REKLAMI GEÇ

Portekizliler’e ‘Ney’i öğretecek

Portekizliler’e ‘Ney’i öğretecek

Denizli’nin ‘Neyzen Tevfik’i olarak tanınan 43 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Halı Desinatörü Öğretmeni Tevfik Yusmak, Portekiz Hükümeti’nin davetlisi olarak gideceği Portekiz’de 1 ay boyunca ney kursu verecek.

/ DENİZLİHABER / 2 Haziran 2008 Pazartesi, 00:00

Denizli’nin ‘Neyzen Tevfik’i olarak tanınan 43 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Halı Desinatörü Öğretmeni Tevfik Yusmak, 18 yıldır üflediği ‘Ney’i ile bugüne kadar, Finlandiya,  Avusturya, İsveç, İspanya ve Portekiz’de düzenlenen etkinliklere katıldı Ney üfledi.

Yine Portekiz Hükümeti’nin davetlisi olarak bu yaz oraya gideceğini ve 1 ay boyunca Ney kursu vereceğini anlatan Tevfik Yumsak, “Ney üflemek bir sanattır, ruhu dinlendirir. İnsanın gönlünü ihya eder. Ney Türk İslam Dünyası’nın sazıdır. Ney sesini duyan her Türk etkilenir. Atalarımız ve Osmanlı, Ney sesi ile akıl hastalarını tedavi etmiştir. Portekiz’den de böyle bir davet gelince çok mutlu oldum. Oraya gideceğim ve isteyen Portekizliler’e büyük bir memnuniyetle Ney dersleri vereceğim. Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlar da Ney sesine hayranlar. Ney’in tüm canlıları sakinleştiren ve dinlendiren bir yönü vardır. Rahatlık ve mutluluk verir” dedi.

Ney’le Kayseri’de ilk öğretmenliğe başladığı yıl olan 1989’da tanıştığını, 1990 yılında da Kayseri Belediye Konservatuarı’nda 4 yıl eğitim aldığını anlatan Yumsak, “Konservatuarı bitirdikten sonra evimde, derslerden arta kalan zamanlarda Ney çalmaya devam ettim. 1997 yılına kadar öğrendiklerimi evimde pratik olarak yaptım. 1998 yılında Denizli Belediyesi Konservatuarı Türk Sanat Müziği Topluluğu’nda sahneye çıktım. O yıldan bu yana tüm konserlerde sahne alıyorum ve Ney üflüyorum. Denizli eski Valisi Merhum Recep Yazıcıoğlu döneminde de her etkinliğinde sahneye çıktım, her toplantının arasında Ney dinletisi sundum” dedi.

Dünya ülkelerinde sahne aldım
2002 yılında Trafik ve Çevre Eğitimi almak için Finlandiya’ya gittiğini orada da sürekli Ney üflediğini anlatan Tevfik Yusmak, “Finlandiya’da 15 gün boyunca her akşam yemeğinden sonra sahne alıp Ney faslı yaptım. Avusturya’nın başkenti Viyana’da da sahne aldım. 2007 yılında da İspanya 4 gün ve Portekiz’de 4 gün kalarak Türk Kültür Dernekleri çatısı altında Ney dinletisi sundum.  İsveç’in başkenti Stocholm’de sahne aldım. Neyimi dinleyen İsveçliler hayran oldu. Türkiye’nin ve Denizli’nin tanıtımını en güzel şekilde yaptım” dedi.

Bir hafta ney üfledim
Denizli ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nü temsilen Giresun, Kahramanmaraş, Bursa, Van ve İzmir’de düzenlenen bölgesel fuarlara da katılarak birer hafta Ney dinletisi sunduğunu anlatan Yumsak, “Halk eğitim merkezleri olarak gittiğimiz fuarlarda birer hafta stant açıp Denizli’yi ve yöremizi tanıtıyorduk. Stantta gün boyu, Ney üfleyerek ziyaretçilerin ilgisini çektim. Standımıza ilgiyi arttırdım. Fuar günlerinin akşamlarında da kaldığımız otellerde sahne olarak ülkemizin dört bir yanından gelen konuklara Neyimle seslendim” dedi.

TRT programlarına çıktım
TRT tarafından düzenlenen Türk Sanat Müziği konserlerine katıldığını anlatan Yusmak, “Neyimle birlikte TRT’de canlı olarak yayınlanan ‘Yol Geçen Hanı’ programına da katılarak Denizli’yi tanıttım. Üflediğim her Ney’i de kendim yapıyorum. Hatay Saman Dağı’ndan getirdiğim özel Ney kargılarını kullanarak Ney yapıyorum. Neyimi üflemeye devam edeceğim. Ney sesi beni mest ediyor. Neyimin sesiyle ilimin tanıtımını yapmaya, ney üflemeyi insanlara öğretmeye devam edeceğim” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı