REKLAMI GEÇ

‘SEN BENİM KİM OLDUĞUMU BİLİYOR MUSUN?’ DEVRİ BİTTİ

‘SEN BENİM KİM OLDUĞUMU BİLİYOR MUSUN?’ DEVRİ BİTTİ

Denizli Emniyet Müdürlüğü’nde Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlanan ‘kameralı şapka’ sistemi, özellikte trafikte yaşanan, ‘Benim kim olduğumu biliyor musun?’ ‘Sen benim dayımı tanıyor musun?’ söylemlerini tarihe gömecek.

/ DENİZLİHABER / 4 Mayıs 2010 Salı, 18:39

Trafikte başlayan sistem, tüm birimlere yayılacak, polisin attığı her adım, yaptığı her uygulama ile vatandaşın memura karşı davranışları kaydedilecek. Karayolları Trafik Güvenliği Haftası kutlamalarında, Emniyet Müdürlüğü’nün tüm ülkeye örnek olacak bir uygulaması tanıtıldı. Denizli Emniyet Müdürlüğü personeli tarafından geliştirilen kameralı şapkaları, 13 trafik polisi taşımaya başladı. Uygulama, bakanlıktan alınacak onayın ardından tüm trafik ekiplerine, ardından da asayiş ve diğer birimlere yayılacak. Emniyet Müdürü Atilla Çınar, ‘kameralı şapka’ sisteminin, polisin hizmetini daha da kusursuz hale getireceğini söyledi. Trafikte vatandaşlar ile karşı karşıya kalan polis, ‘Sen benim kim olduğumu biliyor musun?’, ‘Sen benim dayımı tanıyor musun?’ gibi sorularla karşılaşmayacak. Polise yönelik, ‘orantısız güç kullanımı’ ve ‘rüşvet’ aldığı yönündeki iddiaların da önüne geçecek olan bu sistem, Avrupa’nın birçok ülkesinde başarıyla uygulanıyor. Vali Yavuz Erkmen, sistem sayesinde vatandaşlarla polisler arasında yaşanan tüm olayların kayıt altında olacağını, böylelikle polis teşkilatının daha şeffaf çalışacağını söyledi.

Denizli Emniyet Müdür Atilla Çınar’ın talimatıyla, Emniyet Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün hazırladığı ve ‘Destek Göz’ adını verdiği görüntülü ve ses kaydı bulunan kameralı şapkanın, 3 ay içinde geliştirildiği açıklandı. Bilgi İşlem Şubesi’nde görevli polisler tarafından gizli kamera ve şapkalara takılan ışık parçaları takılarak 3 ayda kameralı şapkanın geliştirildiğini ifade eden Denizli Emniyet Müdürü Çınar, “Hafıza kartı 4 saat kayıt yapabiliyor. Gece de kullanılıyor. Polis arkadaşlarımız bunu şapkasının önüne takarak sürücülerle ya da başka bir işlem sırasında yaşananları kaydedecek. Tartışmaların da önüne geçecektir. Şimdilik bu cihazları şehirlerarası yollarda görev yapan trafik polislerine verdik. Vatandaşların polisle arasındaki diyalogları da kayıt altına alınacak. Bu sistem hem suçlu kayıt sistemini aktif hale getirecek hem de polisin vatandaşa davranışını denetlemesini sağlayacak. Denizli’ye en huzurlu kent yapacağız. Bu sistem ayrıca Türkiye’de ilk. Patent için başvurduk. Bakanlıktan alınacak onaydan sonra tüm trafik ve asayiş ekiplerinde bu sistemi yaygınlaştıracağız” dedi.

Çınar ayrıca, herkesin yasalara uygun bir şekilde hareket edeceğini de söyleyerek, “Vatandaşlar ve polisler arasında bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu sistemle ortaya atılan asılsız iddiaların önüne geçilecek. Sistem bakanlığın onayına sunulduğu, gelecek rapor doğrultusunda tüm personelimizde olacak. Polislerin şapkalarına takılan sistem hem ses kaydı hem de görüntü kaydedecek. Kameralarda ayrıca yanıp sönen ışık sistemi ve sabit ışık sistemi yer almakta. Böylelikle yanıp sönen ışık karanlıkta uzaktan gelen sürücülerin dikkatini çekecek, sabit ışık da polis memurunun geceleri yaptığı işlemi daha iyi görmesini sağlayacak” diye konuştu.

Cihazın Avrupa’da maliyetinin 700 dolar civarında olduğu ancak kendilerinin 100 TL’nin biraz üzerinde bir miktara mal ettiklerini belirten Çınar, sistemin Belçika, Hollanda ve ABD’de uygulandığını da sözlerine ekledi. Denizli Polis Teşkilatı tarafından geliştirilen şapkalı kamera sisteminin Türkiye’de bir ilk olmasının gurur verici olduğunu dile getiren Vali Yavuz Erkmen ise vatandaşlarla polisler arasında yaşanan tüm olayların kayıt altında olacağını, böylelikle polis teşkilatının daha şeffaf çalışacağını söyledi. Projenin Denizli Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini, İl Özel İdaresi tarafından sağlanan maddi kaynakla tamamlandığını söyleyen Vali Erkmen, “Şu an için 13 kameralı şapka trafik ekiplerimizde kullanılmakta. Bu sistem ile trafik polislerinin muhatap olduğu tüm konular hem sesli hem de görüntülü olarak kayıt altına alınacak. Kimse bana kötü muamele yapıldı iddialarının içine giremeyecek, olası bir durumda ise kayıtlar incelenerek konunun çözümü sağlanacak. Bu sistemle Türk Polis Teşkilatı’nın vatandaşlara karşı ne kadar şeffaf olduğunu ortaya konmuş olacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı