REKLAMI GEÇ

TMMOB O KAZADA BELEDİYEYİ SUÇLADI

TMMOB O KAZADA BELEDİYEYİ SUÇLADI

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Denizli İl Koordinasyon Kurulu, 2 kişinin ölümü ve 16 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan belediye otobüsü kazası ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, toplu taşımayı her ne kadar Denizli Büyükşehir Belediyesi yeniden üstlenmiş olsa da, taşeron mantığının devam ettiği belirtilerek, “Hız, az yakıt ve masraf, çok mesai, aşırı yolcu alımı, uzun mesafelere zaman sınırlamalı ring sistemi ile ulaşım, bu zihniyetin başlıca sonuçlarıdır” denildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Ağustos 2014 Cumartesi, 17:15

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Denizli İl Koordinasyon Kurulu, belediye otobüsü nün karıştığı kazada Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni suçladı.

İşte TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun o açıklaması…
Denizli Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Müdürlüğüne bağlı otobüsün yol açtığı kazada iki yurttaşımız yaşamını yitirdi. Çok sayıda yurttaşımız ise yaralı olarak hastanelerde tedavi altına alındı. Basınımızda yer alan son bilgilere göre bazı yaralıların tedavileri halen devam etmektedir. TMMOB Denizli il Koordinasyon Kurulu olarak, geçtiğimiz günlerde Bayramyeri bölgesinde ölümle sonuçlana patlamanın sarsıntısını henüz atlatamadan meydana gelen bu elim kazadan büyük üzüntü duymaktayız.

“TAŞERON MANTIĞI DEVAM EDİYOR”
Denizli kamu yönetim organlarının sorumluluk payının bulunduğu kesin olan bu kazanın uygulanmakta olan kent içi ulaşım sisteminden kaynaklandığına dikkat çekmek istiyoruz. 2014 yılı başına kadar taşeron şirket vasıtasıyla yürütülen kent içi ulaşımın, o tarihten buyana Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülüyor olması, olayın gerçekte taşeron sistemi ile ilişkili olduğunu ortadan kaldırmaz. Mevcut taşıma sistemi halen aynı taşeron mantıkla devam ettirilmektedir. Çalışanların sözleşmeli statüsü başta olmak üzere, ulaşım tamamen kar-zarar mantığı üzerine kurulmuş bulunmaktadır. Yakın zamanda yapılan kent içi ulaşım düzenlemesinden de anlaşılacağı üzere bu mantık, çalışanların ve taşınan halkın sağlığı ve ulaşım refahı değil, otobüs işletmesinin ergonomik olup olmaması esası üzerine kurulmuştur. Oysa Belediyelerin temel görevi, hukuki ve tüzel kişilikli görevler dışında kalan kent halkının sosyal yaşamını iyileştirme hedefine sahip olmaktır. Tüm alt yapı hizmetleri dışında, yönetimin en güncel ve pratik görevi halkın kent içinde dolaşımını sağlıklı ve güvenli biçimde kar-zarar hesabı yapmadan sağlamaktır. Yapılan güzergah düzenlemesi, araç tayini, şoför yeterliği ve trafik düzenlemesi bu amaca uygun olarak örgütlenmelidir.

“KAR ETMEYE ENDEKSLİ SİSTEM”
Ne yazık ki son aylarda sık sık gündeme gelen Denizli ve başka kentlerde Belediye Otobüs işletmesi araçlarının yol açtığı kazalar göstermektedir ki, uygulanan taşıma sistemi bu amacı gerçekleştirmekten oldukça uzaktır. Merkezi siyasi iktidarın yıllardır uygulamakta olduğu taşeron sistemi sorgusuz sualsiz bir sistemdir. Çalışanların başta sendikal hakları olmak üzere sosyal ve yasal hakları kısıtlanmakta, çalışma yaşamı bu sistemin kar olgusuna feda edilmektedir. Hız, az yakıt ve masraf, çok mesai, aşırı yolcu alımı, uzun mesafelere zaman sınırlamalı ring sistemi ile ulaşım bu zihniyetin başlıca sonuçlarıdır. Bir şoför ve bir yolcu yurttaşımız bu kazada yaşamını yitirmiştir. Düşünün öylesi bir zorlayıcı çalışma koşulları ki, otobüsün şoförü bile bile kendini ölüme götürecek bir çalışma temposu ile görevini ifa etmeye çalışmaktadır.

ŞOFÖRLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI
Burada sorumlu ne şoför nede olaya adı-aracı karışan kişi ya da kişiler değildir. Asıl sorumlu, yukarıda da belirttiğimiz gibi taşeron mantıkla sistemi yürütmeye çalışan yönetim organlarıdır. Trafikte bir şoförün harcayabileceği yasal mesai miktarı ne kadardır? Fazla mesai saatleri ne kadardır? Şoförün aldığı ücret, harcadığı mesai/emek zamanını karşılıyor mu? Yoksa aldığı düşük ücret onu fazla mesai için zorluyor olabilir mi? Seyir halindeki ulaşım araçları ve sorumluları denetleniyor mu? Bu denetimler hangi aralıklarla yapılıyor? Araçların trafikteki ihlalleri, yolcu indirme bindirme işlemleri standartlara uygunluğu denetleniyor mu? Trafik kontrolü yapan Emniyet ve belediye trafik ekipleri, belediye otobüslerine hangi alanlarda ayrıcalık sağlamaktadır?

“SİSTEM GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Sonuç olarak Belediyeler eliyle yürütülen kent içi ulaşımda asıl önemli olan ulaşımı sağlanan halkın sağlık ve güvenliği olmalıdır. Yürütülmekte olan toplu taşıma sisteminin sorunları ortadadır. Mevcut sistem gözden geçirilerek bu amaca uygun olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Taşeron sistemine acilen son verilmeli ve çalışanlar acilen sendikalı ve güvenceli hale getirilmelidir. Biz TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu olarak yaşana kaza ve kazalarda yaşamını yitiren yurttaşlarımıza rahmet ve yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Bu tür kazaların yeniden yaşanmaması için kent yönetimini acil önlemler almaya davet ediyoruz.

Yorumlar

abdurrahman   -  Bağlantı 3 Ağustos 2014, 08:11

Her haberin altına kasap otobüs şoförleri çok hız yapıyorlar diye yazan usta şoförler nerde niye bu habere yorum yapamıyor. İste bu is dışarıdan görüldüğü gibi değil..

Ulaş   -  Bağlantı 2 Ağustos 2014, 17:46

Adamlar daha 1 2 hafta önce eylem yaptılar orada zaten bu sıkıntıları belirttiler. Şöförlere kızıyoruz ama bence yüzde yüz haklılar zaten 3 kuruş maaş alıyorlar birde durağa geç kalınca ceza yiyorlar. Ben olsam bende geçerim kırmızıda.. Belediye 3 kuruş kar edicem diye 2 cana kıydı..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı