REKLAMI GEÇ

Ailelere bonzai uyarısı

Ailelere bonzai uyarısı

Son yılların en öldürücü sentetik uyuşturucusu bonzai tehlike saçmaya devam ederken Doktor Zeynep Oflaz, aileleri uyardı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2014 Cumartesi, 10:19

Son yıllarda birçok genci pençesine alan, en tehlikeli sentetik uyuşturuculardan bonzai ile ilgili bir uyarı da Dr. Zeynep Oflaz’dan geldi. Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Oflaz, bonzainin bazı bitkilerin yapraklarından oluştuğunu ama yüzde 90’ından fazlasının kimyasal karıştırılmasıyla ortaya çıktığını söyledi.

ZARARLARI SAYMAKLA BİTMEZ
Bonzainin yapılan araştırmalara göre eroinden daha tehlikeli olduğunu ifade eden Oflaz, bonzainin kişide adeta patlama yaptığını söyledi. Bonzainin zararlarının ciddi boyutlarda olduğunun altını çizen Oflaz şunları söyledi:
“Bonzai, kan basıncıda hızlı artış ve nabız yükselmesi, şiddetli ağız kuruluğu, göz kızarıklığı, halüsinasyon, hayal görme, açlık hissi, ortam seçememe, nerede olduğunu hatırlayamama geçici körlük ve geçici felç durumu gibi kişiyi ölüme sürükleyecek sonuçlar doğuruyor. Bonzai sigaranın içinde karıştırılarak, sprey halinde de içilebiliyor. Bu nedenle kullanım sırasında çevreden anlaşılması bir hayli zor.

EROİNDEN DAHA TEHLİKELİ
Diğer olumsuz etkisi de beyin hücrelerinde kısa sürede büyük hasarlar meydana getirmesi. Özellikle genetik yatkınlığı olan veya yüksek dozda madde kullanan kişilerde, şizofreni benzeri durumlar ortaya çıkabiliyor. Bazı kişilerde de ani kalp durmalarıyla ölümlere neden olabiliyor” diye konuştu. Oflaz, uyuşturucular arasında en yüksek haz etkisi olan maddenin eroin olduğunu belirterek, “Fakat bonzainin eroine benzer etkisi de var. Eroinden daha fazla yan etkiye sahip. Ayrıca ona göre çok daha ucuz ve kolay ulaşılabilir” diye de ekledi.

Oflaz, aileleri de uyararak “Çocuklarımızın sadece kimlikte anne-babaları olmayalım. Onlara sevgi ve şefkat verelim” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı