REKLAMI GEÇ

ADD sorusuna, Vali Vekili’nden cevap

ADD sorusuna, Vali Vekili’nden cevap

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur’un, ADD Denizli Şubesi’nin, Cumhuriyet Bayramı’nda resmi geçit törenine alınmamasına ilişkin soru önergesine, Vali Vekili Abdullah Acar yanıt verdi.

/ DENİZLİHABER / 9 Mart 2010 Salı, 19:15

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, 29 Ekim 2009’da kutlanan Cumhuriyet Bayramı’nda yapılan resmi geçit törenine, Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi’nin alınmamasını, TBMM gündemine taşımıştı. Ertemur’un soru önergesine cevap, İçişleri Bakanlığı kanalıyla, Vali Vekili Abdullah Acar’dan geldi. Acar’ın hazırladığı yanıtta, “Denizli’de engelleme yapılmamıştır. Tüm sivil toplum örgütleri güvenlik gerekçesiyle bu yıla mahsus resmi geçit törenine alınmamış, bu karar yazılı tebliğ yapılan tüm sivil toplum örgütlenence saygı ile karşılanırken yalnız Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim-İş sendikasınca karara uyulmamıştır” denildi. Ancak, törende, bazı sivil toplum kuruluşlarının resmi geçit bölümünde yer almasına izin verilmişti.

Ertemur’a, İçişleri Bakanlığı’ndan verilen cevapta şunlar yer aldı:
“1-Cumhuriyetimizin 86. kuruluş yıldönümü törenleri tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de coşku ile çeşitli etkinlikler yapılarak kutlanmıştır. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin önderliğinde diğer sivil toplum kuruluşları ile beraber aynı gün yapmak istedikleri yürüyüş e izin verilmiş, ayrıca Valiliğimizin düzenlediği tüm etkinliklere (akşam yapılan resepsiyon dahil) davet edilmiştir. Bayramın resmi tören geçişinde, bazı sivil toplum örgütlerinin içine sızmalar olacağı ve provokasyon yapılacağına dair istihbarı duyumlar ve bilgiler üzerine, içeriğinde Tugay Komutanlığı, Üniversite ve diğer kurum temsilcilerinin de olduğu mevzuat gereği oluşturulan Valiliğimiz İl Kutlama Komitesi, emniyet hususunu göz önünde tutarak, tüm sivil toplum örgütlerinin bu yıl resmi geçit kısmına katılmaması kararı alınmış ve bu karar 23/1 0/2009 tarihinde, 20’ye yakın sivil toplum örgütüne tebliğ edilmiştir. Tebliğe tüm sivil toplum örgütleri uymuş, yalnız Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim-İş Sendikası yürüyeceklerini beyan ederek, karara uymamışlar ve resmi geçit öncesinde toplanmışlar, resmi geçidin başlaması ile birlikte oturma eylemi yaparak gazilerin ve askeri birliklerin geçişini engelleyerek, resmi geçit töreninin yaklaşık 10 dakika gecikmesine sebep olmuşlardır. Toplanmaya başladıkları saatten resmi geçit saatine kadar yaklaşık 2 saat güvenlik güçlerinin yolu boşaltmaları yolunda yaptıkları megafon ile ikaza rağmen yolu açmamakta direnmeleri üzerine oturdukları yoldan, yolun kenarına doğru güvenlik güçleri yasalarla kendisine verilen yetkileri kullanmış, oturan topluluğu hiçbir aşırılığa kaçmadan yasal müdahale araçları olan jop ve gaz dahil kullanmadan sadece fiziki güç kullanmak suretiyle usulüne uygun olarak yolun boşaltılması sağlanmıştır. Güvenlik güçlerinin bu tutumu yerel basında övgü ile karşılanılış, bu hususta yazılar yazılmıştır. Ayrıca olaylar sırasında hiç kimse gözaltına alınmamıştır. Yolun açılma işi sırasında polis otosuna bindirilen 5–6 kişi yolun açılması üzerine anında orada otobüsten indirilerek serbest bırakılmıştır. Yolun açılması sırasında grup ile yapılan görüşmelerin başlamasından itibaren müdahale esnası ve müdahale olunana kadar bütün olaylar kamera ile kayıt altına alınmıştır. Grup üyelerinden, Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya polis merkezlerine kendilerine cebir şiddet uygulandığına dair hiçbir müracaat olmamıştır.
2-Denizli’de engelleme yapılmamıştır. Tüm sivil toplum örgütleri güvenlik gerekçesiyle bu yıla mahsus resmi geçit törenine alınmamış, bu karar yazılı tebliğ yapılan tüm sivil toplum örgütlenence saygı ile karşılanırken yalnız Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim-İş sendikasınca karara uyulmayarak “yasaları çiğneyip, komite karar alamaz, bizim geçişimiz hiçbir kurala tabi değildir” düşüncesi ile hareket etmelerinden kaynaklanmıştır. İl Kutlama Komitesi’nin almış olduğu karara uymayan kişilerle ilgili olarak hazırlanan dosya İlimiz Cumhuriyet Başsavcılığı’na, 30.10.2009 tarihinde gönderilmiş olup, 2009/25845 Hz. sayısına kayden soruşturma devam etmektedir.
3- Törenlerin provoke edileceği yönündeki bilgimiz, yaşanan olay sonrasında değil; yazılı tebligat yapılarak ve bizzat kendileri ile yapılan yüz yüze görüşmemelerde kendilerine bahsedildiğinden sonradan gündeme getirilen iddia değildir. Dolayısıyla bir önceki soru doğru değildir.
4-Sonuç itibari ile güvenlik nedeniyle alınan bir kararı 23.10.2009 tarihinde kendilerine tebliğ edilmesine rağmen, diğer 20’ye yakın sivil toplum örgütünden farklı yorumlayan dernek ve sendika, 29.10.2009 tarihine kadar idari yargıya da başvurabilecekken, zorla ben geçerim düşüncesinden hareket edip, resmi geçit töreninin aksamasına yol açmışlar, emniyet mensupları ise yasal işlem yapmış, yolu açmış, 10 dakika gecikmeyle de olsa resmi geçit töreninin yapılmasını sağlamıştır. “

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı