokuma tezgahı olduğu için anne ve babalarımız bizden yardım beklerdi. Yorulunca onlara yardım ederdik, öylece bize öğrettiler. O gün bugün 56 senedir dokuma yapıyorum. Hayatımız dokuma içinde geçti. Büyüklerimiz evlatlarını dokumadan kazandığı parayla evlendirdi, çeyizlerini bununla aldılar, okumak isteyenleri de buradan gelen gelirlerle okuttular.”

Geçmişte Buldan’da her evin altında dokuma tezgahı bulunduğuna işaret eden Dışkaya, son senelerde bu geleneğin unutulmaya başlandığını dile getirdi.

Dokuduğu ürünlerin genelde turistik bölgelere gönderdiğini anlatan Dışkaya, “Otomatik tezgahların çıkmasıyla el tezgahları zamanla kaybolmaya başladı. Bizde el emeği var, bunun kıymetini bilenler oluyor. ​​​​​​​El tezgahının kalitesi başkadır, el emeği olduğu için otomatik tezgahın dokumasına benzemez.” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı