REKLAMI GEÇ

Avukatlar, Hüdai Oral’ı unutmadı

Avukatlar, Hüdai Oral’ı unutmadı

İlk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı-eski Milletvekili, Denizli’nin yetiştirdiği önemli siyaset adamlarından Hüdai Oral, ölümünün 5’inci yıldönümünde Asri Mezarlık’taki kabri başında anıldı.

/ DENİZLİHABER / 12 Şubat 2010 Cuma, 19:24

Hüdai Oral’ı anma törenine; eşi Perihan Oral, oğlu Teoman Oral, Denizli Barosu Başkanı Adil Demir, eski başkanlar İsmet Kayhan ve Behçet Çomakoğlu ile aile yakınları, dostları ve avukatlar katıldı. 13 Şubat 2005’te 80 yaşında yaşamını yitiren Oral için, Asri Mezarlık’taki aile kabristanında, bugün anma töreni düzenlendi. Denizli Baro Başkanı Adil Demir ile Oral’ın mezarına çiçek koyan eşi Perihan Oral, duygusal anlar yaşadı. Denizli Barosu’nun eski başkanlarından Behçet Çomakoğlu ve İsmet Kayhan ile Hüdai Oral’ın oğlu Teoman Oral, aile yakınları, dostları ve avukatların katıldığı anma töreninde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Anma töreninde konuşan Denizli Barosu Başkanı Adil Demir, Hüdai Oral’ın Denizli’nin yetiştirdiği önemli siyaset ve hukuk adamlarından biri olduğunu, kendisine duyulan hayranlık nedeniyle Denizli’de çok sayıda kişiye ‘Hüdai’ adı verildiğini belirtti. Demir, “Siyaset ve hukuk alanında başarılı çalışmalarıyla, örnek aile tablosuyla Hüdai Oral, Denizli’nin yetiştirdiği önemli değerlerden biriydi. Kendisini kaybettik ama bugün Denizli’de örnek alınarak verilen çok sayıda Hüdai ismiyle yaşıyor” dedi.

Denizli Barosu eski Başkanlarından Behçet Çomakoğlu da, Hüdai Oral’ın İsmet İnönü’nün prensi olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin kurulmasında çok emeği geçtiğini hatırlattı. Anma töreni okunan dualarla son buldu. Bu törenin yanı sıra Hüdai Oral için Yeni Cami’de lokma dağıtıldı, Polisevi’nde yakınları için yemek verildi.

Denizli’den 5 dönem milletvekili seçilen, 1963 yılında kurulan 3’üncü İsmet İnönü hükümetinde, ‘Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ olan Hüdai Oral, TBMM’de başkanvekilliği yaptı. Adalet Komisyonu Başkanlığı yaptığı dönemde Anayasa Mahkemesi’nin kurulmasına öncülük eden Oral, 12 Eylül sonrasında Erdal İnönü başkanlığında 6 Haziran 1983’te kurulan Sosyal Demokrasi Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Aynı yıl Kasım ayında yapılan genel seçime vetolar nedeniyle katılamayan Hüdai Oral, 1987’de 5’inci kez Meclis’e girmeyi başardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı