REKLAMI GEÇ

Koronavirüs günlerinde ebeveyn olmak

Koronavirüs günlerinde ebeveyn olmak

Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Turgut Türkdoğan, koronavirüs salgını nedeniyle birçok kişinin evlere kapandığını belirterek, bu süreçten çocukları her yönüyle korumak gerektiğini ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Nisan 2020 Pazartesi, 18:47

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından dijital olarak devam eden söyleşilere Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Turgut Türkdoğan, “Koronavirüs Günlerinde Ebeveyn Olmak” konusu ile katıldı.

GÜÇLÜ AİLE GÜÇLÜ ÇOCUK

Çocukların dış dünyaya ilişkin algılarının henüz erken yaşlarda şekillenmeye başladığını hatırlatan Dr. Turgut Türkdoğan, bu günlerde dış dünyaya ilişkin karamsar ve güvenilmez yorumların çocuklar tarafından dünyanın güvenilmez ve olumsuz bir yer olduğu şeklinde algılanabileceğini ifade etti. Çocukların dış dünyayı algılamalarında ailenin önemi üzerinde duran Dr. Turgut Türkdoğan, “Çocuğun içine doğduğu ilk dünya ailedir. Aile ne kadar tutarlı, kaygıyla baş edebilen, olumsuz gelişmeler karşısında sade ve anlaşılır bir dille çocuğa ulaşabilen bir yapıdaysa, o derece güvenli, kaygı yönetimi güçlü ve stresle başa çıkma becerileri yüksek çocuklar yetiştirebiliriz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

ÇOCUKLARINIZIN OLUMSUZ DUYGULARLA BAŞ ETMESİNE İZİN VERİN

İçinde bulunduğumuz süreçte, çocukların zaman zaman olumsuz duygular yaşayabileceğini ifade eden Türkdoğan, “Bu duyguları yaşan çocuklar geçiştirilmemeli, duymazdan gelinmemeli veya durumu inkâr eden söylemler kullanılmamalı. Çocuğu, durumu kabul etmesi için ikna etmek yerine çocuğun bir süre bu duygularla baş başa kalmasına izin verilmelidir. Benzer duyguların, zaman zaman anne-babalar tarafından da yaşanabildiği ve bunun doğal bir durum olduğu uygun bir dille çocuğa anlatılmalıdır. Çocuklarını bu problemlerle başa çıkabilmeleri için aileler çocuklarını hayal kurmaya teşvik ederek bu hayalleri resimlere dökmelerini sağlayabilir” dedi.

ETKİNLİKLER BİR PROGRAM DAHİLİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

Evde geçirilen süreçte gerçekleştirilen etkinliklerin bir rutine bağlanmasının faydalı olacağını anlatan Turgut Türkdoğan, bu etkinliklerin akıl oyunları, legolar, yapbozlar gibi bilişsel, resim ve müzik gibi sanatsal veya sportif olabileceğini, bu etkinliklerin, sınırlı zaman dilimlerinde bir rutin içinde yürütülmesinin düzenleyici bir uygulama olacağını kaydetti.

KENDİNİZE ZAMAN AYIRMAYI İHMAL ETMEYİN

Anne-babalar ve evli yetişkinlere yönelik tavsiyelerde de bulunan Türkdoğan, “Geçmiş kuşaklarda aile içinde baba otoritesinin baskın olduğu ataerkil bir aile yapısından, günümüzde ailenin merkezinde çocuğun istek ve ihtiyaçlarının baskın olduğu ‘çocuk erkil’ bir aile yapısına doğru bir savrulma yaşanıyor. Aile sistemi içinde anne-babalık kadar önemli başka sorumluluklarımızın da olduğu unutulmamalı, aile sisteminin ‘aile merkezli’ bir yapıda sürdürülmeli. Aile sistemi içerisinde bizler anne babayız. Ancak unutmayınız, bizler aynı zamanda eşiz, birer bireyiz. Bizlerin de bireysel ihtiyaçları var. Bireylerin, romantik ve duygusal ihtiyaçları da var. Lütfen eşinizle aranızdaki ilişkide nezaketi, duygusal desteği ve yardımlaşmayı eksik etmeyin” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı