Bayan Kaymakam ‘Ağa’ oluyor

“Bu bölgede ağa olmak çok önemli” diyen Kale Kaymakamı Serap Özmen, 17. Kale Davaz Biber ve Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivali’nde, bir kişinin sponsorluğunda ‘hanımağa’ olacak.
/ DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2011 Pazartesi, 17:16
Kale Kaymakamı Serap Özmen, ağa olmaya hazırlanıyor. Kale’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 17’ncisigerçekleştirilecek olan Kale Davaz Biber ve Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivali’nde,Kale Kaymakamı Serap Özmen, Rafet Zora sponsorluğunda, festivalin ağası olacak.
Bölgede ilk kez bir ‘hanımağa’ olacağını ve bunun kendisinin olmasından gurur uyduğunu ifade eden Kaymakam Özmen, o günü heyecanla beklediğini söyledi. Özmen, “Şimdiye kadar festivallerde hiç bayan ağa olmamış, özellikle bir mülki amir, ağa olmamış. Bunun heyecanı ve gururu içindeyim. Buralarda ağa olmak çok önemli. Ben kaymakamım ama festivalde ağa da olacağım. Bir ilki yaşıyor ve yaşatıyorum. Meslek hayatımda hiç unutamayacağım bir anı olarak kalacak. Anadolu’da ağalık önemlidir. İlk hanımağa olmaktan mutluluk duyacağım” dedi. Kaymakam Özmen, ayrıca Kale biberinin çok ünlü olduğunu ve bu yıl üretiminin geçen yıla oranla arttığını sözlerine ekledi.
Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde, bu sene 17’ncisi düzenlenecek olan Kale DavazBiber ve Yağlı Güreş Festivali’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, Kale Kaymakamı Serap Özmen, Kale İlçe Tarım Müdürü Yüksel Sözgen ve eski Kırkpınar Güreşlerinin altın kemerli pehlivanı Hüseyin Çokal katıldı. Festivale herkesi davet eden Belediye Başkanı Yarımca, şehitleri büyük üzüntüyle karşıladıklarını ve bu yüzden festivaldeki eğlenceyi iptal ettiklerini söyledi.
Kale biberi hakkında bilgi veren Kale İlçe Tarım Müdürü Yüksel Özgen, Kale biberinin, Türkiye’nin 3.patentli biberi olduğunu belirterek, “Kale biberi, son iki yıldır hava şartlarındaki olumsuzluktan etkilense de üretim alanı ve üretim miktarında, fazla bir azalma olmadı. İlçemizde başta Demirciler köyü olmak üzere Alanyurt, Köprübaşı, Habipler ve Özlüce köyleri en fazla üretimi yapan köylerdir. Yaklaşık 500 dekar alanda, 2500-3000 ton üretim yapılmaktadır. İlçemizde diğer biber çeşitleri (turşuluk, capy, sarı sivri) ile birlikte 1300-1500 dekar alanda, yaklaşık 6 ile 7 bin ton biber üretimi gerçekleştirilmektedir. Kale biberi, 3 damarlı olup 15-20 cm uzunluğunda, ortalama 125-150 gram ağırlığındadır. Saman sarısı hafif yeşilimsi renktedir. Hafif tatlımsı bir acılığı vardır. Potasyum ve C vitamini yönünden zengindir. Taze ve kurutulmuş olarak tüketilmektedir.Üreticilerimiz hem tazesinden hem de kuruKale biberinden gelir elde etmektedir” dedi.
30 Temmuz Cumartesi günü, Kale Çarşı Meydanı’nda başlayacak festival, 1 Ağustos’ta son bulacak. Nazilli Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterisinin ardından,Eski Kale Tabae Antik Kenti’nde ise güreş yapılacak.