REKLAMI GEÇ

Denizli’ye yerleşen mültecilere Türkçe kursu

Denizli’ye yerleşen mültecilere Türkçe kursu

Afganistan, Irak ve Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak Denizli’ye sığınan mülteciler için Merkezefendi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından Türkçe kursları açıldı. Aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu mülteciler, kurslara akın ediyor. Amaçları önce Türkçe öğrenip sonra iş bulmak.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 15 Ekim 2014 Çarşamba, 11:13

Merkezefendi Halk Eğitim Merkezi, Denizli’ye yerleşen mülteciler için Türkçe kursları açtı. Haftanın 7 günü devam eden kurslara 300’ün üzerinde göçmen katılıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda görevli öğretmen ve Halk Eğitim Merkezi’nde Arapça ve İngilizce bilen öğretmenler tarafından verilen kurslara, ilkokul öğrencisinden üniversite mezununa, ev hanımından doktoruna kadar çok sayıda savaş mağduru mülteci devam ediyor.

GÖÇMENLER İÇİN İŞ UMUDU
Afganistan, Suriye ve Irak’ta yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan, oradan da Denizli’ye yerleşen mülteciler için açılan kurslar, onlar için iş ve aş demek. Türkçe bilmedikleri için iş bulamadıklarını belirten mülteciler, önce Türkçe öğrenecek sonra da iş bulup çalışmayı umut ediyor.

ARALARINDA ÜNİVERSİTE MEZUNLARI DA VAR
Denizli’ye 8 ay önce Irak’tan gelen 47 yaşındaki Zarin Ezgo, Zarmilan ve Helen adlı iki kızı ile birlikte Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı kursa katılan ailelerden biri. Zarin, Irak’ta başladığı tıp eğitimini Tacikistan’da tamamladığını belirterek, “Savaş nedeniyle Irak’tan kaçmak zorunda kaldık. Türkiye’ye sığındık. Ancak Türkçe bilmediğimiz için çalışamıyorum. O nedenle önce Türkçe öğrenmek için kursa geldim. Tabi ki bir hastanede çalışarak mesleğimi yapmak isterim. Şu an eşim de Türkçe bilmediği için çalışamıyor” dedi.

“OKULDA DA ZORLANIYORUZ”
Denizli’de ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini tamamlamak için okula giden öğrencilerden yalnızca biri olan 15 yaşındaki Zarmilan ise “Türkçe bilmediğimiz için dersleri anlamakta zorlanıyoruz. Bana iki yıldan beri Denizli’de olan ve Türkçe bilen bir arkadaşım yardımcı oluyor. Ama ben de Türkçe öğrenmek istiyorum. Bu kurslar bizim için çok iyi oldu. Hem okulda hem de dışarıda daha rahat iletişim kurabileceğiz” diye konuştu.

Yorumlar

harun türkmen   -  Bağlantı 15 Ekim 2014, 14:55

kendi vatandaşımıza imkan sağladık sıra onlara geldi….

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı