REKLAMI GEÇ

60 sanıklı darbe girişimi davası başladı

60 sanıklı darbe girişimi davası başladı

Denizli’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalar kapsamında oluşturulan iddianamelerden en önemlisi olan, 11’inci Komando Tugayı eski Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır’ın da aralarında bulunduğu, 42’si tutuklu 60 sanığın yargılanmasına Denizli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Sanıklar, sabah erken saatlerden itibaren geniş güvenlik önlemleri arasında mahkemeye getirildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Aralık 2016 Pazartesi, 09:15

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlattığı soruşturmanın ardından açılan davada, aralarında 11’inci Komando Tugayı’nın eski komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile askeri personelin bulunduğu tamamı rütbeli 42’si tutuklu 60 sanık hakkında, ‘Anayasal düzeni, TBMM’yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya, görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve FETÖ/PDY’ye üye olma’ suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Aralarında Özbakır’ın da bulunduğu tutuklu 42 sanık, İzmir F Tipi Cezaevi’nden Denizli Kocabaş D Tipi Kapalı Cezevi’ne nakledildi. Sabah erken saatlerde tutuklu sanıklar EGS Kongre ve Kültür Merkezi’ne getirildi.
Duruşma nedeniyle EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde geniş güvenlik önlemi alınırken, sanıkların ardından avukatlar ve tutuklu yakınları mahkeme salonuna alınmaya başlandı.

Tutuklu yakınları ve gazeteciler üst aramaları yapılarak salonu alınırken, mahkemeye sanık yakınlarının fazla ilgi göstermediği gözlendi. 60 sanıklı davayı izlemek üzere 20-25 dolayında tutuklu yakını geldi.

Olası bir olaya karşı 112 Acil ekipleri de görevlendirilirken, duruşmaya devlet kanalları da ilgi gösterdi. AA ve TRT’nin canlı yayın araçları ve ekipleri duruşmayı takip edecek.

09.30: DURUŞMAYA KELEPÇELİ GETİRİLDİLER
Darbe girişimi davasında yargılanan sanıklar duruşmaya elleri kelepçeli halde getirildi. Salona alındıktan sonra kelepçeleri açılan tutuklu sanıklardan her ikisinin arasına bir jandarma oturdu. Duruşma başladı, sanıkların kimlik tespitleri yapılıyor.

10.18: KİMLİK TESPİTLERİ TAMAMLANDI
Sanıkların kimlik tespitleri tamamlandı. İddianamenin okunmasına başlanacak.

11.05: İDDİANAMENİN OKUNMASINA BAŞLANDI
Aralarında 11’inci Komando Tugayı’nın eski komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile askeri personelin bulunduğu tamamı rütbeli 42’si tutuklu 60 sanık hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında iddianame okunmaya başlandı.

12.05: ÖZBAKIR 1.5 SAAT SAVUNMA YAPTI
42’si tutuklu 60 sanıklı askerlerin duruşmasında iddianamenin özetinin okunmasının tamamlanmasının ardından ifadelerin alınmasına başlandı. İlk olarak 11’inci Komando Tugayı eski Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır’ın ifadesi alındı. Özbakır, 1.5 saat savunma yaptı. Özbakır’ın savunmasının ardından mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.

15.00: DURUŞMA YENİDEN BAŞLADI
Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik davanın duruşması öğle arasının ardından yeniden başladı. Duruşma, Özbakır’ın savunmasıyla devam ediyor.

18.05: İLK DURUŞMA TAMAMLANDI
42’si tutuklu 60 sanığın yargılandığı Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki askerlerin darbe girişimi davasında ilk gün duruşması tamamlandı. Kimlik tespiti ve iddianame özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada yalnıca Özbakır’ın savunması dinlendi.

550 KOMANDO ANKARA’YA SEVK EDİLECEKTİ
15 Temmuz’da, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında 11’inci Komando Tugay Komutanlığı’ndan 550 komando, Ankara’daki kalkışmayı desteklemek üzere Çardak Havaalanı’nı ele geçirerek, Ankara’ya kargo uçaklarıyla nakledilmek istenmiş, durumdan haberdar olunması üzerine uçakların iniş kalkışını engellemek için piste iş makineleri yerleştirilmiş, havaalanının elektriği kesilerek jeneratörler devre dışı bırakılmış, uçaklara yakıt ikmalinin önlenmesi amacıyla yakıt tankları boşaltılmıştı. Bunun yanı sıra Çardak başta olmak üzere çevre ilçelerden gelen vatandaşlar, havalimanının girişini kapatmış ve askerlerin geçişine engel olmuştu. Havalimanına giremeyen askerler, nakil için gelecek uçakların da inememesi üzerine birliklerine dönmüş ve gözaltına alınmışlardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı