Avrupalı müslümanlar onu örnek alıyor

Hollanda’da yaşayan Denizlili akademisyen Mehmet Sarı, farklı uyruktan tam 20 Müslüman çocuğun koruyucu aileliğini üstlenip onlara yeni bir hayat verdi.
/ DENİZLİHABER / 8 Aralık 2011 Perşembe, 18:31
Avrupa İslam Üniversitesi öğretim üyelerinden Denizlili Mehmet Sarı, eşine az rastlanır bir fedakarlık örneği gösterip 20 çocuğun kaderini değiştirdi. Afgan, Ganalı, Senegalli ve Tacik çocukların ağırlıkta olduğu 20 korunmaya muhtaç çocuğa koruyucu ailelik görevini üstelenen Mehmet Sarı, şimdi Hollandalı Müslümanlara örnek oldu.
Avrupa’da yaşayan Müslüman ailelerin koruyucu aile uygulaması konusunda son derece bilinçsiz olduğunu gören Sarı, bu konuda bir aydınlanma projesi yaptı. Avrupa’da korunmaya muhtaç Müslüman çocukların, Müslüman ailelerin bu konuda bilinçsiz olması nedeniyle Hıristiyan koruyucu aileler tarafından yetiştirildiğini anlatan Sarı, bir konferans düzenledi.
Hollandalı Müslüman önderlerinin katıldığı konferans sonunda Müslüman Gençlik Danışma Merkezi (Jeugdzorg)kurulması için inisiyatif grubu oluşturuldu. Hollanda Müslümanlar Gençlik Danışma Merkezi kurulması için oluşturulan inisiyatif grubuna Denizlili Mehmet Sarı, Bekir Cebeci, Angela Axuc, Ali Baykuş, Sıddıka Çetiner, Mehmet Uzun, Adem Uzunca, Muhammet Morgül, Elif Kaçmaz, Imane Assarar ve Turan Köroğlu seçildi.
Avrupa İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Bahçekapılı, yardıma muhtaç Müslüman çocukların genelde yanlış koruyucu ailelere verildiğini, esasında Müslüman ailelere verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bahçekapılı, “Aksi taktirde çocuklarımız Hıristiyan ailelerin yanında dilini ve dinini unutacaklar. Buna bağlı olarak asimile olacaklar” dedi.
Konferansta, aynı sorunun Almanya başta olmak üzere Türklerin yoğun olarak yaşadığı, birçok Batı Avrupa ülkesinde de çok sık yaşandığı ve çözüm için benzer organizasyonlara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
“ÇOK AZ GÖNÜLLÜ VAR”
Jeugdzorg çalışma grubunda yer alan Mehmet Sarı, 20 çocuğa koruyucu ailelik yaptığını, çocukları öz evladı gibi sevip koruduğunu dile getirdi. Sarı, “Çocuklar Türk bakıcı aile bulunamadığından, farklı ırka sahip ailelere evlatlık olarak veriliyor. Türk çocukları için Türk bakıcı ailelerin çok ama çok az olmasından dolayı, çoğunun yerleşiminde zorluk yaşanıyor” diye konuştu.