REKLAMI GEÇ

Yurt dışından getirdiler, satamadan yakalandılar

Yurt dışından getirdiler, satamadan yakalandılar

Denizli Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yasadışı yolardan ülkeye sokulan ve yaklaşık 1000 yıllık oldukları belirlenen 4 adet tarihi eser kitap ele geçirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Şubat 2019 Pazartesi, 17:51

Denizli Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri başarılı bir operasyona daha imza attı. KOM görevlileri, tarihi eser kaçakçılarının yurt dışından yasa dışı yollarla ülkeye soktuğu ve yaklaşık 1000 yıllık oldukları tahmin edilen deri kapaklı 4 adet papirüs yaprağı üzerine eski dönem yazıları ile yazılmış el yazması tarihi eser kitabı ele geçirdi.

Kitapların hangi döneme ait olduklarının belirlenebilmesi için Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Profosörleri ve Müze Müdürlüğü uzman arkeologları inceleme yaptı. Yapılan inceleme ve değerlendirmelerden sonra ele geçirilen kültür varlığı kitapların 1600-1700 tarihleri arası döneme ait olduğu belirlendi. Ayrıca kitapların yaklaşık 500-1000 yıllık olabileceği, deri ciltli, iç yapraklarının ergovan renginde olmasının ve içerisinde altın yaldızlı işlemelerin bulunmasının kitapların o dönemdeki saray tarafından talep edilen ve sarayda kullanılan orijinal kitaplardan olduğunu gösterdiği belirtildi.

Diğer taraftan kitapları inceleyen uzmanlar, kitapların dünyayı çeviren burçlar ve Orta Asya Türkleri’nden Ejder burcu gibi burçların genelini ele aldığı, hayat ağacı, çift başlı kartal, ölen kişilerin ruhları ile ilgili konuları ve Meryem ananın müjde sahnesini tasvirlediği bilgisini de verdi.

Meryem Ana ve Hz. İsa’nın buluşmasını da figürlerle anlatan kitapların İsa’nın aranışı ve İsa’nın üç müneccimler tarafından bulunuşu, İsa’nın Mısır’a kaçış sahnesinin konu edildiği ve tarihte üç müneccimler olarak geçen kişilerin Hz.İsa’yı buluşlarını da konu aldığı ve ORJİNAL eser olduğu uzmanlar tarafından kaydedildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri tarafından yakalanan 4 şüpheli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem yapılarak adli mercilere sevk edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı