REKLAMI GEÇ

Sahte engelli raporu çetesi operasyonunda dikkat çeken detaylar

Sahte engelli raporu çetesi operasyonunda dikkat çeken detaylar

Denizli ve Uşak’ta gerçekleştirilen sahte engelli raporu operasyonu iki zanlının tutuklanması ile sonuçlanmıştı. Soruşturma, suç örgütünün yöntemini, hastanelerdeki görevlileri nasıl kandırdıklarını ve devleti nasıl zarara uğrattıklarını ortaya çıkardı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Şubat 2019 Perşembe, 16:11

DENİZLİ (AA)
Denizli merkezli iki ilde iki zanlının tutuklandığı “sahte engelli raporu” operasyonuna ilişkin detaylar ile şüphelilerin hastanedeki güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıktı.

Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerince gözaltına alınan zanlılardan A.K’nin operasyon sırasında evine gelen polislere zikir çektiğini söyleyerek yan odaya geçtiği, akli dengesinin yerinde olmadığı ve psikolojik sorunları bulunduğu gerekçesiyle ifade tutanağını imzalayamayacağını belirttiği, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine sevk edilince sevk evrakını imzaladığı öğrenildi.

Ağır engelli sağlık raporu bulunan zanlılardan 5’inin hastanedeki tahlil ve tetkiklerinde hiçbir engellerinin olmadığı belirlendi.

Herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişiler adına sahte rapor alan zanlıların, şeker hastası olmayanlara tahlilden önce şekerli su içirdikleri, açlık kan şekeri yerine tokluk kan şekerini ölçtürdükleri ya da kan tüplerini değiştirerek istedikleri sonuçları almaya çalıştıkları, çeşitli yollarla gerçek tahlil sonuçlarıyla oynayarak sağlık kurumlarını yanılttıkları tespit edildi.

YAKLAŞIK BİN KİŞİ BAŞVURMUŞ
Suç örgütünün yaklaşık 5 yıldır çok sayıda sağlıklı kişiye sahte engelli raporu aldığı belirlendi, operasyonun ardından SGK, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile devlet hastaneleri gibi kamu kurumlarının engelli sağlık raporu alan kişilerle ilgili detaylı inceleme başlattığı bildirildi.

Denizli’nin yanı sıra çevre illerdeki hastanelerden de sahte sağlık raporu alan zanlılara yaklaşık bin kişinin kimlik bilgilerini verip 10 bin ile 20 bin lira arasında ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada çok sayıda kimlik bilgisi, fotoğraf ve rapor ele geçirildi.

Üzerinde oynama yaptıkları evrakı bilgisayarda tarattırarak usulsüz engelli raporu alan zanlıların engelli aylığı bağlattıkları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile belediyelerden engelli yardımı ve evde bakım parası aldıkları, araç alımında vergi indiriminden yararlandıkları, usulsüz ilaç temin ederek kamuyu zarara uğrattıkları belirlendi.

ENGELLİ KİŞİNİN KANINI TAHLİL İÇİN VERMİŞLER
Servergazi Devlet Hastanesi’nden sağlık raporu almak isteyen çete üyelerinin kan verme oyunu güvenlik kameralarınca kaydedildi.

Kayıtlarda sağlıklı olan A.G’ye engelli raporu almaya çalışan şüphelinin, 15.20’de kayıt yaptırdıktan sonra banko görevlisinin 16.00’da nöbet değişimi yapmasını beklediği görülüyor.

Görüntülerde engelli olan M.D’nin kendisi tahlil yaptıracakmış gibi A.G’den aldığı kayıt fişini görevliye göstermesi, tüpleri teslim alarak kan vermesi yer alıyor.

Soruşturmanın, hastane yönetiminin raporlardaki şüphe üzerine durumu emniyet yetkililerine bildirmesinin ardından başlatıldığı öğrenildi.

OLAY
Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerince, bazı kişilerin “usulsüz şekilde engelli sağlık kurulu raporu” aldıkları ihbarı üzerine 26 Şubat’ta Denizli ve Uşak’ta düzenlenen eş zamanlı operasyonda 21 şüpheli gözaltına alınmış, zanlılardan 2’si çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanmış, biri adli kontrol şartıyla olmak üzere diğerleri serbest bırakılmıştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı