REKLAMI GEÇ

Avukatlık Yasa Tasarısı baroları ayağa kaldırdı

Avukatlık Yasa Tasarısı baroları ayağa kaldırdı

Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan Avukatlık Yasa Tasarısı, baroları ayağa kaldırdı. Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, getirilmek istenen düzenlemeyle baro ve avukatların özerkliğinin Adalet Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakıldığını, avukatın tacir ve işadamı haline getirilmek istendiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Mayıs 2014 Cuma, 09:43

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, yaptığı açıklamada, baroların katılımı olmada ve dayatmacı bir anlayışla Adalet Bakanlığı Bilim Alt Komisyonu tarafından hazırlanan yeni Avukatlık Yasası Tasarısı’nın, kabul edilebilir bir tarafı olmadığını ifade etti.

“Bu tasarıda, baroların ve avukatların özerkliği Adalet Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakılmakta, bakanlığın vesayet sınırları genişletilmektedir” diyen İlhan, şöyle devam etti:

“Avukatlık sadece kazanç amacı ile yapılan bir meslek değildir. Avukatların en öncelikli işlevlerinden biri toplumdaki hak arama özgürlüğünün geliştirilmesi, insan haklarının evrensel değerlere ulaştırılması, hukukun üstünlüğünün sağlanmasıdır.Avukatları bir tacir olarak gören anlayışı kabul etmiyoruz. Yeni tasarı ile avukat tacir ve işadamı haline getirilmek istenmekte,asıl işlevselliği kaybettirilmeye çalışılmaktadır.Tasarının özellikle üye sayısı olarak büyük baroların etkinliğini kırmaya yönelik olduğu çok açık ortadadır.”

“TEKELLEŞMEYE YOL AÇAR”
Söz konusu tasarıyla ilgili ayrıntılı bir çalışmayı ayrıca yapacaklarını bildiren Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, ilk değerlendirmede dikkat çeken noktaları şöyle sıraladı:

-Avukatların yurt içinde şube açmasına olanak veren düzenleme, mesleğimizi derinden etkileyecek ve hukuk bürolarının tekelleşmesine neden, ayrıca genç meslektaşlarımızın sömürülmesine sebep olacaktır. Bu durumda genç meslektaşlarımızın kendilerine ait bir büro açma şansları hiç kalmayacaktır.

-Tasarıda baro yönetimlerinin görevleri sınırlandırılarak sadece bir meslek örgütü haline getirme amacı vardır.

– Baroların mevcut yasaya göre hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma görevi, şekil olarak yeni tasarıda korumuşsa da tasarı genel haliyle irdelendiğinde, Baroların dava açma ve katılma yetkileri kısıtlanarak bu görev ve sorumluluklar etkisizleştirilmiştir.

-Avukatlık sınavı, tasarı ile getirilen yeni düzenlemede Adalet Bakanlığı tarafından yapılan ve TBB’nin hiçbir aşamasına ortak edilmediği bir nitelik taşımaktadır. Bu da kabul edilemez bir durumdur.

-Tasarıda avukatın bir iş veya davada müvekkilini temsil edebilmesi için vekaletname alması şartı getirilmiş, fakat ceza yargılamasının hükümleri saklı tutulmamıştır.Bu husus da savunma hakkına vurulan bir darbedir.

-Tasarıda getirilen ve 10 yıllık meslektaşlarımıza verilecek “Uzman Avukat” unvanı, meslektaşlar arasında haksız rekabetin doğmasına yol açacak ve genç meslektaşlarımızın sömürüsüne dayanak oluşturacaktır.

-Mevcut baro organları yönetim süresinin iki yıldan dört yıla çıkartılmasını bu çalışmayla birlikte kabul etmiyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı