REKLAMI GEÇ

Barış için yürüdüler

Barış için yürüdüler

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Denizli Dönem Sözcüsü Şenol Akyol, dünyayı ve insanlığı yıkım ve felakete sürükleyen ve binlerce yıldır süren savaşların, kapitalist sistemin bir çıkmazı olarak günümüzde de devam ettiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 1 Eylül 2009 Salı, 17:04

Türkiye Barış Meclisi Denizli Barış Girişimi tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Candoğan Parkında toplanan kalabalık, el ele tutuşarak tek sıra halinde sloganlar atarak Delikliçınar Meydanı’na kadar yürüdü.

Burada ”Savaşa hayır, barış şimdi”, ”Savaşa değil sağlığa bütçe”, ”Silahlar sussun halklar konuşsun”, ”Yaşasın halkların kardeşliği”, ”Katil ABD Ortadoğu’dan defol” şeklinde sloganlar atan Barış Girişimi taraftarları, halay çekerek Barış Türküsü okudular.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı etkinlikte, KESK Denizli Dönem Sözcüsü Şenol Akyol, Barış Meclisi’nin basın bildirisini okudu. Akyol, dünyayı ve insanlığı yıkım ve felakete sürüklemekte olan binlerce yıldır süren savaşların, kapitalist sistemin bir çıkmazı olarak günümüzde de devam ettiğini söyledi. ”Halkları birbirine düşman eden insanlık ve barış düşmanı egemenler, geçmişte olduğu gibi insanlığı kitleler halinde öldürmekten vazgeçmiyorlar” diyen Akyol, şunları söyledi: ”Mayınlar, bombalar, kimyasal silahlar, etrön hidrojen atom bombaları, biyolojik silahlar, envai çeşit bombalar hep yoksulların ezilen halklardın ocağını söndürmekte, onlara ölüm, kan ve gözyaşı sunmaktadır. Dünyamız, bölgemiz, ülkemiz, halklarımız artık barış, kardeşlik, adalet istiyor. Kürt sorununun demokratik çözümüne dair beklentilerin her zamankinden daha çok yükseldiği bir ortamda 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü karşılıyoruz. Oldukça farklı çevreleri katıldığı bu tartışma, barışa duyulan özlemi yansıtması açısından anlamlıdır. Sürdürülen arayış, Türkiye toplumunun bir kez daha hayal kırıklığına uğramaması için dikkat ve özenle planlanmalıdır. Kürt sorununun çözümüne yönelik açılımların bir siyasal pazarlık konusu yapılmaması ve özellikle köklü bir anayasa değişikliğinin zamana yayılması konusunda dikkatli olunmalıdır. Türkiye Barış Girişimi, bugüne kadar Kürt sorununun barışçı yöntemlerle çözümüne yönelik ısrarlı çağrılarını bundan sonra çok daha aktif biçimde dile getirmeye devam edecektir.”

Sloganlarla kesilen Akyol’un konuşmasında, Kürkçe pankart ve sloganlar da yer aldı. Konya Selçuk Üniversitesi’nde okuyan bir öğrencinin kolu alçılı şekilde etkinliklere katılması dikkat çekti.

Çeşitli kişi, kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri de halkın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü yayınladıkları mesajlarla kutladı. İşte mesajlardan bazıları:
CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur:
“Barışa adanmış bu önemli günde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” özdeyişinin önemi ve anlamı bir kez hatırlatmak istiyorum. Savaşlar ve terör nedeniyle insanlığın karşı karşıya kaldığı acılar, toplumların ve insanların barış, huzur, güven ve mutluluk içinde yaşamasının temel koşulunun, savaşlara karşı, şiddet ve teröre karşı sürekli ve kalıcı işbirliği ve dayanışma içinde olunması gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin hak ve özgürlüklerden herkesin eşit olarak yararlanması, temel hak ve özgürlüklere saygılı, hukukun üstünlüğüne dayalı yönetimlerin güç kazanması, dünyamızın geleceği ve insanlığın mutluluğu açısından yaşamsal önemdedir. Savaşlardan ve terörden arınmış, mutluluk, huzur, sevgi, hoşgörünün hakim olduğu bir dünya dileğiyle Dünya Barış Günü’nü kutlar saygılarımı sunarım.”

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa:
“1 Eylül, insanlık tarihinin en acımasız ve en kirli savaşı olan İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı gündür. Bu savaş ardında 52 milyon ölü, milyonlarca yaralı, sakat ve moloz yığını haline gelmiş kentler ile acı ve gözyaşı bıraktı. Bu büyük insanlık suçu nedeniyle İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı gün Dünya Barış Günü” olarak anılıyor her yıl. Büyük acılara neden olan bu savaşın üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen dünyamızda hala tam anlamıyla barışa kavuşamadı. Bugün Dünyanın birçok bölgesinde insanların en temel evrensel hakkı olan “yaşama hakkı” ellerinden alınıyor. İnsanlığın yaşadığı bu acılar; barış, huzur, güven ve mutluluk içinde yaşamanın temel koşulunun, savaş, şiddet ve teröre karşı sürekli ve kalıcı işbirliği ve dayanışma içinde olmamız gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Bizler; her şeye rağmen barışın mümkün ve gerekli olduğunu söylüyoruz. İnsanın insanı sevmesinin, yaşamı, doğayı sevip gözetmesinin esas olduğunu tekrarlıyoruz. Dünyanın her yerinde din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan hak ve özgürlüklerden herkesin eşit olarak yararlanması gerektiğini tekrarlıyoruz. Bunun içinde temel hak ve özgürlüklere saygılı, hukukun üstünlüğüne dayalı yönetimlerin güç kazanmasının temel koşul olduğunu biliyoruz. Farklılıklara saygının temel alındığı bir dünya özleminin içimizde yeşermesine gayret gösterilmesi çağrımızı yineliyoruz. Savaşlardan ve terörden arınmış, mutluluk, huzur, sevgi, hoşgörünün hakim olduğu bir dünya dileğiyle Dünya Barış Günü’nü kutlu olsun diyoruz.”

Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Osman Kandemir:
“Eğitim-İş olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın değişik coğrafi bölgelerinde sürmekte olan şiddet ve terör eylemlerini nefretle kınıyor, lanetliyoruz. Demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inanan ve yıllardır terörün acısını yüreğinde duyan Eğitim-İş üyeleri ve eğitimciler olarak bizler, güzel yurdumuzda barış ve kardeşlik içerisinde yaşamak istiyoruz. Barışın, sevginin ve hoşgörünün herkes tarafından yaşam biçimi olarak benimsendiği; savaşın, terörün, çatışmanın, şiddetin, kavganın olmadığı bir dünya dileklerimizle, tüm halkımızın ve dünya halklarının Dünya Barış Günü’nü kutluyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı