KKTC’den 159 kıbrıs gazisine 45 yıl geciken vefa

Kuzey Kıbrıslı soydaşlarımız için Kıbrıs Harekatı’na katılanlara KKTC Milli Mücadele Madalyası tam 45 yıl gecikti. Törenlerde üniformaları boş kalmasın diye anı ve teşekkür beratlarını takan 350 Denizlili gaziden ancak 191’i bu onura tanıklık edebildi. 159 gazimiz çoktan aramızdan ayrılmıştı. 45 yıl geciken vefayı sorduğumuz Turgut Bozkurt, “Mezarıma çakın diye vasiyet etmiştim” dedi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Kasım 2019 Cuma, 17:39
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1974’te adaya barışı getiren harekata katılanlara vefasını tam 45 yıl sonra gösterdi. Dün, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 159 gazi ve gazi yakınına Milli Mücadele Madalyası ve beratları takdim edildi, diğerleri de ilçelerinde madalyalarını alacak. 45 yıl geciken vefa sonrası hasretle beklediği madalyasını göğsüne takabilen Kıbrıs Gazisi Turgut Bozkurt, 159 Denizlili silah arkadaşının bu onuru yaşayamadan aramızdan ayrıldıklarını dile getirdi.
45 YILLIK GECİKME
Madalyasına 45 yıl gecikmeyle kavuşan gazilerden biri olan Turgut Bozkurt, Denizlihaber.com’a yıllardır bekledikleri vefanın yerine getirilmesini değerlendirdi.
KKTC’de 2013 yılında çıkan kanunun ardından harekata katılanlara madalya verilmesinin kararlaştırıldığını belirten Gazi Turgut Bozkurt, 2013’e kadar süren umutsuz bekleyişlerinin 2013’ten sonra biraz yeşerdiğini, ancak meyvesini bir türlü veremediğini söyledi.
Kıbrıs Barış Harekatı’nda 498 şehit verdiklerini ve bunların 54’ünün Türk uçakları tarafından batırılan kendisinin de görev yaptığı TCG Kocatepe gemisinde görev yaptığını anlatan Turgut Bozkurt, bugüne kadar neden madalyalarının verilmediği konusunda çarpıcı değerlendirmeler yaptı.
ÇOK ACILAR ÇEKTİK
1974 yılında Kıbrıs’a barışı götürdüklerini ifade eden Gazi Turgut Bozkurt, “Çok kaybımız oldu, çok acılar çekildi. Şahsen ben, harekata katıldığımda daha 18 yaşında bir astsubaydım. Gemimiz vuruldu, 3 gün botta kurtarılmayı bekledik. Subaylarımızı, abilerimizi, arkadaşlarımızı şehit verdik. Gemiden 180 kişi kurtulabildik ve 3 gün botta kaldık” dedi.
KIBRIS’IN HALİ ORTADAYDI
Barış Harekatı’nın ardından uzun yıllar KKTC’nin kendisini toparlayamadığını, dünya genelinde bir türlü kabul görmediğini ve ekonomilerinin de ortada olduğunu anlatan Gazi Bozkurt, “Türkiye genelinden, Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan 55 bin dolayında gazimiz var. Bunların tamamına madalya ve berat vermek, elbette onlar için ekonomik olarak zorlayıcı olabilir. Bunu anlayabiliriz” dedi.
25 YIL SONRA ANI MADALYASI
Harekattan 25 yıl sonra Muharip Gaziler Derneği Genel Merkezi tarafından Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gazilere “Anı Madalyası” bastırıldığını ifade eden Gazi Bozkurt, “Bizim için anlamı büyük olan anı madalyasını aldık. Tabi derneğin ekonomik gücü ortada olduğu için paralarını da kendimiz karşıladık. Ama olsun, nihayetinde Kıbrıs Barış Harekatı bizim için bir onurdu ve bu onuru göğsümüzde taşımak istiyorduk” dedi.
Kıbrıs Şehit Aileleri Derneği’nin de bir madalya hazırlattığını ifade eden Turgut Bozkurt, herhangi bir nedenle Kıbrıs’a giden gazilere bu madalyaların verildiğini anlattı.
KENDİ DEVLETİMİZDEN BEKLERDİK
45 yıl Kıbrıs’tan vefayı beklediklerini, ancak asıl beklediklerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden olduğunu dile getiren Turgut Bozkurt, “Biz Kıbrıs’ta savaştık, ancak Türkiye için savaştık. Canımızı ortaya koyduk, kanımızı döktük. Kıbrıs’ın madalya vermeye imkanı olmayabilir, ancak biz kendi devletimizden bizi 45 yıl bekletmemelerini isterdik. Kıbrıs gazilerine birer madalya veremezler miydi?” diye sordu.
HAREKATI KÜÇÜMSEYENLER VARDI
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin neden böyle bir çalışma içine girmediğini çarpıcı sözlerle değerlendiren Turgut Bozkurt, “Geçen süreç içinde her platformda bunun mücadelesini verdik. Muharip Gaziler Derneği 2. başkanlığı ve sekreterliği yaptığım dönemlerde bunun çabasını ortaya koydum. Ancak bir sonuç elde edemedik. Bence, Kıbrıs Harekatı’nı küçümseyenler vardı. Bu süreçte suçlanacak son kesim siyasiler. Tahminimce onlar da bu harekatı küçümseyen bürokratları aşamadılar” dedi.
BU ONURU YAŞAYAMADAN ÖLDÜLER
Kıbrıs Barış Harekatı’na Türkiye genelinden 55 bin askerin katıldığını anlatan Turgut Bozkurt, zaman içinde birçok gazinin madalyalarına kavuşamadan yaşamını yitirdiğini anlattı.
Bozkurt, “Türkiye genelinde hayatta olan Kıbrıs gazisi 30 bin dolayında. Bunun anlamı, 25 bin Kıbrıs Gazisi, madalyalarına hasret öldüler. Göğüslerine Kıbrıs’ta yaptıklarının karşılığı olan madalyalarını takamadılar” dedi.
DENİZLİ’DE 350 KIBRIS GAZİSİ VARDI
Denizli’den Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan ve gazi unvanı ile geri dönen 350 askerin olduğunu belirten Turgut Bozkurt, “Şu anda hayatta olan benim gibi 191 Kıbrıs Gazisi var. Denizlili 159 gazimiz, bu vefayı göremeden, madalyalarını alamadan yaşamlarını yitirdiler” dedi.
MEZAR TAŞIMA ÇAKIN
Kıbrıs Barış Harekatı’nın kendisi için büyük önem taşıdığını ve anlatılmaz bir onur olduğunu dile getiren Turgut Bozkurt, “Yıllarca bekledim madalyam gelsin diye. Zaman zaman karamsarlığa da düşmedim değil. Eş, dost sohbetlerinde hep söylerdim. ‘Eğer madalyam gelmeden ben ölürsem, mezar taşıma çakın. Bari orada taşıyayım’ derdim. Çok şükür ki hayattayken madalyamı aldım, göğsüme taktım” diye konuştu.
Yorumlar
1982-1983 harekat döneminde TCG Piyalepaşa (D-350)’da birlikte görev yaptığım değerli meslektaşım, büyüğüm ve ağabeyim, sayın Turgut Bozkurt’a Gölcük ‘den selâm ve saygılarımı sunuyorum.