REKLAMI GEÇ

Aşure Günü’ne davet

Aşure Günü’ne davet

Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Denizli Şubesi Başkanı Gökhan Çankır, 10 Ocak Pazar günü Deliktaş Mahallesi’nde gerçekleştirecekleri Aşure etkinliğine herkesi davet etti.

/ DENİZLİHABER / 9 Ocak 2010 Cumartesi, 16:37

Deliktaş Mahallesinde 4 kazan aşure kaynatarak bin kişiye ikramda bulunacaklarını belirten Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Denizli Şubesi Başkanı Gökhan Çankır, dernek olarak Aşure etkinliğinin bu yıl ikincisini yapacaklarını söyledi.

Yardımlaşmanın, ikramda bulunmanın önemli olduğuna işaret eden Başkan Çankır, “Bizler, Hz. Hüseyin’in Kerbela’daki acısı başta olmak üzere 12 imamın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Matemi tutarız. Amaç, bu acıları tekrarlamak ya da öç duygularını körüklemek değildir. Muharrem Matemi’nin amacı, bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevi öğretisini özümsemektir. Alevi inancı şekilciliğe takılıp kalmayı değil, özü benimser. Şeklen ve dış görüntü ile anmak bizi zahiriliğe götürür; halbuki; öğretimiz gereği biz ‘batini’ yani anlama önem veririz. Önemli olan İmam Hüseyin’in ve diğer Kerbela Şehitleri’nin çektikleri acıyı ve zorlukları beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktır. Bunun anlamını zamanımızın koşullarına uyarlayabilmektir. Onlar gibi düşünüp, onlar gibi bu zamanda da zalime karşı çıkıp, mazlumdan yana olmak haksız uygulamalara karşı çıkmaktır. Gelecekte bu türlü acıların çekilmemesi için gerekli uzun vadeli önlemler konuşulur. Eline-diline-beline sadık olup insanca ve onurluca yaşamak ilke edinilmiştir” dedi.

Aleviler olarak matem orucunun bitiminde aşure pişirdiklerini belirten Başkan Çankır, “Aşure Günü, Sünni inanışındaki Ramazan orucu bitiminde kutlanılan Ramazan Bayramı gibi bir bayram kutlaması değildir. Aleviler; Kerbela’da İmam Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin sağ kurtulduğu için mutludurlar, bu nedenle çorba tatlı olur. Bunun için Deliktaş Mahallesi’nde Aşure Günü etkinliği organize ettik. Yoğun katılım olmasını bekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı